Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Reabilitarea Spitalului Orășenesc Negrești

Adresată: Primăriei Orașului Negrești, Primarului RUSU Petru-Cristinel

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/12/2023

Obiectul întrebării: Reabilitarea Spitalului Orășenesc Negrești

Stimate Domnule Primar,

            În conformitate cu informațiile publicate pe pagina web aparținând Primăriei Orașului Negrești, județul Vaslui, „pentru asigurarea sănătății umane, în orașul Negrești funcționează: 3 cabinete medicale familiale, 3 cabinete stomatologice, un punct al Ambulanței Vaslui, clinica privată Spitalis, 2 laboratoare de analize medicale, 3 farmacii, Centrul de permanență Negrești”, orașul având aproximativ 11 mii de locuitori.

În cazul urgențelor sau a necesităților medicale, cei aproximativ 11 mii de locuitori ai orașului Negrești nu beneficiază decât de asistența medicală furnizată de cei „3 medici de familie, care se ocupă și de bolnavii din șase sate din apropiere”, de serviciile medicale furnizate în cadrul centrului de permanență Negrești, care, în conformitate cu informațiile publicate pe pagina web aparținând Primăriei Orașului, „nu are program între orele 8.00 – 15.00 în zilele lucrătoare”, de serviciile medicale furnizate în cadrul unui spital închis încă din 2011 și de asistența medicală furnizată în cadrul spitalelor localizate în proximitatea orașului, la distanțe de zeci de kilometri.

Cei care nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a apela la serviciile medicale furnizate de către clinica privată și ale căror probleme de sănătate nu pot fi gestionate eficient prin intermediul serviciilor furnizate în cadrul cabinetelor medicale de medicină de familie sau în cadrul centrului de permanență, sunt plasați în fața unei singure opțiuni pentru a-și salva viața și pentru a-și proteja sănătatea, respectiv deplasarea la cele mai apropiate unități sanitare de specialitate din județ. Însă, o serie de pacienți din cadrul orașului Negrești au declarat faptul că nu se pot deplasa în alte orașe pentru a efectua investigațiile sau tratamentele medicale necesare, dispunând de resurse financiare limitate sau de lipsă de ajutor. Cele 3 cabinete medicale de medicină de familie și un centru de permanență care funcționează în afara programului de activitate al cabinetelor de medicină de familie nu sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile medicale ale celor 11 mii de locuitori și necesitățile medicale ale rezidenților din cadrul localităților limitrofe.

            Printre ultimele relatări mass media ce prezintă posibilitatea redeschiderii Spitalului Orășenesc Negrești se numără cele ce aduc la cunoștință publicului faptul că “a fost predată către Compania Națională de Investiții toată documentația pentru proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Spital Orășenesc Negrești, oraș Negrești, județul Vaslui”.

Comunitatea Negrești solicită redeschiderea Spitalului Orășenesc, inclusiv prin intermediul petițiilor. Ținând seama de faptul că toți cetățenii beneficiază de Dreptul la ocrotirea sănătăţii, însă și de necesitățile medicale ale locuitorilor U.A.T.-ului pe care îl deserviți, vă rugăm să ne comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Conform informațiilor prezentate în cadrul paginii web aparținând Companiei Naționale de Investiții, proiectul denumit „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare Spital Orasenesc Negresti, oras Negresti, str. Decebal, nr. 5” se află la etapa „Listă sinteză”. Ținând seama de faptul că un proiect regăsit la etapa „Listă sinteză” poate deține acest status o perioadă îndelungată, vă rugăm să confirmați sau să infirmați informațiile prezentate pe site-ul web al CNI, prezentând, totodată, în ce stadiu/ la ce etapă se află proiectul în cauză, depus în cadrul CNI?
  • Care este termenul estimat pentru începerea lucrărilor de reabilitare ale Spitalului Orășenesc Negrești, odată ce proiectul primește aprobarea finală?
  • Care sunt posibilități de finanțare pe care le aveți în vedere, în cazul în care proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Spital Orășenesc Negrești, oraș Negrești, județul Vaslui” nu primește aprobarea finală?
  • Care sunt sursele de finanțare pe care le-ați avut în vedere cu scopul reabilitării Spitalului Orășenesc Negrești, înainte de a depune documentația către Compania Națională de Investiții?
  • Poate fi U.A.T.-ul pe care îl reprezentați beneficiar al Programului Național de investiții în infrastructura de sănătate lansat de MIPE?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]