Vasile Nagy – declaraţie politică având titlul “Chişineu-Criş”

“Chişineu-Criş”

Oraşul Chişineu-Criş este situat în partea de nord-vest a judeţului Arad, la 42 de kilometri faţă de municipiul Arad. Teritoriul administrativ al oraşului are o suprafaţă de 119 kilometri pătraţi şi se desfăşoară în Câmpia Crişului Alb, de o parte şi de alta a râului cu acelaşi nume. Chişineu-Criş a fost atestat documentar din anul 1446 şi a fost declarat oraş în anul 1968.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia oraşului Chişineu-Criş se ridică la 7.987 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.343 de locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt români, 69,14%, iar principalele minorităţi sunt cele de maghiari, 19,07%, şi romi, 5,85%. Pentru 6,14% din populaţie, apartenenţa etnică nu este cunoscută, altă etnie, 0,82%.

Oraşul Chişineu-Criş reprezintă un important punct de concentrare industrială din România, având o dezvoltare economică complexă şi o infrastructură bună pentru atragerea de investiţii în industrie, servicii şi comerţ, agricultură.

Parcul industrial Nădab este localizat la intrarea în oraşul Chişineu-Criş, la o distanţă de 40 de kilometri de municipiul Arad şi 20 de kilometri de graniţa cu Ungaria. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, oferind 18 loturi dotate cu principalele utilităţi, drumuri interne, gaz, apă, telefonie şi electricitate.

Pentru ca un oraş să crească în mod inteligent şi sustenabil, este nevoie de o administraţie deschisă, transparentă şi colaborativă, un mix între atragerea de investitori, parteneriate şi expertiză trebuie să existe la nivel de comunitate.

Pornind de la strategia bine realizată, conform nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor, continuând cu Planul Urbanistic General şi o echipă performantă cu viziune în administraţie, alături de sectorul de business, societatea civilă, un oraş precum Chişineu-Criş trebuie să aibă următoarele priorităţi – investiţiile, fondurile europene, educaţia, calitatea vieţii, conectivitatea.

Este necesar accesul tuturor la locuinţe şi servicii de bază adecvate la preţuri accesibile şi modernizarea cartierelor sărace, asigurarea accesului la sisteme de transport sigure, la preţuri echitabile, accesibile şi durabile pentru toţi, îmbunătăţirea siguranţei rutiere, în special prin extinderea reţelelor de transport public, acordând o atenţie deosebită nevoilor celor aflaţi în situaţii vulnerabile, femei, copii, persoane cu dizabilităţi şi în etate.

Consolidarea eforturilor de protecţie şi salvgardare a patrimoniului cultural şi natural mondial, reducerea semnificativă a numărului de decese şi a numărului de persoane afectate şi scăderea substanţială a pierderilor economice directe în raport cu PIB-ul la nivel global, cauzate de dezastre, inclusiv dezastrele legate de apă, cu un accent pe protecţia celor săraci şi a persoanelor aflate în situaţii vulnerabile este vitală.

Astăzi este nevoie de o reducere pe cap de locuitor a impactului negativ asupra mediului în oraş, inclusiv prin acordarea unei atenţii deosebite calităţii aerului şi gestionării deşeurilor municipale şi de alt tip şi asigurarea accesului universal la spaţii verzi şi publice sigure, incluzive şi accesibile, în special pentru femei şi copii, persoane în etate şi cele cu dizabilităţi.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]
˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către:Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României           Domnul Adrian Câciu, Ministrul finanțelor De la: Antonio ANDRUȘCEAC, Deputat AUR, circumscripția electorală 4 Bacău Subiectul întrebării: Informații privind împrumutul extern al României în anul 2023 Stimate domnule Prim ministru, Stimate domnule Ministru, Deși contractarea de împrumuturi externe este în […]
Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România Stimate domnule ministru, Potențialul agricol al României este […]
Adresată: Domnului Ministru al Mediului,Apelor și Pădurilor                Barna Tanczos De către:  Mitrea Dumitrina                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului PNRR privind operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor                                                 […]
Adresată: Domnului  Ministru al Transporturilor și Infrastructurii                   Sorin Mihai Grindeanu De către:  Mitrea Dumitrina,                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări privind jalonul PNRR corespondent strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 Stimate Domnule Ministru,             Așa cum […]