Andrei Hangan – declarație politică – Exploatările forestiere masive din pădurile seculare din Bucegi trebuie să înceteze!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 09.06.2021.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi privește o situație îngrijorătoare cauzată de episoade de exploatare forestieră masivă în pădurile seculare din Bucegi.

Mai exact, mă refer la Valea Cerbului, principala cale turistică de acces către vârful Omu, cu cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natura 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale Ministerului Mediului din 2012 și din 2016. În plus, în anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

Cu toate acestea, potrivit unor investigații ale ONG-urilor, recent apărute în presă, din Valea Cerbului se scot de mai multe luni arborii cei mai mari și mai valoroși economic – în special brazi, dar și fagi. Exploatarea se face în condiții de sol îmbibat cu apă pe drumuri de pământ adânci de peste un metru, prin albia apelor curgătoare, lăsând în urmă și arbori prejudiciați, loviți la doborârea și tragerea celor vizați.

De neacceptat!

Din păcate, pe hârtie, România se clasează bine la capitolul ariilor protejate. Anume, 23% din suprafața țării este acoperită, declarativ, cu astfel de zone. Însă, în realitate, doar 1% este cu adevărat protejat, ceea ce semnifică un procent infim. Acest lucru se reflectă și în situația munților Bucegi, unde s-au protejat strict golurile alpine și prea puțin din păduri.

Din acest considerent, arborii exploatați din Valea Cerbului ajung de cele mai multe ori sub forma unor diferite fabricate (cum ar fi parchet, uși sau plăci MDF, dar și tamburi și bobine), la firme specializate din zonă.

Acest masacru din munții Bucegi – cei mai iubiți și vizitați munți ai României – trebuie să înceteze cu desăvârșire! Pe această cale, fac apel la domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor să oprească acest jaf!

Furtul lemnului prin exploatare necontrolată generează consecințe grave pentru următoarele generații. Fără oxigen nu se poate trăi, iar în prezent aerul este din ce în ce mai poluat, aproape irespirabil în unele zone urbane ale marilor orașe. Toate acestea generează efecte negative asupra sănătății oamenilor, micșorând astfel durata de viață considerabil.

Sper ca domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor să înțeleagă gravitatea situației, să întreprindă toate demersurile pentru a transforma munții Bucegi din Parc Natural în Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice care protejează atât biodiversitatea, cât și așezările omenești.

Consider oportună o definire mai strictă a sistemului de arii protejate care să interzică industriei de exploatare a lemnului și celor care practică activități extractive să activeze în aceste zone.

Exploatările forestiere masive din pădurile seculare din Bucegi trebuie să înceteze!

Vă mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]