Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Reabilitarea Spitalului Orășenesc Negrești

Adresată: Primăriei Orașului Negrești, Primarului RUSU Petru-Cristinel

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/12/2023

Obiectul întrebării: Reabilitarea Spitalului Orășenesc Negrești

Stimate Domnule Primar,

            În conformitate cu informațiile publicate pe pagina web aparținând Primăriei Orașului Negrești, județul Vaslui, „pentru asigurarea sănătății umane, în orașul Negrești funcționează: 3 cabinete medicale familiale, 3 cabinete stomatologice, un punct al Ambulanței Vaslui, clinica privată Spitalis, 2 laboratoare de analize medicale, 3 farmacii, Centrul de permanență Negrești”, orașul având aproximativ 11 mii de locuitori.

În cazul urgențelor sau a necesităților medicale, cei aproximativ 11 mii de locuitori ai orașului Negrești nu beneficiază decât de asistența medicală furnizată de cei „3 medici de familie, care se ocupă și de bolnavii din șase sate din apropiere”, de serviciile medicale furnizate în cadrul centrului de permanență Negrești, care, în conformitate cu informațiile publicate pe pagina web aparținând Primăriei Orașului, „nu are program între orele 8.00 – 15.00 în zilele lucrătoare”, de serviciile medicale furnizate în cadrul unui spital închis încă din 2011 și de asistența medicală furnizată în cadrul spitalelor localizate în proximitatea orașului, la distanțe de zeci de kilometri.

Cei care nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a apela la serviciile medicale furnizate de către clinica privată și ale căror probleme de sănătate nu pot fi gestionate eficient prin intermediul serviciilor furnizate în cadrul cabinetelor medicale de medicină de familie sau în cadrul centrului de permanență, sunt plasați în fața unei singure opțiuni pentru a-și salva viața și pentru a-și proteja sănătatea, respectiv deplasarea la cele mai apropiate unități sanitare de specialitate din județ. Însă, o serie de pacienți din cadrul orașului Negrești au declarat faptul că nu se pot deplasa în alte orașe pentru a efectua investigațiile sau tratamentele medicale necesare, dispunând de resurse financiare limitate sau de lipsă de ajutor. Cele 3 cabinete medicale de medicină de familie și un centru de permanență care funcționează în afara programului de activitate al cabinetelor de medicină de familie nu sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile medicale ale celor 11 mii de locuitori și necesitățile medicale ale rezidenților din cadrul localităților limitrofe.

            Printre ultimele relatări mass media ce prezintă posibilitatea redeschiderii Spitalului Orășenesc Negrești se numără cele ce aduc la cunoștință publicului faptul că “a fost predată către Compania Națională de Investiții toată documentația pentru proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Spital Orășenesc Negrești, oraș Negrești, județul Vaslui”.

Comunitatea Negrești solicită redeschiderea Spitalului Orășenesc, inclusiv prin intermediul petițiilor. Ținând seama de faptul că toți cetățenii beneficiază de Dreptul la ocrotirea sănătăţii, însă și de necesitățile medicale ale locuitorilor U.A.T.-ului pe care îl deserviți, vă rugăm să ne comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Conform informațiilor prezentate în cadrul paginii web aparținând Companiei Naționale de Investiții, proiectul denumit „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare Spital Orasenesc Negresti, oras Negresti, str. Decebal, nr. 5” se află la etapa „Listă sinteză”. Ținând seama de faptul că un proiect regăsit la etapa „Listă sinteză” poate deține acest status o perioadă îndelungată, vă rugăm să confirmați sau să infirmați informațiile prezentate pe site-ul web al CNI, prezentând, totodată, în ce stadiu/ la ce etapă se află proiectul în cauză, depus în cadrul CNI?
  • Care este termenul estimat pentru începerea lucrărilor de reabilitare ale Spitalului Orășenesc Negrești, odată ce proiectul primește aprobarea finală?
  • Care sunt posibilități de finanțare pe care le aveți în vedere, în cazul în care proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Spital Orășenesc Negrești, oraș Negrești, județul Vaslui” nu primește aprobarea finală?
  • Care sunt sursele de finanțare pe care le-ați avut în vedere cu scopul reabilitării Spitalului Orășenesc Negrești, înainte de a depune documentația către Compania Națională de Investiții?
  • Poate fi U.A.T.-ul pe care îl reprezentați beneficiar al Programului Național de investiții în infrastructura de sănătate lansat de MIPE?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]