Vasile Nagy – declaraţie politică despre “Oraşul Ineu”

“Oraşul Ineu”

Oraşul Ineu este amplasat în partea de Vest a României, în judeţul Arad, la o distanţă de 57 de kilometri de municipiul Arad, traversat de două căi rutiere, DN 79A şi DJ 792, fiind conectat cu trei mari oraşe: Arad – 57 kilometri, Oradea – 92 kilometri, Deva – 143 kilometri.

Un aspect important al accesibilităţii oraşului este legătura cu principalele puncte de frontieră din zona de vest a ţării, fiind la o distanţă de 90 de kilometri de Nădlac, 70 de kilometri de Turnu, 60 de kilometri de Vărşand, care reprezintă un factor favorizant pentru dezvoltarea sa economică şi urbană.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1214, când este menţionată sub numele de Villa Ineu, iar conform recensământului efectuat în 2011, populaţia oraşului Ineu se ridică la 9.260 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 10.207 locuitori.

Pe teritoriul oraşului Ineu se află câteva arii protejate de importanţă judeţeană – Poiana cu Narcise Rovina (rezervaţie botanică), Balta Rovina (rezervaţia zoologică), Parcul Dendrologic Ineu.

Oraşul Ineu face parte din Regiunea Vest, regiune cu multe investiţii străine directe, care au fost orientate în funcţie de accesibilitatea şi potenţialul zonelor, precum şi de mentalitatea oamenilor de afaceri şi de tradiţia în domeniul respectiv.

Aceasta este o regiune în plină creştere, cu multe rezultate economice superioare mediei naţionale, care beneficiază de o pondere relativ ridicată a participării străine la capital, pe fondul continuării schimburilor tradiţionale şi al unui comportament regional în continuă adaptare la mediul de afaceri internaţional.

Este necesar ca strategia de dezvoltare locală să devină un instrument de management care să ajute la stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi la investirea corectă a resurselor care sunt limitate.

Din punct de vedere economic, strategia de dezvoltare a oraşului Ineu trebuie să pună accent pe încurajarea dezvoltării IMM-urilor şi pe accesarea de fonduri europene pentru proiecte ce vizează cooperarea transfrontalieră.

Este necesar să stimulăm dezvoltarea economică prin dezvoltarea sectorului de construcţii, prin asigurarea unor surse de informare, prin consilierea cetăţenilor şi în special a tinerilor în legătură cu programele de finanţare, prin utilizarea eficientă a resurselor locale.

Avem nevoie de acel tip de dezvoltare care poate să răspundă nevoilor din prezent, fără a compromite viitorul generaţiilor următoare, iar procesele de dezvoltare socio-economică desfăşurate pe termen scurt mediu şi lung trebuie să fie capabile să asigure un echilibru între sistemele socio-economice şi elementele capitalului natural.

Trebuie să fim preocupaţi şi de capacitatea de dezvoltare a generaţiilor viitoare, să avem grijă să asigurăm un climat de echitate prin manifestarea unor viziuni asupra procesului dezvoltării pe termen lung şi să asigurăm interconexiunea între dezvoltarea economică, nevoile sociale şi protecţia mediului!

Astăzi, trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea mediului de afaceri şi a spiritului antreprenorial, pe dezvoltarea durabilă a infrastructurii locale, pe dezvoltarea resurselor umane, pe conservarea şi protejarea mediului înconjurător şi pe dezvoltarea turismului. Trebuie să avem în vedere încurajarea inovării în cadrul sectorului IMM-urilor, ce tip de facilităţi putem să le oferim investitorilor care vin în zona industrială!

Pentru ca Ineul să redevină un oraş prosper, modern şi curat, este nevoie de proiecte de dezvoltare pentru conservarea şi managementul resurselor naturale, pentru producerea de energie verde şi de dezvoltare socio-economică; de asemenea, prin atragerea de investiţii pentru dezvoltarea şi consolidarea sectorului productiv, pentru stimularea colaborării dintre mediul de afaceri şi administraţia locală şi pentru acoperirea sectoarelor absente sau deficitare în mediul de afaceri local.

Este nevoie să creştem calitatea vieţii locuitorilor oraşului Ineu, prin crearea de spaţii de recreare şi zone de promenadă pentru adulţi, locuri de joacă pentru copii şi spaţii pentru practicarea de sporturi.

Este esenţial să avem în vedere îmbunătăţirea sistemului de educaţie, prin deschiderea de şcoli profesionale pentru comunitate, iar readucerea în şcoli a celor care au plecat sau au abandonat şcoala să fie o prioritate.

Este important ca Ineul să devină o destinaţie atractivă pentru turism şi afaceri conexe, prin promovarea turismului local pentru atragerea unor investitori care să desfăşoare activităţi productive.

Oraşul Ineu are nevoie de o dezvoltare economică echilibrată, durabilă şi ecologică!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]