Ionuț Neagu – întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății – România – țara fără niciun centru de stat pentru tratarea alcoolismului, fără niciun spital și fără niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici

Adresată: Domnului Vlad Vasile VOICULESCU, ministru al Sănătății

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Data: 03/03/2021

Obiectul întrebării: România – țara fără niciun centru de stat pentru tratarea alcoolismului, fără niciun spital și fără niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici.


Stimate domnule ministru,

România este crunt lovită de flagelul alcoolismului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după fumat și hipertensiunea arterială, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură pentru populația generală din Uniunea Europeană (UE).

România se situează atât la nivelul UE, cât și la nivelul întregii omeniri printre statele cel mai grav afectate de alcoolism, fapt consemnat oficial de către OMS.

Astfel, la nivelul UE, România ocupă locul III după cantitatea de alcool consumată și locul II în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum (după Lituania, în prezent, iar în anii anteriori după Irlanda).

Totodată, România se situează la acest capitol pe locul V la nivelul întregului continent european (după Belarus, Republica Moldova, Lituania, și Federația Rusă).

De asemenea, la nivel mondial, România ocupă locul X în ceea ce privește consumul de alcool per capita și cel mai dăunător model de consum în rândul adulților.

Ultima analiză de situație privind efectele consumului de alcool în România datează din iulie 2018.

Alcoolismul comportă un impact cât se poate de negativ asupra stării de sănătate a populației României, asupra situației și perspectivei demografice a națiunii, precum și asupra economiei naționale.

În România mor anual peste 17 mii de oameni din cauza consumului de alcool, dintre care jumătate mor la vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Se consideră că mortalitatea din cauza consumului de alcool în România este, în comparație cu statele Uniunii Europene, de 1,5  ori mai mare la femei și de 3 ori mai mare la bărbați.

Peste 14% din anii potențiali de viață în rândul populației feminine și peste 25% în rândul populației noastre masculine sunt pierduți prin decese legate de alcool, în condițiile în care România înregistrează una din cele mai reduse speranțe de viață din Uniunea Europeană.

În această situație, România este unul dintre puținele state europene în care nu există nici măcar un centru de tratare a dependenței de alcool, finanțat din bani publici.

Singurele centre de tratare a dependenței românilor de alcool sunt centre private finanțate de organizații neguvernamentale. Printre aceste ONG-uri sunt Alianța pentru Lupta împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) și Crucea Albastră din România.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. O analiză de situație la zi privind efectele consumului de alcool în România.
  2. Motivele temeinice pentru care România, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, nu are niciun centru de tratare a alcoolismului, nicun spital de alcoologie, niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici.
  3. Câte centre de tratare a alcoolismului, spitale sau ambulatorii de alcoologie au existat în România în ultimele 5 decenii, defalcat pe fiecare deceniu, și când anume a fost închisă ultima instituție medicală de stat în domeniul alcoologiei.
  4. Dacă Ministerul Sănătății a adus sau intenționează să aducă pe agenda guvernului înființarea de centre de tratare a alcoolismului, de spitale de alcoologie sau ambulatorii de alcoologie finanțate din bani publici, după modelul existent în alte state europene, în vederea diminuării amplorii bolii și a impactului ei negativ asupra stării de sănătate, asupra situației și perspectivei demografice a națiunii române, precum și asupra economiei noastre naționale.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]