Andrei Hangan – declarație politică – Împăduriri doar pe hârtie!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 19.05.2021.

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi are ca subiect cea mai mare campanie de împădurire, “O pădure cât o ţară”, precum şi cruntul adevăr rezultat din realizarea unei anchete jurnalistice apărute săptămâna trecută în spaţiul online.

          Înainte de toate, pe tot parcursul acestei sesiuni parlamentare, în procedurile specifice funcţiei de senator al României, am lansat întrebări şi interpelări către ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi am susţinut declaraţii politice, în mod frecvent, pe tema vulnerabilităţilor sistemului forestier.

          La începutul anului 2020, aflam, alături de milioane de români, de existenţa celei mai mari campanii naţionale de împădurire din ultimul deceniu. Entuziasmul era mare, evenimentul fiind promovat la acea vreme de cei mai importanţi politicieni ai ţării. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că au existat suspiciuni care, din păcate, s-au adeverit în acest an.

          România ocupă un ruşinos loc la coada clasamentului din Uniunea Europeană la capitolul ”suprafaţă împădurită”. Mai exact, avem suprafeţe de păduri pe 29% din totalul teritoriului ţării, cu aproape 10 procente mai puţin decât media europeană.

          Planul de extindere a acestei suprafeţe, elaborat în 2008 de un grup de parlamentari avea simplul, dar în acelaşi timp ambiţiosul obiectiv de a împăduri peste două milioane de hectare până în 2035. De la promulgare şi până în prezent au trecut, în schimb 13 ani, timp în care majoritatea celor aflaţi la conducerea Ministerului Mediului au încercat doar să pară preocupaţi de îndeplinirea acestui obiectiv, realizând acţiuni de împădurire special pentru presă. Spun asta pentru că niciunul dintre aceştia n-a prezentat vreun raport despre stadiul real al planului naţional de împădurire stabilit prin lege.

          Aşadar, realitatea acestei campanii este una cruntă. Acolo unde ar fi trebuit să fie plantaţi 53 de milioane de puieţi, în cursul anului 2020, în mai multe judeţe ale României, găsim, de fapt, zone complet rase, unde nu există nici urmă de vreun puiet. Reţeta unui total dezastru, construit pe minciună şi manipulare la adresa românilor.

          Spun asta pentru că, în mai multe zone care figurează pe site-ul ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor ca fiind împădurite, în realitate, puieţii lipseau cu desăvârşire, fiind vorba de 5.000, 12.000 sau chiar 30.000 de presupuși puieţi.

          Am decis să mă implic în acest sens, iar în cadrul acestei şedinţe de Plen am adresat domnului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor o întrebare referitoare la toată situaţia creată şi, mai ales, la rezoluţia privind publicarea stadiului real al Planului naţional de împădurire stabilit prin lege. Îmi doresc ca destinatarul acestei întrebări să dea dovadă de implicare şi seriozitate, lăsând în urmă tiparul clasic al foştilor miniştri, care realizau acţiuni privind împădurirea sau orice alt tip de manifestări de mediu exclusiv pentru presă.

          Într-o Românie în care pădurile sunt efectiv decimate de tăierile şi transporturile ilegale, asumarea responsabilităţii şi implicarea autorităţilor competente pot schimba în mod real situaţia actuală! Este păcat de implicarea masivă a cetăţenilor şi de tot efortul acestora în combaterea tăierilor ilegale de păduri!

Vă  mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]