Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe și vandalizarea repetată a fostei biblioteci.

Adresată: Domnului Lucian Nicolae BODE, ministru al Afacerilor Interne

Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

Domnului Árpád ANTAL, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 07/12/2022

Obiectul interpelării: Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe și vandalizarea repetată a fostei biblioteci.

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule prefect,

Stimate domnule primar,

Vă spun atenției, cu titlul de sesizare oficială starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, unde am constatat (la vizita efectuală de 1 decembrie curent) că fosta bibliotecă românească, ale cărei cărți fuseseră salvate anterior, a fost vandalizată din nou. Țin să precizez că este a doua oară când se întâmplă acest lucru.

Ni se transmite, nouă etnicilor români din municipiul Sfântu Gheorghe și din județul Covasna, în cel mai pur stil mafiot, că cineva face ce dorește aici. Mormane de cărți, pe care le salvasem anterior, ajutat fiind de o echipă de voluntari, între care și copii de etnie maghiară, au fost distruse de o mână criminală. Fapta s-a produs în plin centru al orașului, într-o zonă apropiată de sediile diverselor instituții de stat, monitorizată de agenții locali și naționali de poliție. Pagube importante au fost cauzate clădirii. Actual două uși masive din lemn care asigurau siguranța în camera bibliotecii au fost smulse și aruncate de la primul etaj, fapt ce ar fi provocat un zgomot asurzitor și nu ar fi putut trece neobservat de către organele de ordine publică.

Este cunoscut și se constată obiectiv faptul că primarul Árpád Antal a blocat, sub pretinse datorii, conturile asociației care gestiona Casa de Cultură, pentru a intra în posesia acesteia. De altfel, în 2013, primăria orașului a mărit abuziv cu aproxiativ 2537% impozitul pe această clădire. Constatăm de asemenea că primăria municipiului Sfântu Gheorghe încearcă în prezent să treacă clădirea din proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România în domeniul public, adică sub administrația sa.

În drept o naționalizare forțată, acest lucru ar părea ciudat la prima vedere prin prisma faptului că vine de la un primar reprezentant al unei minorități care reclamă abuzurile naționalizării regimului comunist, totuși nu este de mirare UDMR fiind continuatorul PCR de limba maghiară prin primii săi lideri.

Consider că acest act de vandalism este sfidător și intolerabil. Condamn lipsa de implicare a organelor abilitate care s-ar fi putut autosesiza în acest sens, dar care, pentru a nu știu câta oară, ignoră cu o pasivitate devenită complicitate problemele comunității românești din municipiu și județ.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

  1. Dacă aveți cunoștință despre situația pe care vi-o semnalez pe această cale privind vandalizarea, de către o mână criminală, a bibliotecii românești din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe.
  2. Dacă găsiți oportună demararea unei anchete pentru identificarea și tragerea la răspundere a făptașilor/vinovaților, precum și pentru recuperarea pierderilor suferite.
  3. Care sunt măsurile care vor fi luate pentru remedierea situației pe care vi-o supun atenției.
  4. Dacă aveți în vedere deblocarea conturilor asociației care are în grijă Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe. În cazul unui răspuns pozitiv la acest punct, când se va realiza acest lucru. În cazul unui răspuns negativ, vă rugăm să argumentați pertinent această poziție.
  5. Dacă luați în calcul reducerea impozitului mărit în mod nejustificat și nerezonabil cu 2537%. Vă rugăm să argumentați răspunsul, oricare ar fi acesta.
  6. Care sunt motivele pentru care primăria municipiului Sfântu Gheorghe dorește cu fervoare preluarea administrației acestei clădiri pe care a încărcat-o nejustificat și nerezonabil cu un impozit mărit cu 2537%.
  7. Dacă este luată în calcul demiterea primarului și/sau a prefectului, ținând cont că nu este prima dată când au loc acțiuni provocatoare față de comunitatea românească, acțiuni pentru care nu există niciun răspuns la nivel instituțional.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]