Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Ce se întâmplă în contextul austerității bugetare cu banii promiși românilor care se întorc din diaspora în cadrul Programului Start-Up Nation?

Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității sociale

                  Domnului Ștefan-Radu OPREA, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 21/11/2023

Obiectul întrebării: Ce se întâmplă în contextul austerității bugetare cu banii promiși românilor care se întorc din diaspora în cadrul Programului Start-Up Nation?

Stimată doamnă ministru,

Stimate domnule ministru,

S-a anunțat cu mare fast că Ministerul Muncii și Solidarității sociale, prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, a demarat un Program finanțat din fonduri europene care prevede că fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină acasă, primește suma de 2.500 euro, bani livrabili în două tranșe.

De altfel, la sfârșitul anului trecut, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului de la acea vreme, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat că Programul Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediție, avea pentru prima oară un pilon dedicat diasporei. Românii din diaspora care doreau să se întoarcă în țară puteau obține finanțare de până la 200.000 de lei (aproape 41.000 de euro) prin intermediul Programului mai sus menționat.

Având în austeritatea bugetară proclamată în țară anul acesta, ne întrebăm, cum este și firesc, dacă măsurile de susținere a românilor care se întorc din diaspora vor fi menținute. Prin urmare, vă rugăm respectuos să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

  1. Dacă măsurile de sprijin economic pentru românii care s-au întors sau intenționează să se întoarcă acasă vor fi menținute. Dacă da, ce demersuri au fost întreprinse în acest sens și care este durata de timp aferentă prelungirii. Dacă nu, din ce cauză?
  • Care este numărul românilor care au beneficiat până în momentul de față de cei 2.500 de euro. Vă rugăm să ne transmiteți situația defalcată pe:

a) fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București) și

b) fiecare dintre statele de proveniență a românilor întorși acasă.

  • Câți români au aplicat și câți au și primit sprijinul financiar garantat prin programul Start-Up Nation? Vă rugăm să ne transmiteți situația defalcată pe:

a) fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II (județe și municipiul București);

b) fiecare dintre statele de proveniență a românilor întorși acasă;

c) fiecare dintre anii perioadei de aplicare a Programului Start-Up Nation și

d) sumele primite de românii întorși acasă.

  • Care este, defalcat pe fiecare an al perioadei de aplicare a Programului Start-Up Nation, numărul cererilor respinse și care sunt motivele care au justificat decizia. Vă rugăm de asemenea să ne comunicați situația defalcată pe primele cinci cele mai frecvente motive de neacceptare.

        

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]