Adrian-Gheorghe Cătană – Interpelare către Ministrul Afacerilor Interne – Situația agentului de poliţie, Nicolae Feroiu

Adresată: Domnului Lucian-Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne

De către senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Ședința Senatului din data de: 08.09.2021

Obiectul interpelării: Situația agentului de poliţie Feroiu

Stimate domnule Ministru,

În anul 2016, IPJ Gorj a cerut Poliției Capitalei un om de la structura de intervenție rapidă care să-i ajute pe polițiștii gorjeni. Astfel, a fost ales agentul Nicolae Feroiu, un luptător SAS cu multă experiență.

 Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2018, Feroiu a rămas la IPJ GORJ, în interesul serviciului și a fost desemnat să se ocupe cu pregătirea fizică, tehnico-tactică și tragere cu armele de serviciu pentru cadrele instituției.

Conform legii, polițiștii operativi trebuie să efectueze, lunar, șase ore de antrenament, în timp ce oamenii de la birouri, care compun structurile neoperative, numai patru. În iulie 2019 a raportat conducerii faptul că aproximativ 300 de cadre lipsesc de la pregătire. Ulterior, luptătorul SAS a fost chemat, din timpul serviciului, de psihologul unității, care i-a făcut o evaluare. Pentru că a fost declarat respins, polițistul a contestat rezultatul și a fost supus unei testări noi. A picat pentru a doua oară, motiv pentru care, după alte misiuni pe care le-a executat în calitate de luptător al trupelor speciale, a ajuns la Ordine Publică, în serviciul de patrulare.

La data de 4 august, fostul luptător SAS a fost înștiințat că în urma unor adrese emise de Direcția Medicală din MAI și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, este necesară internarea acestuia pentru evaluare clinică și teste psihologice specifice activității în MAI.

Pentru că nu s-a prezentat, conducerea IPJ Gorj a dispus suspendarea polițistului, pe o perioadă nelimitată, timp în care nu-și va mai lua salariul iar vechimea pe cartea de muncă va fi întreruptă.

Agentul principal Nicolae Feroiu a mers, din proprie inițiativă, la un cabinet specializat din Craiova, unde a fost găsit apt pentru a face parte din Serviciul Acțiuni Speciale (SAS).

Inclusiv Comisia pentru abuzuri din cadrul Parlamentului României i-a solicitat lui Feroiu să se testeze la un cabinet civil unde s-a constatat că agentul este apt.

Nicolae Feroiu are o vechime de 15 ani în structuri ale ministerului, este instructor de tir și judo, multiplu campion al M.A.I. la sporturi de contact. În plan profesional, în perioada 2006-2020 a fost evaluat anual cu 13 calificative de foarte bine și 2 de bine. Specialitatea agentului este intervenție antiteroristă și acțiuni speciale (S.A.S.).

Până în anul 2018, agentul și-a desfășurat activitatea în structuri de intervenție ale Jandarmeriei Române și ale Poliției Române (D.G.P.M.B.-S.A.S.).

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să aveți amabilitatea de a răspunde la următoarele întrebări:

1). Ce acțiuni a întreprins conducerea M.A.I.  în vederea soluționării acestui caz?

2). Cine se face vinovat de deficiențele apărute în activitatea IPJ Gorj care au condus la apariția acestui caz?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă cu fermitate limbajul extremist și xenofob exprimat în spațiul public de sociologul Gelu Duminică și atrage atenția asupra încercării de resuscitare a unor practici de represiune din perioada nazistă și din comunism. Gelu Duminică a evocat posibilitatea deportării deputatului George […]
Ordonanța care introduce taxa pe soare este un nou tun marca Virgil Popescu! Este uluitor tupeul cu care ministrul Energiei dă românilor asigurări că nimeni, niciodată, nu va plăti taxe pentru energia solară, în același discurs în care enumeră situațiile în care statul se angajează să […]
Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]