Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Solicitarea de informații privind cazurile tuturor cetăţenilor români cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) le-a aplicat interdicţii de intrare în Ucraina, practică securistică specifică altei perioade a relațiilor internaționale.

Adresată:   Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 06.02.2024

Obiectul interpelării: Solicitarea de informații privind cazurile tuturor cetăţenilor români cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) le-a aplicat interdicţii de intrare în Ucraina, practică securistică specifică altei perioade a relațiilor internaționale.

Stimate domnule prim-ministru,

Ucraina este, în sensul tratatelor internaționale, succesor local și în parte al fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și principalul beneficiar teritorial ca urmare a aplicării prevederilor Protocolului adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov.

Presa din România a semnalat că peste 20 de cetățeni români au primit fără nicio motivare din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) interdicție de intrare în Ucraina între 1990 și 2024.    Așa cum se cunoaște, SBU este o structură despre care fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko a declarat public, la 26 martie 2015, la Harkov, că a fost infiltrată, în proporție de 80%, de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse[1].

Aducem în atenția dumneavoastră o listă incompletă a cetățenilor români care au primit interdicție, menționând funcția, ori profesia acestora: Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, decorat cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Ofițer, fost consilier pe probleme economice și comerciale la Consulatul General de la Rio de Janeiro și Ambasada României din Brasilia, Iulia Modiga, jurnalistă, Valentin Ţigău, jurnalist, Simona Lazăr, jurnalistă, Kelemen Hunor, președinte al UDMR, parlamentar și fost viceprim-ministru al României, George-Nicolae Simion, președinte AUR, parlamentar, Eugen Popescu, fost director general alInstitutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, consilier parlamentar, Sergiu Dan, jurnalist şi consilier parlamentar originar din regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric), Victor Roncea, jurnalist, Constantin Codreanu, fost deputat român și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Vlad Cubreacov, jurnalist şi consilier parlamentar, Marian Voicu,jurnalist, Dănuț Olariu, asistent imagine, Radu Vizitiu, operator cameră, Viorel Patrichi, jurnalist, Vlad Durnea, preşedinte al Organizaţiei StudenţilorBasarabeni din România şi consilier parlamentar, Alexandru Nicolae Teodoreanu, jurnalist, Ionuț Țene, jurnalist, Vasile Ilinca, cercetător şi scriitor veteran, fost martor al masacrului de la Fântâna Albă, distinspentru activitatea sa, printre multe altele, cu „Premiul Document” al Bibliotecii Naţionale aRepublicii Moldova şi Biroului de Informare al Comisiei Europene din Republica Moldova, Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi ŢinutuluiHerţa”, George Muntean, scriitor, Ion Beldeanu, scriitor, Eugen Pătraş, avocat, fostvicepreşedinte al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Ion Beldeanu, președintele Asociației Scriitorilor din Suceava, Daniel Hrenciuc, profesor de istorie la la Colegiul National “Petru Rares” din Suceava, și Vasile Șoimaru, publicist, fost și actual parlamentar la Chișinău.Acestora li se adaugă preoții Mitropoliei Basarabiei Nicolae Asargiu (originar din sudulBasarabiei – regiunea Odesa) şi Anatolie Hristea, ambii cetățeni români.

Interdicțiile au fost aplicate în general pe o perioadă de 5 ani, dar există și cazuri în care interdicția s-a aplicat pentru 3 ani. În majoritatea cazurilor SBU a dublat perioada de interdicție pentru mulți dintre cei declarați „persona non grata”, măsură ce le-a împiedicat accesul pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de 10 ani. De fiecare data, SBU a procedat netransparent: nu a semnalat interdicția cetățenilor români, iar când aceștia au cerut să afle motivația din spatele măsurii, au primit răspunsuri echivoce și neclare.

Cunoaștem că, ministrul Afacerilor Externe al României a abordat subiectul cu omologii ucraineni în 2015 și 2019. În anul 2015 ministrul Afacerilor Externe al României a afirmat în presă că a luat la cunoștință existența acestei probleme: „Constatăm că există practica introducerii unor interdicții pentru cetățenii români care vor să intre în Ucraina. Am primit asigurări că vor lucra la o soluție pentru ca această practică, specifică altei perioade a relațiilor internaționale, să nu mai existe”.  

Anterior, oficialii români au afirmat public că la nivelul rundelor de consultări cu omologii ucraineni s-a convenit ca cetățenii români declarați „persona non grata” în Ucraina să „poată solicita informații privind măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei dispuse împotriva lor de autoritățile ucrainene”. De asemenea, Ambasada României la Kiev urma să transmită solicitarea către MAE ucrainean.

