Valentin-Rică Cioromelea – Întrebare parlamentară – Situația producătorilor români în relația cu marile lanțuri de retail din România.

Adresată: Domnului Ștefan-Radu OPREA, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;

Domnului Chiriţoiu Ct. Bogdan Marius, Preşedintele Consiliului Concurenței;

Conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 14.05.2024

Obiectul Întrebării – Situația producătorilor români în relația cu marile lanțuri de retail din România.

În cadrul mandatului meu, de senator al României, am responsabilitatea de a reprezenta și apăra interesele cetățenilor și ale producătorilor român. În cadrul mandatului meu, am întâlnit numeroase cazuri în care producătorii naționali se confruntă cu dificultăți semnificative în comercializarea produselor lor, în special în relația cu marile lanțuri de supermarketuri. Aceste probleme nu numai că împiedică dezvoltarea afacerilor locale, dar pot avea și un impact negativ asupra economiei noastre naționale pe termen lung.

Recent, am fost sesizat de producătorul român de înghețată Cremola, care, după ce inițial a reușit să-și vândă produsele prin marile lanțuri de supermarketuri, se confruntă acum cu retragerea acestora din piață de către 7 din cele 10 companii majore de retail. Aceasta este o situație alarmantă care ridică întrebări serioase despre condițiile de concurență și despre tratamentul aplicat producătorilor autohtoni. Aceste practici pot sugera o posibilă discriminare sau chiar un boicot, ce ar putea influența negativ capacitatea producătorilor români de a concura pe piață în condiții echitabile.

În contextul acestor preocupări, vă adresez următoarele întrebări, sperând într-o colaborare deschisă și transparentă pentru a identifica soluții viabile ce pot susține producția națională și pot asigura o concurență corectă pe piața românească:

  1. Ce cunoștințe are ministerul dvs. despre aceste practici ale lanțurilor de supermarketuri și ce măsuri considerați că ar putea fi luate pentru a investiga și corecta aceste posibile abuzuri?
  2. În ce măsură poate interveni Ministerul Economiei pentru a facilita un dialog între producătorii naționali și reprezentanții marilor lanțuri de retail, pentru a asigura condiții echitabile de comercializare a produselor?
  3. Există planuri sau inițiative pentru revizuirea legislației în domeniul concurenței și protecției producătorilor locali împotriva practicilor comerciale inechitabile sau discriminatorii?
  4. Ce strategii ar putea fi implementate pentru a sprijini și promova produsele românești, asigurându-le astfel o prezență stabilă și durabilă pe rafturile supermarketurilor?

Pentru Consiliul Concurenței

  1. Ce măsuri preventive sunt luate pentru a monitoriza și a evalua practicile comerciale ale supermarketurilor, în scopul de a preveni posibilele cazuri de discriminare față de producătorii locali?
  2. Există studii sau rapoarte recente care să evidențieze tendințele din piață privind relația dintre lanțurile de retail și producătorii locali de alimente?
  3. Cum este abordată problema concentrației economice în sectorul retailului și care sunt efectele acesteia asupra producătorilor mici și mijlocii din România?

Pentru ANPC

  1. Ce proceduri sunt stabilite pentru investigarea și sancționarea practicilor comerciale incorecte sau abuzive din partea retailerilor, în special în cazul în care acestea afectează producătorii locali?
  2. Care sunt cele mai frecvente tipuri de plângeri primite de la producătorii locali și cum sunt acestea adresate de ANPC?
  3. În ce măsură consumatorii sunt informați și protejați în situații în care există suspiciuni de prețuri impuse artificial sau condiții de vânzare inechitabile impuse de lanțurile de supermarketuri?

    

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]