Andrei Hangan – declarație politică – Împăduriri doar pe hârtie!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 19.05.2021.

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi are ca subiect cea mai mare campanie de împădurire, “O pădure cât o ţară”, precum şi cruntul adevăr rezultat din realizarea unei anchete jurnalistice apărute săptămâna trecută în spaţiul online.

          Înainte de toate, pe tot parcursul acestei sesiuni parlamentare, în procedurile specifice funcţiei de senator al României, am lansat întrebări şi interpelări către ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi am susţinut declaraţii politice, în mod frecvent, pe tema vulnerabilităţilor sistemului forestier.

          La începutul anului 2020, aflam, alături de milioane de români, de existenţa celei mai mari campanii naţionale de împădurire din ultimul deceniu. Entuziasmul era mare, evenimentul fiind promovat la acea vreme de cei mai importanţi politicieni ai ţării. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că au existat suspiciuni care, din păcate, s-au adeverit în acest an.

          România ocupă un ruşinos loc la coada clasamentului din Uniunea Europeană la capitolul ”suprafaţă împădurită”. Mai exact, avem suprafeţe de păduri pe 29% din totalul teritoriului ţării, cu aproape 10 procente mai puţin decât media europeană.

          Planul de extindere a acestei suprafeţe, elaborat în 2008 de un grup de parlamentari avea simplul, dar în acelaşi timp ambiţiosul obiectiv de a împăduri peste două milioane de hectare până în 2035. De la promulgare şi până în prezent au trecut, în schimb 13 ani, timp în care majoritatea celor aflaţi la conducerea Ministerului Mediului au încercat doar să pară preocupaţi de îndeplinirea acestui obiectiv, realizând acţiuni de împădurire special pentru presă. Spun asta pentru că niciunul dintre aceştia n-a prezentat vreun raport despre stadiul real al planului naţional de împădurire stabilit prin lege.

          Aşadar, realitatea acestei campanii este una cruntă. Acolo unde ar fi trebuit să fie plantaţi 53 de milioane de puieţi, în cursul anului 2020, în mai multe judeţe ale României, găsim, de fapt, zone complet rase, unde nu există nici urmă de vreun puiet. Reţeta unui total dezastru, construit pe minciună şi manipulare la adresa românilor.

          Spun asta pentru că, în mai multe zone care figurează pe site-ul ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor ca fiind împădurite, în realitate, puieţii lipseau cu desăvârşire, fiind vorba de 5.000, 12.000 sau chiar 30.000 de presupuși puieţi.

          Am decis să mă implic în acest sens, iar în cadrul acestei şedinţe de Plen am adresat domnului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor o întrebare referitoare la toată situaţia creată şi, mai ales, la rezoluţia privind publicarea stadiului real al Planului naţional de împădurire stabilit prin lege. Îmi doresc ca destinatarul acestei întrebări să dea dovadă de implicare şi seriozitate, lăsând în urmă tiparul clasic al foştilor miniştri, care realizau acţiuni privind împădurirea sau orice alt tip de manifestări de mediu exclusiv pentru presă.

          Într-o Românie în care pădurile sunt efectiv decimate de tăierile şi transporturile ilegale, asumarea responsabilităţii şi implicarea autorităţilor competente pot schimba în mod real situaţia actuală! Este păcat de implicarea masivă a cetăţenilor şi de tot efortul acestora în combaterea tăierilor ilegale de păduri!

Vă  mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]