Andrei Hangan – declarație politică – Exploatările forestiere masive din pădurile seculare din Bucegi trebuie să înceteze!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 09.06.2021.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi privește o situație îngrijorătoare cauzată de episoade de exploatare forestieră masivă în pădurile seculare din Bucegi.

Mai exact, mă refer la Valea Cerbului, principala cale turistică de acces către vârful Omu, cu cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natura 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale Ministerului Mediului din 2012 și din 2016. În plus, în anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

Cu toate acestea, potrivit unor investigații ale ONG-urilor, recent apărute în presă, din Valea Cerbului se scot de mai multe luni arborii cei mai mari și mai valoroși economic – în special brazi, dar și fagi. Exploatarea se face în condiții de sol îmbibat cu apă pe drumuri de pământ adânci de peste un metru, prin albia apelor curgătoare, lăsând în urmă și arbori prejudiciați, loviți la doborârea și tragerea celor vizați.

De neacceptat!

Din păcate, pe hârtie, România se clasează bine la capitolul ariilor protejate. Anume, 23% din suprafața țării este acoperită, declarativ, cu astfel de zone. Însă, în realitate, doar 1% este cu adevărat protejat, ceea ce semnifică un procent infim. Acest lucru se reflectă și în situația munților Bucegi, unde s-au protejat strict golurile alpine și prea puțin din păduri.

Din acest considerent, arborii exploatați din Valea Cerbului ajung de cele mai multe ori sub forma unor diferite fabricate (cum ar fi parchet, uși sau plăci MDF, dar și tamburi și bobine), la firme specializate din zonă.

Acest masacru din munții Bucegi – cei mai iubiți și vizitați munți ai României – trebuie să înceteze cu desăvârșire! Pe această cale, fac apel la domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor să oprească acest jaf!

Furtul lemnului prin exploatare necontrolată generează consecințe grave pentru următoarele generații. Fără oxigen nu se poate trăi, iar în prezent aerul este din ce în ce mai poluat, aproape irespirabil în unele zone urbane ale marilor orașe. Toate acestea generează efecte negative asupra sănătății oamenilor, micșorând astfel durata de viață considerabil.

Sper ca domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor să înțeleagă gravitatea situației, să întreprindă toate demersurile pentru a transforma munții Bucegi din Parc Natural în Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice care protejează atât biodiversitatea, cât și așezările omenești.

Consider oportună o definire mai strictă a sistemului de arii protejate care să interzică industriei de exploatare a lemnului și celor care practică activități extractive să activeze în aceste zone.

Exploatările forestiere masive din pădurile seculare din Bucegi trebuie să înceteze!

Vă mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]