Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Numărul de grădinițe și școli construite și reabilitate în România cu sprijinul financiar al Republicii Ungare și valoarea acestui sprijin.

Adresată:  Domnului Sorin-Matei CÎMPEANU, Ministrul al Educației

                   Domnului Bogdan Lucian AURESCU, Ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 16/02/2022

Obiectul întrebării: Numărul de grădinițe și școli construite și reabilitate în România cu sprijinul financiar al Republicii Ungare și valoarea acestui sprijin.

Stimați domnilor miniștri, 

Potrivit unor informații din presa ungară preluate de presa din România, în octombrie 2021, în unele județe intracarpatice ale țării noastre ar fi urmat să fie construite 103 grădiniţe noi şi reabilitate 400 de grădiniţe, cu un sprijin financiar de 33 miliarde de forinţi (92,2 milioane de euro) din partea Guvernului ungar. Presa din cele două state a citat anunțul făcut de János Árpád Potápi, secretar de stat ungar pentru politici naţionale, în localitatea Petrisat din componența municipiului Blaj, județul Alba, cu prilejul aşezării pietrei de temelie a noii grădiniţe ungurești.

Cu titlu de exemplu vom arăta că în luna mai 2021 presa națională relata că în municipiile Turda, Cluj-Napoca și Dej au fost inaugurate trei grădinițe construite de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sprijinul statului ungar, în cadrul unui Program de Relansare Națională derulat de Republica Ungară în statele vecine. Cu referire expresă la România, se pare că acest tip de intervenție a statului ungar în țara noastră este circumscris așa-zisului Plan Kos Karoly aplicat de către Ungaria în 16 județe ale României. Tot în luna mai 2021 presa a relatat că două grădinițe au fost renovate cu sprijinul statului ungar în localitățile Nearșova și Izvoru Crișului din județul Cluj.

Nu deținem la Senatul României, în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, date și informații exacte privind amploarea implicării statului ungar în România în ceea ce privește instituțiile educaționale de orice grad și tip de proprietate.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi transmiteți:

  1. Numărul de grădinițe, școli, gimnazii, licee sau alte instituții preuniversitare, universitare și prostuniversitare, defalcat pe fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București) din România și pe fiecare tip de proprietate, construite sau reabilitate cu sprijinul financiar al Republicii Ungare după 1989.
  • Valoarea acestor investiții ale statului ungar în domeniul educațional din România, defalcat pe fiecare an, începând cu 1990 și până în prezent.
  • Dacă Ministerul Educației al României a fost sau nu informat în prealabil și dacă a aprobat/avizat sau nu, în fiecare caz aparte, aceste finanțări destinate construcției sau reabilității instituțiilor educaționale ungare din România.
  • Dacă Minsiterul Afacerilor Externe a reacționat adecvat, promt și eficient pe plan național, bilateral și internațional în aceste cazuri de implicare a statului ungar în România susceptibile de neeuroconformitate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]