Adrian-Gheorghe Cătană – Interpelare către Ministrul Afacerilor Interne – Situația agentului de poliţie, Nicolae Feroiu

Adresată: Domnului Lucian-Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne

De către senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Ședința Senatului din data de: 08.09.2021

Obiectul interpelării: Situația agentului de poliţie Feroiu

Stimate domnule Ministru,

În anul 2016, IPJ Gorj a cerut Poliției Capitalei un om de la structura de intervenție rapidă care să-i ajute pe polițiștii gorjeni. Astfel, a fost ales agentul Nicolae Feroiu, un luptător SAS cu multă experiență.

 Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2018, Feroiu a rămas la IPJ GORJ, în interesul serviciului și a fost desemnat să se ocupe cu pregătirea fizică, tehnico-tactică și tragere cu armele de serviciu pentru cadrele instituției.

Conform legii, polițiștii operativi trebuie să efectueze, lunar, șase ore de antrenament, în timp ce oamenii de la birouri, care compun structurile neoperative, numai patru. În iulie 2019 a raportat conducerii faptul că aproximativ 300 de cadre lipsesc de la pregătire. Ulterior, luptătorul SAS a fost chemat, din timpul serviciului, de psihologul unității, care i-a făcut o evaluare. Pentru că a fost declarat respins, polițistul a contestat rezultatul și a fost supus unei testări noi. A picat pentru a doua oară, motiv pentru care, după alte misiuni pe care le-a executat în calitate de luptător al trupelor speciale, a ajuns la Ordine Publică, în serviciul de patrulare.

La data de 4 august, fostul luptător SAS a fost înștiințat că în urma unor adrese emise de Direcția Medicală din MAI și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, este necesară internarea acestuia pentru evaluare clinică și teste psihologice specifice activității în MAI.

Pentru că nu s-a prezentat, conducerea IPJ Gorj a dispus suspendarea polițistului, pe o perioadă nelimitată, timp în care nu-și va mai lua salariul iar vechimea pe cartea de muncă va fi întreruptă.

Agentul principal Nicolae Feroiu a mers, din proprie inițiativă, la un cabinet specializat din Craiova, unde a fost găsit apt pentru a face parte din Serviciul Acțiuni Speciale (SAS).

Inclusiv Comisia pentru abuzuri din cadrul Parlamentului României i-a solicitat lui Feroiu să se testeze la un cabinet civil unde s-a constatat că agentul este apt.

Nicolae Feroiu are o vechime de 15 ani în structuri ale ministerului, este instructor de tir și judo, multiplu campion al M.A.I. la sporturi de contact. În plan profesional, în perioada 2006-2020 a fost evaluat anual cu 13 calificative de foarte bine și 2 de bine. Specialitatea agentului este intervenție antiteroristă și acțiuni speciale (S.A.S.).

Până în anul 2018, agentul și-a desfășurat activitatea în structuri de intervenție ale Jandarmeriei Române și ale Poliției Române (D.G.P.M.B.-S.A.S.).

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să aveți amabilitatea de a răspunde la următoarele întrebări:

1). Ce acțiuni a întreprins conducerea M.A.I.  în vederea soluționării acestui caz?

2). Cine se face vinovat de deficiențele apărute în activitatea IPJ Gorj care au condus la apariția acestui caz?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]