Andrei Hangan – Declarație politică – Oamenii din spatele eroilor în haine albe

De către: Senator Andrei HANGAN          

Circumscripția electorală: nr. 9  – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de: 27.10.2021

Oamenii din spatele eroilor în haine albe

Stimați colegi,

            Astăzi voi expune, prin intermediul declarației mele politice, situația actuală a dezastrului medical și, mai mult, a oamenilor care stau de fapt în spatele cadrelor medicale, depunând toate eforturile, riscându-și viața în fața virusului COVID-19, contribuind indirect la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei prin activități specifice de suport, menite să asigurare funcționalitatea unităților sanitare .

            Este vorba de angajații din sectorul Tehnic, Achiziții, Administrativ, Aprovizionare, Economic, Juridic, IT, Resurse umane pe scurt TESA. Oamenii care, din nefericre, simt cel mai puternic discriminările legate de sistemul de salarizare, încă de la aparitia noii legii a salarizarii, Legea cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publiceși cu atât mai mult de la debutul pandemiei COVID la noi în țară.

            În această luptă continuă cu un inamic invizibil, dar foarte periculos, personalul TESA este, de cele mai multe ori, discrminat, ignorat și pur și simplu uitat, în mod tacit, în cele mai importante și actuale legi și acte normative privind salarizarea personalului din sistemul sanitar românesc.

Personalul TESA nu a fost inclus in Anexa II a Legii cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” inca de la apariția noii legi a salarizării, respectiv anul 2017. În plus, acestora din anul 2021 l-au fost sistate și majorarile anuale salariale cu 25% de care trebuia să beneficieze pâna în anul 2022. Aceste categorii de salariați nu se regăsesc nici în H..G 153/2018 de aprobare a Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017.

            Am urmărit cu mult interes și empatie declarația președintelui executiv Federația Sănătatea, în care a vorbit pe larg despre situația personalului TESA și despre cum aceștia sunt supuși, în mod real, discriminărilor salariale, în ciuda implicării permanente și a eforturilor depuse.

            Îi putem numi, fără dar și poate, acei oameni care stau, cu adevărat, în spatele eroilor.

            Stimate colege, stimați colegi, trăim vremuri pline de încercări, cum nu ne-am imaginat vreodată, iar în contextul actual, pentru cei aflați în sistemul medical, provocarea maximă este de a rămâne la datorie, indiferent de starea de sănătate sau chiar de remunerația primită la final de lună.

            Simt nevoia să trag un semnal de alarmă prin intermediul acestei declarații politice, pentru că iată, acești simpli oameni, cu aceleași  nevoi, muncesc,  trăiesc, sunt expuși și se îmbolnăvesc ca orice alt coleg de-al lor, fie el medic, asistent medical, infirmieră, îngrijitor sau brancardier.

            Nu sunt eroii în hainele albe, dar un lucru e cert: sunt oamenii din spatele acestora!

            Acei oameni fără echipament medical, care din fericire, lucrează cot la cot cu cei din echipa medicală.

            Sunt ferm convins că aceste lucruri nu sunt observate din afara sistemului sanitar românesc și, tocmai de aceea, îmi doresc să arăt acest fapt, aici, în fața dumneavoastră, această realitate, de multe ori tristă și nedreaptă.

            Să înțelegem cum angajații TESA intră neinfricați în saloanele COVID să repare instalația de oxigen, cea electrică sau sanitară; dezinfectează saloanele sau rufele infectate și multe alte activități care implică risc ridicat de infectare cu coronavirusul.

            Pentru toate acestea, unii dintre ei trăiesc cu salariu minim pe economie și, mai mult decât atât, nu beneficiază de sporuri sau ore suplimentare plătite.

            Beneficiarul acestei declarații politice îmi doresc să fie domnul ministru al Sănătății, Attila CSEKE.

            Domnule ministru, contez pe implicarea dumneavoastră în această direcție, a personalului TESA și, haideți să nu uităm că în spatele acestor meserii se află oameni. Oameni care au dorințe, nevoi, așteptări sau dureri, dar care, în fiecare zi vin la muncă și dau totul pentru sprijinirea în rezolvarea acestei crize sanitare în care România se află.

            Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar pentru aceștia apare, din păcate, o frustrare nespusă. Desigur, nu pot fi remunerați precum cadrele medicale, dar cu siguranță pot fi considerați parte a sistemului sanitar, care pot fi incluși în Anexa. II a Legii cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” și aliniați astfel la grila specifică domeniului lor de activitate sănătate  și în plus în această perioadă să beneficize de sporuri privind riscul ridicat de infectare cu virusul.

Este important de precizat în acest sens că până la apariția aceste noi legi a salarizării în anul 2017, personalul TESA era inclus prin acte normative specifice în familia ocupațională Sănătate.

            Stă în puterea noastră să remediem aceste nedreptăți! Personalul TESA contează! Aceștia chiar sunt oamenii din spatele eroilor în hainele albe!  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]