Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Numărul de grădinițe și școli construite și reabilitate în România cu sprijinul financiar al Republicii Ungare și valoarea acestui sprijin.

Adresată:  Domnului Sorin-Matei CÎMPEANU, Ministrul al Educației

                   Domnului Bogdan Lucian AURESCU, Ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 16/02/2022

Obiectul întrebării: Numărul de grădinițe și școli construite și reabilitate în România cu sprijinul financiar al Republicii Ungare și valoarea acestui sprijin.

Stimați domnilor miniștri, 

Potrivit unor informații din presa ungară preluate de presa din România, în octombrie 2021, în unele județe intracarpatice ale țării noastre ar fi urmat să fie construite 103 grădiniţe noi şi reabilitate 400 de grădiniţe, cu un sprijin financiar de 33 miliarde de forinţi (92,2 milioane de euro) din partea Guvernului ungar. Presa din cele două state a citat anunțul făcut de János Árpád Potápi, secretar de stat ungar pentru politici naţionale, în localitatea Petrisat din componența municipiului Blaj, județul Alba, cu prilejul aşezării pietrei de temelie a noii grădiniţe ungurești.

Cu titlu de exemplu vom arăta că în luna mai 2021 presa națională relata că în municipiile Turda, Cluj-Napoca și Dej au fost inaugurate trei grădinițe construite de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sprijinul statului ungar, în cadrul unui Program de Relansare Națională derulat de Republica Ungară în statele vecine. Cu referire expresă la România, se pare că acest tip de intervenție a statului ungar în țara noastră este circumscris așa-zisului Plan Kos Karoly aplicat de către Ungaria în 16 județe ale României. Tot în luna mai 2021 presa a relatat că două grădinițe au fost renovate cu sprijinul statului ungar în localitățile Nearșova și Izvoru Crișului din județul Cluj.

Nu deținem la Senatul României, în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, date și informații exacte privind amploarea implicării statului ungar în România în ceea ce privește instituțiile educaționale de orice grad și tip de proprietate.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi transmiteți:

  1. Numărul de grădinițe, școli, gimnazii, licee sau alte instituții preuniversitare, universitare și prostuniversitare, defalcat pe fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București) din România și pe fiecare tip de proprietate, construite sau reabilitate cu sprijinul financiar al Republicii Ungare după 1989.
  • Valoarea acestor investiții ale statului ungar în domeniul educațional din România, defalcat pe fiecare an, începând cu 1990 și până în prezent.
  • Dacă Ministerul Educației al României a fost sau nu informat în prealabil și dacă a aprobat/avizat sau nu, în fiecare caz aparte, aceste finanțări destinate construcției sau reabilității instituțiilor educaționale ungare din România.
  • Dacă Minsiterul Afacerilor Externe a reacționat adecvat, promt și eficient pe plan național, bilateral și internațional în aceste cazuri de implicare a statului ungar în România susceptibile de neeuroconformitate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă cu fermitate limbajul extremist și xenofob exprimat în spațiul public de sociologul Gelu Duminică și atrage atenția asupra încercării de resuscitare a unor practici de represiune din perioada nazistă și din comunism. Gelu Duminică a evocat posibilitatea deportării deputatului George […]
Ordonanța care introduce taxa pe soare este un nou tun marca Virgil Popescu! Este uluitor tupeul cu care ministrul Energiei dă românilor asigurări că nimeni, niciodată, nu va plăti taxe pentru energia solară, în același discurs în care enumeră situațiile în care statul se angajează să […]
Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]