Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Statele în care există comunități românești istorice sau însemnate numeric în care se pot organiza pe lângă oficiile diplomatice sau unitățile culturale ale României unități de învățământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română.

Adresată:  Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

                   Doamnei Luminița-Teodora Odobescu, ministru al Afacerilor Externe

                   Domnului Gheorghe CÂRCIU, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/03/2024

Obiectul întrebării: Statele în care există comunități românești istorice sau însemnate numeric în care se pot organiza pe lângă oficiile diplomatice sau unitățile culturale ale României unități de învățământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română.

Stimate doamnelor miniștri,

Stimate domnule secretar de stat,

Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023 prevede, la art. 61, că ”Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, poate organiza unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate” și că respectivele unități de învățământ ”se vor înfiinţa, cu prioritate, în state în care există comunităţi româneşti istorice sau însemnate numeric”.

Constatăm că dintre toate statele în care există comunități românești istorice, România are instituții culturale doar în Ungaria.

În Ucraina, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Croația nu există instituții culturale ale României în străinătate, însă există oficii diplomatice ale României.

Constatăm și că România are oficii diplomatice în toate statele în care există comunități românești diasporale însemnate numeric.

De asemenea, în state ca Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania, Portugalia, Belgia și Statele Unite ale Americii există și instituții culturale ale României (Institutul Cultural Român).

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care sunt, în ordinea descrescătoare a taliei demografice a comunităților românești însemnate numeric (diasporale), statele în care pot fi organizate unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate.
  2. Care sunt, în ordinea descrescătoare a taliei demografice a comunităților românești istorice (autohtone), statele în care pot fi organizate unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate.
  3. Care este primul stat în care Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va organiza prima unitate de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiul diplomatic sau instituţiile culturale ale României în străinătate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu o echipă de voluntari, au organizat o acțiune de curățenie în Delta Văcărești din București. Această zonă, situată la doar 5 km de centrul orașului, reprezintă cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață […]
Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta. AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort. „O oroare fără margini a fost votată de […]
Revendicăm atenția asupra unui eveniment profund șocant, care a avut loc recent în cadrul sistemului medical românesc și care aruncă o umbră întunecată asupra integrității acestui malaxor condus de Ministrul Rafila. Un asistent medical din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București aduce acuzații grave, sugerând că […]
În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Municipiului București, solicită președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, retragerea de urgență a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar al Capitalei. Potrivit lui Mihai Enache, în ultimele zile au apărut mai multe informații care devoalează […]