Nagy Vasile – declarație politică – Pompierii români.

POMPIERII ROMÂNI

Stimate domnule preşedinte,

Stimaţi colegi, declaraţia mea politică se numește „Pompierii români” și vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputați –

Un pompier face parte dintr-un corp special organizat, militar sau civil, instruit să intervină, în caz de incendiu, cu utilaje și autospeciale în vederea stingerii acestuia.

Pompierii intervin pentru a da ajutor în caz de urgență, având ca scop evitarea sau reducerea efectului negativ asupra persoanelor, animalelor și bunurilor, precum și organizarea acțiunilor de salvare a acestora. Misiunea lor principală este de a proteja oamenii, bunurile și mediul.

Până în anul 2004, măsurile de protecție civilă și stingere a incendiilor se realizau de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentul Protecției Civile, instituții aflate sub coordonarea Ministerului de Interne.

Pentru a se adapta la creșterea exponențială a riscurilor non-militare, pe fondul accelerării tendințelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităților economice și producerii de dezastre, cele două instituții menționate fuzionează în decembrie 2004, constituindu-se astfel Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU).

Obiectivul fundamental al activității desfășurate de IGSU vizează eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor și asigurării stării de normalitate a vieții comunităților umane și este atins prin multitudinea de activități de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistența persoanelor aflate în situații critice, intervenția la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice.

În calitate de integrator al Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, creat în 2004, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență coordonează acțiunile instituțiilor implicate în managementul situațiilor de urgență, asigurând și funcția de punct național de contact în relația cu organizațiile internaționale, guvernamentale și neguvernamentale cu responsabilități în domeniu.

În cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență funcționează Serviciul Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.

În structura Serviciului Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare funcționează echipe specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.

Contribuția pompierilor la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul însă ne aduce o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor.

Munca pompierilor este amplificată în fiecare an de ceea ce experții în domeniu numesc „fenomenul încălzirii globale”, fenomen care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă și secetă.

Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică.

Pompierii s-au implicat și în lupta dusă la nivel național pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecție, de prim-ajutor acordat persoanelor potențial infectate, de decontaminare, monitorizare și informare preventivă a populației au fost de un real ajutor în ultimii doi ani.

Prin activitatea lor, pompierii contribuie în mod cert la creșterea gradului de încredere al cetățenilor în instituțiile și autoritățile statului, care laolaltă au unicul obiectiv de a asigura securitatea și protecția populației, iar acest lucru îl consider a fi deosebit de important.

Pentru a gestiona rapid și eficient situațiile de urgență, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenție performant, dotat cu tehnică și echipamente adecvate.

Creșterea operativității sistemelor naționale de prevenire şi gestionare a situațiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare inter-instituțională, va permite României să gestioneze în mod performant riscul potențialelor crize.

Intervențiile pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, din păcate din ce în ce mai frecvente, fac ca activitatea pompierilor să fie indispensabilă într-o societate care pune în prim-plan siguranța oamenilor.

Pompierii au dat dovadă întotdeauna de curaj și devotament, fie că au avut de înfruntat inundații, zăpezi, incendii sau alte calamități, salvatorii au fost mereu alături de cei aflați la nevoie.

Este greu să facă față unui incendiu, misiunilor de descarcerare sau altor situații cu care zilnic se întâlesc, dar și mai dificil este să vadă cum oamenii au de suferit. În majoritatea acestor cazuri, intervenția pompierilor este esențială deoarece intervenția lor promptă poate face diferența dintre viață și moarte.

De-a lungul istoriei noastre, pompierii militari și-au îndeplinit misiunea cu dăruire, patriotism și abnegație, puse permanent în slujba cetățenilor și a țării.

În aceste momente în care întreaga lume este greu încercată de pandemia de COVID-19, au dat dovadă, din nou, de profesionalism și curaj, de implicare și spirit de sacrificiu, pentru a contribui alături de celelalte instituții ale statului, la menținerea sănătății și a siguranței cetățenilor României.

Pompierii au un rol de suport fundamental deoarece ei sunt cei ce veghează și mențin starea de echilibru în cadrul comunităților, prin protejarea integrală a tot ceea ce ține de viața, proprietatea și sănătatea cetățenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 20 aprilie, candidații pentru alegerile locale din județul Suceava. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui AUR, George Simion. „Ne-au subjugat, ne-au vândut solul și subsolul, ne-au vândut suveranitatea, ne-au vândut independența, ne-au tăiat pădurile. Prin sate latră […]
Primarul PSD Gabriel Popescu din Glodeanu Siliștea își arată adevărata față: refuză accesul Caravanei Medicale AUR, punând politicul înaintea vieții oamenilor. Această acțiune cinică și egoistă demonstrează clar că primarul și partidul său sunt indiferenți la suferința și nevoile cetățenilor, preferând să se teamă de concurența […]
Împotriva Alianței pentru Unirea Românilor – AUR sunt folosite aceleași vechi metode securiste de dezinformare folosite la alegeri. Sistemul plasează atacurile mai întâi în rețeaua acoperiților din presa străină, cu scopul creșterii credibilității, după care aceste atacuri sunt preluate în țară, de mass-media controlată de Sistem. […]