Lilian Scripnic – declarație politică – Cât de ieftină și nepoluantă este, de fapt, energia verde și cât de mult ne dorim să protejăm mediul?

Lilian Scripnic

Green Deal, Pactul Verde, este cel mai ambițios program al Uniunii Europene care începând cu momentul lansării lui în decembrie 2019 și până în anul 2050 își propune să transforme Europa într-un continent neutru în ceea ce privește emisiile de seră.

În momentul inițierii, în 2019, Comisia Europeană estima că pentru îndeplinirea obiectivelor Green Deal va fi nevoie de investiții uriașe, de circa 1000 de miliarde de euro, cu ținta intermediară – aceea ca până în anul 2030 reducerea emisiilor UE să fie cu cel puțin 55% mai mici față de anul 1990, iar pentru aceasta se estimează că este nevoie de investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro.

Din toate aceste date reiese că trecerea spre economie verde, spre utilizarea de surse de energie mai curate și regenerabile nu prea ar fi chiar așa de ieftină!

Și dacă nu este ieftină și orice investiție și proiect derulat în plan național, practic nu pot fi demarate decât cu existența unor subvenții de multe miliarde de euro. Ne întrebăm: care este logica deciziei de a impune un program atât de costisitor? Nu cumva aderând și integrându-ne în aceste programe devenim total dependenți și subordonați finanțărilor externe într-o vasalitate modernă a secolului XXI?

Dar cât de verde este energia verde? Căutăm resurse alternative de energie, abandonăm combustibilii fosili și trecem la mașini electrice pe bază de baterii, dar nimeni nu spune că industria ce produce bateriile și panourile fotovoltaice utilizează energie convențională pentru a le produce într-un proces tehnologic nu tocmai ecologic și mai mult dezactivarea, dezmembrarea, distrugerea și eventual recuperarea panourilor solare și a bateriilor în momentul în care acestea își ating limita de funcționare nu este tocmai ecologică.

Cu toții dorim energie mai ieftină, din resurse inepuizabile, să protejăm natura,  să respirăm un aer mai curat, dar a ajunge la standardele vizate de politicile UE nu este altceva decât o intenție utopică, irațională și departe de realitățile naturii.

Factorii care influențează mediul nu țin de controlul uman. Cine afirmă contrariul are intenții ascunse și de manipulare a maselor. De exemplu, erupția unui vulcan sau desfășurarea unui război, așa cum îl avem în proximitatea noastră, folosește cele mai poluante metode de care nu se dorește a vorbi, și poluează mai mult decât o poate face omenirea pe durata a zeci de ani.

În schimb, marii conducători ne interzic centralele pe gaz și vor să eliminăm biata vacă sub pretextul că ne poluează mediul.

Economia global dezvoltată pe principiul să producem cât mai mult și să suprasaturăm piața cu produse multe și de proastă calitate, în detrimentul calității, este mult mai poluantă decât consumul casnic pentru încălzire. Cu cât se produce mai mult cu atât mai mult se poluează.

În concluzie, trebuie să ne punem următoarea întrebare: unde este acel simț de responsabilitate a celor care dau direcția în sensul de a proteja mediul înconjurător?

Oare nu este doar o dorință mai mare de a avea profit prin prisma înlocuirii cât mai frecvente a produselor?

Până la urmă, omenirea va trebui să aleagă între producție în masă, produse de proastă calitate, profituri mari și poluare sau producție redusă cu produse de calitate și durabile și, deci, poluare mai puțină.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nicușor Dan fuge de promisiunile electorale din 2020
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, însoțit de membri AUR din București, s-au prezentat la sediul Prefecturii București unde Nicușor Dan își depunea candidatura pentru un nou mandat, pentru a-i aminti acestuia de promisiunile neonorate. Astfel, aceștia au afișat mai multe pancarte uriașe cu promisiunile […]
Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]