Andrei Busuioc – Interpelare – Salvarea satelor și a comunelor românești depopulate

Adresată: Prim – Ministrului al României, Ion-Marcel Ciolacu

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 26/03/2024

Obiectul întrebării: Salvarea satelor și a comunelor românești depopulate

Stimate domnule Prim-ministru,        

            Țara noastră deține unele dintre cele mai deosebite peisaje, forme de relief și așezări din Europa. Indiferent de cât am căuta peste hotare o frumusețe asemănătoare cu cea a satelor noastre, România adăpostește unele dintre cele mai spectaculoase sate și comune, unde obiceiurile, tradițiile, valorile dăinuiesc și nu dispar. Indiferent de oportunitățile și de beneficiile ce s-ar regăsi odată cu migrația către marile orașe, vârstnicii satelor și a comunelor românești nu dețin dorința de a deveni o parte a localităților urbane cufundate în beton și industrie. Nu își doresc să piardă liniștea traiului rural, animalele pe care le cresc de-o viață și peisajele verzi inundate de aer curat și de pace. Deși există numeroase sate neasfaltate de unde școala, biserica, cabinetul medical și magazinele au dispărut, vârstnicii nu-și vor părăsi locuințele rurale în care au trăit întreaga viață. Numai datorită lor aceste localități încă există.

            Însă, domnule prim-ministru,  nu putem să nu ne întrebăm câte dintre satele ori comunele românești vor fi șterse de pe hartă, ținând seama de faptul că lipsa de investiții în aceste sate ori lipsa încercării de repopulare le obligă la dispariție.

            Populația tânără a migrat către marii giganți compuși din clădiri de peste zece etaje ce oferă mai multe oportunități de dezvoltare și șansa la o viață mai bună. Astfel, au fost lăsate în urmă peisaje demne de înrămat, localități pe care turiștii le-ar vizita cu cel mai mare interes dacă ar fi conștienți de existența lor. Însă, odată cu dispariția populației tinere din cadrul satelor românești, a dispărut și interesul pentru a dezvolta aceste așezări și pentru a le ajuta să-și atingă deplinul lor potențial.

            Plecăm peste hotare pentru a ne bucura de peisajele verzi specifice altor țări, negândindu-ne la peisajele noastre unice. Însă, dacă ne întrebăm de ce românii, ori cei de peste granițe, nu se gândesc la peisajele noastre unice, acest fapt se petrece din cauză că ei nu pot accesa o informație dacă nu sunt conștienți de existența sa. Românii noștri ori cei de peste hotare nu se pot gândi ori vizualiza așezările și peisajele spectaculoase românești dacă acestea dispar treptat de pe hartă, dacă nu se încearcă salvarea lor și dacă nu sunt promovate corespunzător.

O comună deosebită din țara noastră este comuna Bătrâna din Hunedoara, ce adăpostește aproximativ 80 de oameni. În satul Făget din judeţul Alba mai locuiesc aproximativ 15 oameni, un sat izolat, însă de o frumusețe rară. Satul timișean Luncanii de Sus mai adăpostește aproximativ nouă locuitori. Aceste localități reprezintă un număr infim de exemple din totalitatea celor ce sunt pe cale de dispariție, ce necesită salvare și ce ar trebui enumerate.

România se transformă într-un gigant de beton și își pierde frumusețile rurale. Salvarea satelor și a comunelor românești este în puterea guvernului și în cea a cetățenilor, însă, ținând seama chiar și de caracterul mirobolant al localităților rurale izolate, de liniștea și de pacea pe care o oferă, românii noștri nu se pot întoarce ori reloca acolo unde școala, biserica, cabinetul medical și magazinul nu există, însă nici nu dau de înțeles că vor exista. Reiterând cele menționate, în urmă au fost lăsate peisaje și localități pe care turiștii le-ar vizita cu interes dacă ar fi conștienți de existența lor. Cu toate acestea, existența potențialului turistic al acestor așezări depinde exclusiv de promovarea lor într-o manieră corespunzătoare și de transformarea lor din localități pe cale de extincție în localități ce și-au atins maximul potențial de dezvoltare.

Având în vedere cele menționate precedent, vă rugăm să ne oferiți răspunsul pentru următoarele întrebări:

  1. Are Guvernul României în vedere măsuri ori planuri menite să repopuleze satele ori comunele românești ce sunt pe cale de dispariție?
  • Deține Guvernul României un raport privind situația satelor ori a comunelor românești ce sunt pe cale de dispariție din cauza migrației populației tinere către mediul urban?
  • Deține Guvernul României posibilitatea de a aloca fonduri destinate modernizării acestor sate ori comune ce sunt pe cale de dispariție?
  • Deține Guvernul României posibilitatea de a aloca fonduri nerambursabile familiilor tinere cu scopul relocării acestora în mediul rural, respectiv în cadrul comunelor ori în cadrul satelor ce sunt pe cale de dispariție?
  • Vă rugăm să ne comunicați care este poziția Guvernului României cu privire la posibilitatea implementării unei campanii ample de informare a populației tinere din România cu privire la beneficiile relocării în mediul rural, respectiv în cadrul comunelor ori în cadrul satelor ce sunt pe cale de dispariție, și dacă Guvernul României deține posibilitatea de a implementa această campanie?
  • Astfel celor enumerate în cadrul lucrării de față, existența potențialului turistic al acestor așezări depinde exclusiv de promovarea lor într-o manieră corespunzătoare și de transformarea lor în localități deosebite. Așadar, pentru a deveni o atracție pentru turiști, în ce măsură este posibil ca satele și comunele românești ce sunt pe cale de dispariție să fie promovate și incluse pe harta turismului prin construirea de căsuțe rurale destinate cazării și declarându-le ca reprezentând ”Tezaur românesc”, de către Guvernul României? Totodată, întrucât generațiile tinere tind să aleagă cazări amplasate în zonele rurale ori izolate, în ce măsură este posibil ca turiștii să fie îndemnați să viziteze aceste sate prin folosirea sloganului ”Trăiește visul rural” ori ”Experimentează cum trăiau străbunii noștri”?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Doamnei Alina-Ștefania GORGHIU, ministru al Justiției De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Posilibitatea reabilitării de drept a mitropolitului Visarion […]
Adresată:  Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, ministru al Finanțelor De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Procedura de regres împotriva judecătorilor și procurorilor […]
Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila              Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 23.04.2024 Obiectul interpelării: Migrația personalului medical Domnule Ministru, România a pierdut cel puțin 45.000 de medici […]
Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța Grupul Parlamentar:  AUR Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024 Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri ! Doamnelor și  domnilor senatori!      Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii […]
Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]