Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Necesitatea reabilității grupului statuar ”Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe, termene și costuri estimate.

Adresată:  Domnului Árpád András ANTAL, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/04/2024

Obiectul întrebării: Necesitatea reabilității grupului statuar ”Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe, termene și costuri estimate.

Stimate domnule primar,

Grupul statuar ”Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe este opera sculptorului Gheorghe Rădulescu Gyr, a fost edificat ca minument de for public în anul 1982 și figurează în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România cu numărul CV-III-m-B-13342. Acesta se află în gestiunea primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.

Așa cum bine cunoașteți, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, un grup de persoane au vandalizat acest grup statuar, vopsind și inscripționând părți ale acestuia și dislocând mai multe plăci de marmură din soclul monumentului.

Am constat zilele acestea că, în pofida lucrărilor de reabilitare efectuate în ultimii doi ani de către primăria municipiului Sfântu Gheorghe, grupul statuar se află de câteva săptămâni într-o stare evident de degradare, fără ca primăria municipiului, autosesizându-se, să intervină pentru remedierea situației. Cu atât mai mult cu cât grupul statuar ”Mihai Viteazul” este amplasat central în municipiu și nu poate scăpa atenției cetățenilor și a factorilor administrativi locali.

Ca dovadă a celor constatate și asupra cărora vă sesizez oficial, vă rog să vedeți imaginile alăturate:

Felul în care arată aici plăcile dislocate din soclul monumentului conduc la două ipoteze: fie dislocarea a fost cauzată de intervenția factorului uman, ca și în vara anului 2021, fie lucrările relativ recente de remediere efectuate de către primăria municipiului Sfântu Gheorghe au fost de foarte proastă calitate și sub nivelul oricărui termen de garanție.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Când au fost efectuate ultima oară lucrări de reabilitare/restaurare la grupul statuar ”Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe, care au fost costurile acestor lucrări și ce firmă/firme au executat lucrările, cu precizarea termenului de garanție al lucrărilor efectuate.
  • Dacă a fost sau nu prevăzut în contractul încheiat de primăria municipiului Sfântu Gheorghe cu firma executoare a ultimelor lucrări de reabilitare/restaurare la grupul statuar ”Mihai Viteazul” ca aceasta din urmă să suporte costurile reabilitării repetate în cazul proastei calități a lucrărilor, sub limita termenului de garanție.
  • Dacă primăria municipiului Sfântu Gheorghe i-a acordat, după vara anului 2021, atenția cuvenită grupului statuar ”Mihai Viteazul” pentru punerea în lui în valoare, inclusiv prin iluminarea pe timp de noapte. În eventualitatea unui răspuns negativ la acest punct al întrebării parlamentare, când vor fi luate măsurile necesare pentru iluminarea grupului statuar pe timp de noapte.
  • Ce decizii, măsuri și acțiuni concrete are în vedere primăria municipiului Sfântu Gheorghe pentru reabilitarea monumentului de for public Grupul statuar ”Mihai Viteazul” în perioada imediat următoare și care sunt costurile estimate ale lucrărilor de reabilitare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]