Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Reacție promptă și măsuri adecvate în cazul ilegalităților privind plăcuțile bilingve (română și maghiară) de la intrarea în localitatea Valdea Mare, precum și în alte localități din județul Covasna.

Adresată:  Domnului Cătălin PREDOIU, viceprim-ministru al României, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/11/2023

Obiectul întrebării: Reacție promptă și măsuri adecvate în cazul ilegalităților privind plăcuțile bilingve (română și maghiară) de la intrarea în localitatea Valdea Mare, precum și în alte localități din județul Covasna.

Stimate domnule ministru,

Am constatat cu regret faptul că la intrarea și ieșirea din localitatea Valea Mare, județul Covasna, persoane necunoscute au îndepărtat plăcuțele cu denumirea localității în limba română, înlocuindu-le cu noi plăcuțe bilingve (în limba română și în cea maghiară). Această situație încalcă prevederile legii nr. 215/2001.

Potrivit relatărilor din presă, persoanele care au îndepărtat plăcuțele în limba română cu altele bilingve au acționat în numele și la indicația unor funcționari din Consiliul Județean Covasna. Potrivit datelor recensământului populației, în localitatea Valea Mare nu se întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru instalarea unor plăcuțe (indicatoare) în limbile minorităților naționale.

Primăria Valea Mare, Poliția din Valea Mare și Instituția prefectului în județul Covasna au fost sesizate oficial asupra acestei ilegalități.

Instituția prefectului în județul Covasna s-a pronunțat, calificând faptele drept ilegalitate și somând Consiliul Județean Covasna și primăria Valea Mare să intre în legalitate, îndepărtând noile plăcuțe bilingve. Consiliul Județean Covasna și primăria Valea Mare nu s-a conformat, deocamdată, cererii Prefecturii.

Recent, în aceeași manieră, s-a încercat îndepărtarea plăcuțelor în limba română și instalarea ilegală de plăcuțe bilingve la intrarea și ieșirea din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna, oraș în care, de asemenea, nu se întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru instalarea de plăcuțe (indicatoare) în limbile minorităților naționale.

În plus, la Întorsura Buzăului, odată cu finalizarea lucrărilor la Drumul Județean (DJ) 121A, au apărut, la intersecția Întorsura Buzăului-Barcani-Sărămaș, indicatoare bilingve, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Consilierii locali din oraș au acuzat că montarea lor este ilegală și a fost făcută fără acordul autorităților locale. Primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, ne-a comunicat faptul că astfel de indicatoare au fost montate și în localitatea Barcani.

”M-am trezit într-o zi cu un reprezentant al lor (n. red.: al CJ Covasna) să semnez o hârtie de recepție. Scria foarte puțin lizibil pe ea, nu se înțelegea ce scrie. L-am rugat pe respectivul domn să îmi spună ce scrie. Și îmi zice: «Păi, am montat niște table», și îmi arată pozele. Eu am zis: «Eu nu știu dacă e tocmai legal, trebuie să mă interesez un pic, nu semnez nicio recepție». L-am întrebat cine l-a pus să facă treaba asta, și a zis că domnul președinte, adică Tamás Sándor. I-am zis că eu mă interesez care e varianta legală și semnez ulterior, pentru că nu știu cum e legea și mai bine întreb. Atunci el a zis că dă un telefon și revine, dar nu a mai revenit”, a detaliat primarul întorsurean pentru presă. 

Având în vedere cele prezentate mai sus, în calitate de senator de Covasna, vă sesizez oficial asupra stării de lucruri și vă rog respectuos să-mi transmiteți:

  1. Câte plăcuțe (indicatoare) bilingve au fost instalate, unde anume și de către ce autorități la intrarea și ieșirea din localități din județul Covasna în care nu se întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru instalarea unor asemenea plăcuțe (indicatoare). Câte asemenea indicatoare au fost instalate în raza respectivelor localități, în alte locuri decât intrarea și ieșirea din localitate.
  • Ce acțiuni au întreprins sau urmează să întreprindă Instituția prefectului, autoritățile publice locale, organele de poliție, Ministerul Afacerilor Interne privind aducerea situației în legalitate și tragerea la răspundere a decidenților și făptuitorilor ilegalităților asupra cărora v-am sesizat prin prezenta.
  • În ce orizont concret de timp va fi readusă situația în legalitate.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]