Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Creșterea semnificativă a numărului secțiilor de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul întrebării: Creșterea semnificativă a numărului secțiilor de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Stimată doamnă ministru,

În anul viitor 2024 cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare vor trebui să participe la trei scrutine: alegerile europarlamentare, alegerile prezidențiale, alegeri pentru Camera Deputaților și Senatul României.

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii. Pentru obținerea acordului autorităților străine în vederea înființării secțiilor de votare în alte localități decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române sunt necesare demersuri întreprinse în timp util.

Dat fiind că România este în continuare statul cu cea mai mare rată a expatrierii la nivelul Uniunii Europene și una dintre cele mai ridicate din lume, ținând cont de faptul că în ultimii trei ani numărul cetățenilor români cu drept de vot având domiciliul sau reședința peste hotare a cunoscut o creștere importantă, intervenim respectuos pe lângă Ministerul Afacerilor Externe în vederea inițierii în timp util a demersurilor necesare pentru organizarea unui număr semnificativ mai mare de secții de votare în alte localități din străinătate decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române. Considerăm că, pentru a fi suficient, numărul de secții de votare organizate peste hotare în anul 2024 ar trebui să fie cel puțin dublu față de anul 2020.

Având în vedere cele prezentate mai sus vă rugăm să ne comunicați punctual:

  1. Dinamica numărului de secții de votare organizate de MAE peste hotare, defalcat pe fiecare stat străin și pe fiecare scrutin din 1990 până în prezent.
  • Gradul de corelare a numărului de secții de votare organizate de MAE în alte state cu numărul de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în fiecare dintre statele lumii. Rugăm că această informație să fie prezentată în ordinea descrescătoare a numărului de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în statele lumii.
  • Numărul de secții de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare preconizat de MAE pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și parlamentare din 2004, defalcat pe fiecare stat străin.
  • Dacă MAE a inițiat deja demersuri pe lângă autoritățile altor state în vederea organizării în anul 2024 a unui număr suficient de secții de votare pentru românii cu domiciliul sau reședința peste hotare. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să indicați în ce state aceste demersuri au fost inițiate deja și ce creștere a numărului de secții de votare este avut în vedere în raport cu scrutinele din anul 2020.
  • Lista localităților din străinătate, altele decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române, în care MAE intenționează să organizeze suplimentar față de 2020 secții de votare pentru scrutinele din anul 2024.
  • Lista consulatelor onorifice ale României în care, la scrutinele din anul 2020, MAE nu a organizat secții de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]