Candela dăinuirii noastre
Ediția I
„Veșnicia s-a născut la sat”

Creștinismul este temelia civilizației europene și izvorul sănătății morale. Libertatea și demnitatea persoanei sunt de neconceput în absența legii morale, pe care o aflăm în învățătura de credință. Credința creștină este pentru noi îndreptar de viață nobilă și cale de salvare sufletească. Când spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam.

A fi creștin înseamnă a fi o candelă mistuindu-te printre semeni, spre a le fi pârleaz în clipe de disperare, model în momente de cumpănă şi busolă în clipe de degringoladă.

Iată de ce proiectul „Candela dăinuirii noastre” este despre lumina care aduce speranță, dar și despre un vechi ritual care ne dă siguranța legăturii cu cei care ne-au premers.

Obiectivul proiectului este resuscitarea simbolului creștinesc al Candelei, ritual ancestral care este pe cale de dispariție în casele românilor, prin fotografie.

Motivul? Ochii noștri sunt mai lesne atrași de strălucirea insistentă, atât de atrăgătoare, a carnavalului lumesc: ecrane de televizor, reclame țipătoare, interfețe de calculator, rame de smartphone. Toate aceste străluciri nu sunt rele, atâta doar că nu sunt suficiente. Ele te scot din condiția omului lăuntric, te smucesc centrifug şi te aruncă în agitația risipitoare a traiului gâfâit. Pe lângă ele, mai e nevoie de o altă lumină, una centripetă, care te adâncește în tine spre a-ţi reda adevărul vorbei lui Augustin: Doamne, eu te căutam în afara mea, iar tu erai în mine! Astăzi doar bunicile și câteva femei din generația mamelor noastre mai mențin viu ritualul casnic al candelei strămoșești.

Tocmai de aceea Proiectul fotografic “Candela dăinuirii noastre” năzuiește să scoată din uitare străvechiul obicei creștin al întreținerii Candelei.


Astfel, in perioada 1 noiembrie -10 decembrie asteptam fotografiile voastre pe adresa de email [email protected]

Pot participa la concurs tineri, cu vârste cuprinse între 16-25 de ani, din România, diaspora și din comunitățile istorice românești din afara granițelor, ca de pildă: Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Albania, Grecia, Croația, Ungaria