Pușcașu Florin și Acatrinei Dorel – întrebare parlamentară către Ministerul Energiei – Opriți scumpirea energiei și a gazelor.

Adresată:  Domnului Ministru al Energiei, Virgil Popescu

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Puscașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul intrebării: Opriți scumpirea energiei și a gazelor.

Domnule Ministru,

          Costul gazelor e la un nivel record pentru acest moment al anului în majoritatea pieţelor importante şi se pare că va continua să crească, ceea ce riscă să afecteze revenirea după criza generată de pandemia de coronavirus.

Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariile prin inflaţie. Deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii și chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale.

Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România în prag de sezon rece la o creștere a facturilor de circa 80%. În acest timp producția internă continuă să scadă lucru care nu dă timp pentru aprovizionarea depozitelor pentru iarnă.

România, unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, avînd posibilitatea să mai și vândă, a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la energie,gaze,benzină și motorină,ceea ce se va reflecta în  economie.

România plătește gazul de import mai scump, timp în care OMV, încălcându-și contractul, a scăzut exploatația din resurse proprii.

Rapoartele ANRE arată o situație alarmantă pe piața gazelor. Astfel, în primele 5 luni consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 30%, exporturile de gaze din România au crescut ce cca. 20 de ori, iar producția internă a scăzut.

Pe piețele internaționale prețul a explodat de la 18 euro pe MWh primul trimestru al anului iar pentru ultimul trimestru au ajuns la 47 euro MWh.

Analiza prețurilor din noile abonamente lansate de furnizori de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populația sunt de 80% față de anul trecut.

Precizăm că nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil cîtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezentate mai sus care distorsionează piața energiei și cîtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea  gazului românesc și respectarea obligațiilor asumate de firmele străine care au obținut drepturi asupra resurselor românești.

 Aceste scumpiri vin pe fondul înghețării salariilor pe întreg anul 2021 și a lipsei măsurilor eficiente pentru susținerea IMM-urilor pe perioada crizei pandemice. În schimb, pe de altă parte, avem creşteri foarte mari la facturile de energie şi gaze naturale, care aproape s-au dublat și creșteri semnificative la prețul carburanților și a alimentelor care se scumpesc de la o zi la alta.

Față de această situație vă rugăm să ne răspundeți la următoarea intrebare:

  1. Ce soluții aveți pentru stoparea creșterii prețurilor la energie si gaze și exploatarea resurselor interne avînd în vedere că în anul 2020 ați anunțat o scădere a prețului energiei avînd în vedere că România era prezentată ca fiind o țară cu independență energetică?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]