Valentin-Rică Cioromelea – Întrebare parlamentară – Viitorul țării noastre în ceea ce privește implementarea obiectivelor Pactului Verde, a pachetului “Fit for 55” și a planului “REPowerEU”

Adresată: Domnul Adrian CÂCIU, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 21.06.2022

Obiectul Întrebării – Viitorul țării noastre în ceea ce privește implementarea obiectivelor Pactului Verde, a pachetului “Fit for 55” și a planului “REPowerEU”

          Stimate domnule Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene,

În calitate de senator reprezentând interesele cetățenilor României, vă adresez dumneavoastră cu o preocupare majoră legată de viitorul țării noastre în ceea ce privește implementarea obiectivelor Pactului Verde, a pachetului “Fit for 55” și a planului “REPowerEU”. Aceste inițiative europene cheie au scopul de a realiza o tranziție către o economie verde, cu emisii reduse de carbon și durabilă din punct de vedere ecologic.

România se confruntă cu propriile sale provocări și particularități în ceea ce privește economia și societatea. Avem nevoie de o abordare responsabilă și adaptată la realitățile noastre naționale pentru a asigura că această tranziție nu afectează negativ economia și societatea. Este imperativ să ne asigurăm că ritmul și direcția tranziției verzi nu sunt impuse exclusiv de Bruxelles, ci sunt în concordanță cu nevoile și potențialul României.

 Avem nevoie de o abordare suveranistă care să protejeze economia și societatea românească, asigurând o dezvoltare durabilă și echilibrată în conformitate cu voința națională.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Aveți de gând să luați o poziție conformă cu interesele naționale ale României vizavi de implementarea obiectivelor cuprinse în Pactul Verde, în pachetul “Fit for 55” și în “REPowerEU”? Mai exact, vă veți asigura că ritmul realizării tranziției verzi în România nu va fi impus de Bruxelles, ci va ține cont de realitatea din țara noastră, astfel încât economia și societatea din România să nu fie afectate?
  • Cum veți asigura că România va putea beneficia de oportunitățile aduse de tranziția către o economie verde, promovând investițiile și inovarea în domenii precum energiile regenerabile, eficiența energetică, mobilitatea durabilă și alte sectoare cheie? Ce măsuri veți lua pentru a sprijini antreprenoriatul și pentru a stimula trecerea către modele de afaceri sustenabile?
  • Cum veți colabora cu celelalte ministere și autorități relevante pentru a asigura coerența și sinergia eforturilor în implementarea obiectivelor Pactului Verde, a pachetului “Fit for 55” și a planului “REPowerEU”? Cum veți promova interesele naționale și cum veți asigura un rol activ al României în negocierile europene referitoare la tranziția către o economie verde?
  • Ce măsuri veți lua pentru a implica toate părțile interesate, inclusiv mediul de afaceri, organizațiile societății civile și comunitatea academică în procesul decizional și în elaborarea politicilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]