Andrei Hangan – Declarație politică – Oamenii din spatele eroilor în haine albe

De către: Senator Andrei HANGAN          

Circumscripția electorală: nr. 9  – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de: 27.10.2021

Oamenii din spatele eroilor în haine albe

Stimați colegi,

            Astăzi voi expune, prin intermediul declarației mele politice, situația actuală a dezastrului medical și, mai mult, a oamenilor care stau de fapt în spatele cadrelor medicale, depunând toate eforturile, riscându-și viața în fața virusului COVID-19, contribuind indirect la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei prin activități specifice de suport, menite să asigurare funcționalitatea unităților sanitare .

            Este vorba de angajații din sectorul Tehnic, Achiziții, Administrativ, Aprovizionare, Economic, Juridic, IT, Resurse umane pe scurt TESA. Oamenii care, din nefericre, simt cel mai puternic discriminările legate de sistemul de salarizare, încă de la aparitia noii legii a salarizarii, Legea cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publiceși cu atât mai mult de la debutul pandemiei COVID la noi în țară.

            În această luptă continuă cu un inamic invizibil, dar foarte periculos, personalul TESA este, de cele mai multe ori, discrminat, ignorat și pur și simplu uitat, în mod tacit, în cele mai importante și actuale legi și acte normative privind salarizarea personalului din sistemul sanitar românesc.

Personalul TESA nu a fost inclus in Anexa II a Legii cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” inca de la apariția noii legi a salarizării, respectiv anul 2017. În plus, acestora din anul 2021 l-au fost sistate și majorarile anuale salariale cu 25% de care trebuia să beneficieze pâna în anul 2022. Aceste categorii de salariați nu se regăsesc nici în H..G 153/2018 de aprobare a Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017.

            Am urmărit cu mult interes și empatie declarația președintelui executiv Federația Sănătatea, în care a vorbit pe larg despre situația personalului TESA și despre cum aceștia sunt supuși, în mod real, discriminărilor salariale, în ciuda implicării permanente și a eforturilor depuse.

            Îi putem numi, fără dar și poate, acei oameni care stau, cu adevărat, în spatele eroilor.

            Stimate colege, stimați colegi, trăim vremuri pline de încercări, cum nu ne-am imaginat vreodată, iar în contextul actual, pentru cei aflați în sistemul medical, provocarea maximă este de a rămâne la datorie, indiferent de starea de sănătate sau chiar de remunerația primită la final de lună.

            Simt nevoia să trag un semnal de alarmă prin intermediul acestei declarații politice, pentru că iată, acești simpli oameni, cu aceleași  nevoi, muncesc,  trăiesc, sunt expuși și se îmbolnăvesc ca orice alt coleg de-al lor, fie el medic, asistent medical, infirmieră, îngrijitor sau brancardier.

            Nu sunt eroii în hainele albe, dar un lucru e cert: sunt oamenii din spatele acestora!

            Acei oameni fără echipament medical, care din fericire, lucrează cot la cot cu cei din echipa medicală.

            Sunt ferm convins că aceste lucruri nu sunt observate din afara sistemului sanitar românesc și, tocmai de aceea, îmi doresc să arăt acest fapt, aici, în fața dumneavoastră, această realitate, de multe ori tristă și nedreaptă.

            Să înțelegem cum angajații TESA intră neinfricați în saloanele COVID să repare instalația de oxigen, cea electrică sau sanitară; dezinfectează saloanele sau rufele infectate și multe alte activități care implică risc ridicat de infectare cu coronavirusul.

            Pentru toate acestea, unii dintre ei trăiesc cu salariu minim pe economie și, mai mult decât atât, nu beneficiază de sporuri sau ore suplimentare plătite.

            Beneficiarul acestei declarații politice îmi doresc să fie domnul ministru al Sănătății, Attila CSEKE.

            Domnule ministru, contez pe implicarea dumneavoastră în această direcție, a personalului TESA și, haideți să nu uităm că în spatele acestor meserii se află oameni. Oameni care au dorințe, nevoi, așteptări sau dureri, dar care, în fiecare zi vin la muncă și dau totul pentru sprijinirea în rezolvarea acestei crize sanitare în care România se află.

            Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar pentru aceștia apare, din păcate, o frustrare nespusă. Desigur, nu pot fi remunerați precum cadrele medicale, dar cu siguranță pot fi considerați parte a sistemului sanitar, care pot fi incluși în Anexa. II a Legii cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” și aliniați astfel la grila specifică domeniului lor de activitate sănătate  și în plus în această perioadă să beneficize de sporuri privind riscul ridicat de infectare cu virusul.

Este important de precizat în acest sens că până la apariția aceste noi legi a salarizării în anul 2017, personalul TESA era inclus prin acte normative specifice în familia ocupațională Sănătate.

            Stă în puterea noastră să remediem aceste nedreptăți! Personalul TESA contează! Aceștia chiar sunt oamenii din spatele eroilor în hainele albe!  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

privire
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică noile măsuri ”de relaxare” anunțate de CNSU, care nu reprezintă altceva decât noi măsuri jignitoare la adresa românilor cinstiți și muncitori, a căror singură vină este că nu s-au vaccinat. „Așa-numitele <<măsuri de relaxare>> nu rezolvă, în esență, nimic, pentru […]
Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul întrebării: construirea noului stadion Dinamo Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,                 Sportul înseamnă în primul […]
Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii                    Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov                    Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: […]
Rodica Boancă
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: Costul tratamentului pentru Covid-19 Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,          Nu mai este niciun secret faptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: certificatele verzi versus adeverințele de vaccinare Stimate Domnule Ministru Alexandru Rafila,           De la săptămână la […]
Adresată: Domnului Ministru al Economiei, Florin Marian SPĂTARU De către: Senator Valentin-Rică Cioromelea Circumscripția: nr. 38, Tulcea Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: resursele neexploatate de grafit Stimate domnule Ministru, Florin Marian SPĂTARU             Deși mare parte a […]