Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Ce se întâmplă în contextul austerității bugetare cu banii promiși românilor care se întorc din diaspora în cadrul Programului Start-Up Nation?

Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității sociale

                  Domnului Ștefan-Radu OPREA, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 21/11/2023

Obiectul întrebării: Ce se întâmplă în contextul austerității bugetare cu banii promiși românilor care se întorc din diaspora în cadrul Programului Start-Up Nation?

Stimată doamnă ministru,

Stimate domnule ministru,

S-a anunțat cu mare fast că Ministerul Muncii și Solidarității sociale, prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, a demarat un Program finanțat din fonduri europene care prevede că fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină acasă, primește suma de 2.500 euro, bani livrabili în două tranșe.

De altfel, la sfârșitul anului trecut, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului de la acea vreme, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat că Programul Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediție, avea pentru prima oară un pilon dedicat diasporei. Românii din diaspora care doreau să se întoarcă în țară puteau obține finanțare de până la 200.000 de lei (aproape 41.000 de euro) prin intermediul Programului mai sus menționat.

Având în austeritatea bugetară proclamată în țară anul acesta, ne întrebăm, cum este și firesc, dacă măsurile de susținere a românilor care se întorc din diaspora vor fi menținute. Prin urmare, vă rugăm respectuos să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

  1. Dacă măsurile de sprijin economic pentru românii care s-au întors sau intenționează să se întoarcă acasă vor fi menținute. Dacă da, ce demersuri au fost întreprinse în acest sens și care este durata de timp aferentă prelungirii. Dacă nu, din ce cauză?
  • Care este numărul românilor care au beneficiat până în momentul de față de cei 2.500 de euro. Vă rugăm să ne transmiteți situația defalcată pe:

a) fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București) și

b) fiecare dintre statele de proveniență a românilor întorși acasă.

  • Câți români au aplicat și câți au și primit sprijinul financiar garantat prin programul Start-Up Nation? Vă rugăm să ne transmiteți situația defalcată pe:

a) fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București);

b) fiecare dintre statele de proveniență a românilor întorși acasă;

c) fiecare dintre anii perioadei de aplicare a Programului Start-Up Nation și

d) sumele primite de românii întorși acasă.

  • Care este, defalcat pe fiecare an al perioadei de aplicare a Programului Start-Up Nation, numărul cererilor respinse și care sunt motivele care au justificat decizia. Vă rugăm de asemenea să ne comunicați situația defalcată pe primele cinci cele mai frecvente motive de neacceptare.

        

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]