Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Comportamentul rușions și provocator al primarului municipiului Sfântu Gheorghe,județul Covasna, Árpád-András Antal, și al tuturor entităților implicate, pentru condiționările privind amplasarea pe domeniul public a unui bust al poetului național Mihai Eminescu.

Adresată:     Domnului Nicolae Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României

                     Domnului Lucian ROMAȘCANU ministru al Culturii

                        Domnului Ráduly ISTVÁN, prefect al județului Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/11/2022

Obiectul întrebării: Comportamentul rușions și provocator al primarului municipiului Sfântu Gheorghe,județul Covasna, Árpád-András Antal, și al tuturor entităților implicate, pentru condiționările privind amplasarea pe domeniul public a unui bust al poetului național Mihai Eminescu.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule prefect,

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizația reprezentativă a comunității românești din acest areal a cerut Primăriei Sfântu Gheorghe acordarea unui spațiu pentru a amplasa pe domeniul public un bust al poetului național Mihai Eminescu. Deși pentru poetul național al maghiarilor, Sándor Petőfi, o astfel de inițiativă a fost aprobată, pentru Mihai Eminescu propunerea întâmpină încă de la început opreliști cu caracter discriminatoriu, în special din partea primarului Árpád-András Antal.

Acesta, într-un gest de sfidare, a declarat că va discuta cu FCRCHM despre amplasarea bustului poetului național Mihai Eminesc, numai dacă acesta va renunța la anumite demersuri legale pe care le întreprinde în instanțele de drept sau în fața Guvernului României. Trebuie spus aici că acțiunile FCRCHM în justiție sunt perfect legale și reprezintă o reacție defensivă firească în fața discriminărilor repetate la care au fost supuși etnicii români de către unii reprezentanți ai comunității maghiare aleși în funcții publice și care dețin controlul real al instituțiilor publice românești.

Între solicitările vădit antiromânești și lipsite de bună credință ale primarului Árpád-András Antal se numără pentru început, căci lista nu este nici pe departe una completă, așa cum chiar el afirmă, următoarele pretenții:

  1. Retragerea de către FCRCHM a cererii privind anularea Hotărârii guvernului României nr. 711 din 29 iunie 2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe ca însemn oficial al oraşului. Se referă aici la acel drapel  despre care Curtea de Apel Brașov a concluzionat în luna aprilie a acestui an că este discriminatoriu întrucât nu-i reprezintă și pe români. Dar desigur, în țara în care instituțiile servesc orice interese, numai pe ale românilor nu, acest funcționar public, își permite cu de la sine putere, într-un demers provocator și lipsit de bună credință, să se poziționeze deasupra instanțelor de judecată.
  • Retragerea de către FCRCHM a cererii privind anularea hotărârii Guvernului României nr. 1044 din 28 decembrie 2018 privind transmiterea Clubului Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe. Miza cererii sale este desigur preluarea controlului acestei clădiri.

Președintele Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Dragoș Burghelia, a condamnat acest tip de comportament declarând următoarele: „primarul mun. Sf. Gheorghe, instituție publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată și perfect simetrică cu toți membrii comunității indiferent de naționalitatea sau etnia căreia îi aparțin, șantajează pur și simplu FCRCHM”.

Sunt bine cunoscute afronturile aduse în mod repetat românilor și statului român de către primarul în discuție. Cele enumerate mai sus, la care se adaugă multe altele, sunt dovada clară a unui comportament lipsit de loialitate și chiar dușmănos atât față de România, cât și față de români, incitând la o învrăjbire artificială între cele două comunități din municipiu și din județ, comunități pe care le vede ca fiind opozabile și predestinate confruntării.

Considerăm potrivit să ransmitem tuturor factorilor administrativi implicați sau vizați că nu vom tolera meschinăriile la care se dedă primarul municipiului Sfântu Gheorghe și nu ne vom lăsa provocați! Exprimăm opinia că lipsa unei reacții prompte și adecvate a autorităților centrale ale României la acest tip de tratament diverențiat, de care a făcut dovadă primarul Árpád-András Antal, demonstrează servilism față de politicile revizioniste ale Budapestei și implicit un atentat la suveranitatea poporului și statului român.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să ne transmiteți, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

  1. Dacă sunteți de părere că amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu pe domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe este benefică și oportună pentru comunitatea românească din municipiu și din județul Covasna, în măsură să demonstreze lipsa unei diferențe de tratament a enicilor români și maghiari.
  • Dacă gestul de a condiționa avizarea amplasării acestui bust al poetului național Mihai Eminescu, în situația în care o inițiativă similară pentru comunitatea maghiară a fost acceptată și avizată pozitiv, poate fi catalogată drept o diferență de tratament și un gest discriminatoriu și provocator. Solicităm Ministerului Culturii prezentarea avizelor eliberate până în prezent, conform legislației, privind amplasarea bustului poetului național al Ungariei.
  • Dacă acest comportament al primarului Árpád-András Antal, practicat din postura de demnitar al statului român, este considerat potrivit din perspectivă legală și care este în acest caz reacția Guvernului și Ministerului Culturii, implicit a Instituției Prefectului în județul Covasna, ca organe ale administrației centrale de stat responsabile de promovarea politicilor culturale ale României.
  • Dacă doriți să preluați această inițiativă (obținerea unui aviz pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu pe domeniul public din municipiul Sfântu Gheorghe), în cadrul cooperării administrțației centrale cu cea locală, și să vă asumați rolul de mediator și implicit de factor de echilibru în dinamica interetnică din municipiul Sfântul Gheorghe și din județul Covasna.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]