Vasile Nagy – interpelare parlamentară către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Laserul de la Măgurele, sabotat de statul român.

Către: Ministrul cercetării, inovării și digitalizării

 Domnul Ciprian-Sergiu TELEMAN

De la: Vasile NAGY

Deputat AUR, circumscripția nr. 2 Arad

Obiectul interpelării: Laserul de la Măgurele, sabotat de statul român        

Stimate domnule Ministru,

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare din Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțări și proiecte de cercetare.

Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. O veste a venit ca o bombă, zilele trecute: România a fost, oficial, exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, proiectul ELI-ERIC.

Decizia a venit după ce, anul trecut, partenerii din Ungaria și Cehia au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare si mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Mai mult, țara noastră, care a inițiat in 2011, alături de Ungaria si Cehia, proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), nu a obținut nici măcar statutul de Observator Fondator.

Un eșec pe linie, un eșec răsunător. România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate, s-a repoziționat cerând statutul de Observator Fondator și a sfârșit prin a rămâne cu totul pe dinafară.

Potrivit unui articol din presa centrală (Adevărul, 2020), marea problemă a apărut din cauza unei componente a ELI-NP, sursa de raze gamma. Consorţiul EuroGammaS (EGS) a câştigat în 2014 licitaţia pentru această sursă, dar când a venit vremea să o instaleze, au apărut problemele. Cei de la EGS au susținut că au făcut teste şi măsurători şi că structura clădirii ELI-NP nu respectă standardele din contract, motiv pentru care nu pot instala sursa gamma. Directorul institutului naţional care găzduieşte laserul a declarat, pe de altă parte, că au fost respectate standardele şi că instalarea nu trebuie să depindă de clădire. Totul s-a mutat în instanță.

Anul trecut, Dragoș Ciuparu, secretarul de stat însărcinat cu cercetarea, declara într-un interviu acordat Edupedu.ro că ”există o întârziere în ce privește Sistemul Fascicul Gamma [al doilea echipament după laserul de mare putere – N. Red.], dar al doilea contract prin care se construiește acest sistem este în termen. Disputa trecută va fi tranșată în instanță și nu pot comenta, dar contractul se derulează conform planificării” 

(…) 

La a doua întâlnire, de la sfârșitul lunii februarie, eram pregătit să abordăm subiectul, i-am spus ca din punctul nostru de vedere problema cu Sistemul Gamma e un litigiu comercial și că atâta timp cât se află în instanță, nu văd ce putem face noi”.

Apoi, în ”buna” tradiție a birocrației românești, guvernul Cîțu a adoptat un memorandum prin care urma să aplice pentru statutul de Observator Fondator….după ce ședința în care s-a hotărât formula finală pentru ELI-ERIC a avut loc. Practic, cererea pentru obținerea calității de Observator Fondator nici măcar nu a mai ajuns să fie luată în discuție. De noaptea minții.

Având în vedere cele expuse mai sus, doresc să vă adresez următoarele întrebări:

1. În ce stadiu se află proiectul de construire a Sistemului Fascicul Gamma în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”?

2. În ce stadiu se află litigiul în instanță cu consorţiul EuroGammaS?

3. Când apreciați că România va recupera întârzierile înregistrate și va putea deveni membru al ELI-ERIC?

4. În condițiile în care nu ați reușit să obțineți nici măcar statutul de Observator Fondator, adică ați eșuat inclusiv pe linie diplomatică, nu credeți că se impune demisia dumneavoastră de onoare? 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]