Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe și vandalizarea repetată a fostei biblioteci.

Adresată: Domnului Lucian Nicolae BODE, ministru al Afacerilor Interne

Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

Domnului Árpád ANTAL, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 07/12/2022

Obiectul interpelării: Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe și vandalizarea repetată a fostei biblioteci.

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule prefect,

Stimate domnule primar,

Vă spun atenției, cu titlul de sesizare oficială starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, unde am constatat (la vizita efectuală de 1 decembrie curent) că fosta bibliotecă românească, ale cărei cărți fuseseră salvate anterior, a fost vandalizată din nou. Țin să precizez că este a doua oară când se întâmplă acest lucru.

Ni se transmite, nouă etnicilor români din municipiul Sfântu Gheorghe și din județul Covasna, în cel mai pur stil mafiot, că cineva face ce dorește aici. Mormane de cărți, pe care le salvasem anterior, ajutat fiind de o echipă de voluntari, între care și copii de etnie maghiară, au fost distruse de o mână criminală. Fapta s-a produs în plin centru al orașului, într-o zonă apropiată de sediile diverselor instituții de stat, monitorizată de agenții locali și naționali de poliție. Pagube importante au fost cauzate clădirii. Actual două uși masive din lemn care asigurau siguranța în camera bibliotecii au fost smulse și aruncate de la primul etaj, fapt ce ar fi provocat un zgomot asurzitor și nu ar fi putut trece neobservat de către organele de ordine publică.

Este cunoscut și se constată obiectiv faptul că primarul Árpád Antal a blocat, sub pretinse datorii, conturile asociației care gestiona Casa de Cultură, pentru a intra în posesia acesteia. De altfel, în 2013, primăria orașului a mărit abuziv cu aproxiativ 2537% impozitul pe această clădire. Constatăm de asemenea că primăria municipiului Sfântu Gheorghe încearcă în prezent să treacă clădirea din proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România în domeniul public, adică sub administrația sa.

În drept o naționalizare forțată, acest lucru ar părea ciudat la prima vedere prin prisma faptului că vine de la un primar reprezentant al unei minorități care reclamă abuzurile naționalizării regimului comunist, totuși nu este de mirare UDMR fiind continuatorul PCR de limba maghiară prin primii săi lideri.

Consider că acest act de vandalism este sfidător și intolerabil. Condamn lipsa de implicare a organelor abilitate care s-ar fi putut autosesiza în acest sens, dar care, pentru a nu știu câta oară, ignoră cu o pasivitate devenită complicitate problemele comunității românești din municipiu și județ.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

  1. Dacă aveți cunoștință despre situația pe care vi-o semnalez pe această cale privind vandalizarea, de către o mână criminală, a bibliotecii românești din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe.
  2. Dacă găsiți oportună demararea unei anchete pentru identificarea și tragerea la răspundere a făptașilor/vinovaților, precum și pentru recuperarea pierderilor suferite.
  3. Care sunt măsurile care vor fi luate pentru remedierea situației pe care vi-o supun atenției.
  4. Dacă aveți în vedere deblocarea conturilor asociației care are în grijă Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe. În cazul unui răspuns pozitiv la acest punct, când se va realiza acest lucru. În cazul unui răspuns negativ, vă rugăm să argumentați pertinent această poziție.
  5. Dacă luați în calcul reducerea impozitului mărit în mod nejustificat și nerezonabil cu 2537%. Vă rugăm să argumentați răspunsul, oricare ar fi acesta.
  6. Care sunt motivele pentru care primăria municipiului Sfântu Gheorghe dorește cu fervoare preluarea administrației acestei clădiri pe care a încărcat-o nejustificat și nerezonabil cu un impozit mărit cu 2537%.
  7. Dacă este luată în calcul demiterea primarului și/sau a prefectului, ținând cont că nu este prima dată când au loc acțiuni provocatoare față de comunitatea românească, acțiuni pentru care nu există niciun răspuns la nivel instituțional.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]