Andrei Hangan – declarație politică – Împăduriri doar pe hârtie!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 19.05.2021.

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi are ca subiect cea mai mare campanie de împădurire, “O pădure cât o ţară”, precum şi cruntul adevăr rezultat din realizarea unei anchete jurnalistice apărute săptămâna trecută în spaţiul online.

          Înainte de toate, pe tot parcursul acestei sesiuni parlamentare, în procedurile specifice funcţiei de senator al României, am lansat întrebări şi interpelări către ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi am susţinut declaraţii politice, în mod frecvent, pe tema vulnerabilităţilor sistemului forestier.

          La începutul anului 2020, aflam, alături de milioane de români, de existenţa celei mai mari campanii naţionale de împădurire din ultimul deceniu. Entuziasmul era mare, evenimentul fiind promovat la acea vreme de cei mai importanţi politicieni ai ţării. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că au existat suspiciuni care, din păcate, s-au adeverit în acest an.

          România ocupă un ruşinos loc la coada clasamentului din Uniunea Europeană la capitolul ”suprafaţă împădurită”. Mai exact, avem suprafeţe de păduri pe 29% din totalul teritoriului ţării, cu aproape 10 procente mai puţin decât media europeană.

          Planul de extindere a acestei suprafeţe, elaborat în 2008 de un grup de parlamentari avea simplul, dar în acelaşi timp ambiţiosul obiectiv de a împăduri peste două milioane de hectare până în 2035. De la promulgare şi până în prezent au trecut, în schimb 13 ani, timp în care majoritatea celor aflaţi la conducerea Ministerului Mediului au încercat doar să pară preocupaţi de îndeplinirea acestui obiectiv, realizând acţiuni de împădurire special pentru presă. Spun asta pentru că niciunul dintre aceştia n-a prezentat vreun raport despre stadiul real al planului naţional de împădurire stabilit prin lege.

          Aşadar, realitatea acestei campanii este una cruntă. Acolo unde ar fi trebuit să fie plantaţi 53 de milioane de puieţi, în cursul anului 2020, în mai multe judeţe ale României, găsim, de fapt, zone complet rase, unde nu există nici urmă de vreun puiet. Reţeta unui total dezastru, construit pe minciună şi manipulare la adresa românilor.

          Spun asta pentru că, în mai multe zone care figurează pe site-ul ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor ca fiind împădurite, în realitate, puieţii lipseau cu desăvârşire, fiind vorba de 5.000, 12.000 sau chiar 30.000 de presupuși puieţi.

          Am decis să mă implic în acest sens, iar în cadrul acestei şedinţe de Plen am adresat domnului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor o întrebare referitoare la toată situaţia creată şi, mai ales, la rezoluţia privind publicarea stadiului real al Planului naţional de împădurire stabilit prin lege. Îmi doresc ca destinatarul acestei întrebări să dea dovadă de implicare şi seriozitate, lăsând în urmă tiparul clasic al foştilor miniştri, care realizau acţiuni privind împădurirea sau orice alt tip de manifestări de mediu exclusiv pentru presă.

          Într-o Românie în care pădurile sunt efectiv decimate de tăierile şi transporturile ilegale, asumarea responsabilităţii şi implicarea autorităţilor competente pot schimba în mod real situaţia actuală! Este păcat de implicarea masivă a cetăţenilor şi de tot efortul acestora în combaterea tăierilor ilegale de păduri!

Vă  mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]