Înțelegem că mijloacele de intervenție ale statului român în problemele ce țin de suveranitatea statului ucrainean sunt limitate și că din aceste probleme fac parte interdicțiile emise cetățenilor români.

Cu toate acestea, referindu-vă doar la un singur caz, cel al liderului Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul George-Nicolae Simion, ați declarat recent pentru presă[2] că veți cere prim-ministrului ucrainean Denis Șmâgal să vă furnizeze informații cu privire la motivele interdicției aplicate de către serviciul secret ucrainean doar acestui cetățean român.

Exprimăm opinia că, în calitate de prim-ministrul al României, puteți cere omologului dumneavoastră ucrainean informații cu privire la motivele interdicțiilor aplicate tuturor cetățenilor români, nu doar domnului George-Nicolae Simion. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât este necesar ca, în calitate de oficial român, să dovediți grijă pentru toți cetățenii români aflați în aceeași situație, lipsa oricărei complicități cu o putere străină sau cu serviciul secret al unei puteri străine, precum și lipsa oricărui interes politic partizan și a oricărei intenții de instrumentalizare politică/electorală a cazului.

Un caz aparte, în legătură cu care intervenim respectuos să-i cereți omologului dumneavoastră ucrainean informații cu privire la motivele interdicției de intrare aplicate de către SBU, este cel al fostului viceprim-ministru al României, Kelemen Hunor.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este numărul total de cetăţeni români cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) le-a aplicat interdicţia de intrare în Ucraina din 1991 până în prezent și câți dintre aceștia au deținut funcții sau demnități publice.
  • Dacă cetățenii români interziși de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au primit informații despre interdicția aplicată în urma solicitărilor Guvernului României, ale MAE și ale Ambasadei României la Kiev? Dacă da, cum le-au primit.
  • Dacă din 1991 până în prezent Guvernul Ucrainei sau alte autorități administrative sau diplomatice ucrainene au adus vreodată la cunoștință Guvernului României sau a altor autorități administrative sau diplomatice române fapte reprobabile şi demonstrabile ca atare comise de către cetățenii români cărora SBU le-a aplicat interdicția de intrare în Ucraina sau că aceşti cetăţeni ar prezenta un pericol real pentru securitatea statelor. Dacă da, când şi cum anume.
  • Dacă autoritățile române le-au acordat sprijin, consultanţă, asistenţă juridică sau de altă natură cetăţenilor români cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) le-a aplicat interdicţii de intrare în Ucraina din 1991 până în prezent. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, vă rugăm să enumeraţi aceste cazuri.
  • Dacă Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile diplomatice sau consulare române au sesizat Consiliul Europei, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, alte organisme din care atât România, cât şi Ucraina fac parte, sau la care Ucraina este asociată (UE), asupra multiplelor cazuri de aplicare a interdicţiei de intrare în Ucraina a unor cetăţeni români. Dacă da, vă rugăm să ne faceţi cunoscute aceste cazuri.
  • Dacă există cazuri în care, din 1992 până în prezent, reprezentanți diplomatici sau lucrători consulari ai României au fost declarați persoane inacceptabile sau persoane ”non grata” de către Ucraina, și viceversa, conform prevederilor Convenţiei consulare dintre România şi Ucraina din 03.09.1992.
  • Copia cererii sau copiile cererilor pe care o/le veți adresa omologului dumneavoastră ucrainean privind furnizarea de informații cu privire la cauzele reale, temeinicia și conformitatea legală ale interdicțiilor de intrare în Ucraina aplicate cetățenilor români de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Vă rugăm să prezentați răspunsul dumneavoastră în scris.


[1] Укрінформ: У 2012 році СБУ на 80% складалася із завербованих агентів ФСБ Росії. // Ukrinform: În 2012 SBU era compus în proporție de 80% din agenți racolați de FSB-ul Rusiei. Sursa: https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/1829530-tri_roki_tomu_sbu_na_80_skladalasya_z_agentiv_fsb___poroshenko_2036978.html

[2] Declarația dumneavoastră oficială din 31 ianuarie 2024: ”Nu poate să explice public şi haideţi să nu ne jucăm cu lucruri care totuşi ţin de… Am acces la informaţie. Asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac public. Dar voi adresa această cerere să ştiu la prim-miniştrii. Dacă dânşii doresc, dânşii ei sunt furnizori de informaţie. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”. Sursa: https://www.g4media.ro/surse-premierul-ciolacu-va-cere-oficial-ucrainei-si-moldovei-sa-spuna-de-ce-george-simion-are-interdictie-de-intrare-in-cele-doua-tari.html

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]