Ionuț Neagu – întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății – România – țara fără niciun centru de stat pentru tratarea alcoolismului, fără niciun spital și fără niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici

Adresată: Domnului Vlad Vasile VOICULESCU, ministru al Sănătății

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Data: 03/03/2021

Obiectul întrebării: România – țara fără niciun centru de stat pentru tratarea alcoolismului, fără niciun spital și fără niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici.


Stimate domnule ministru,

România este crunt lovită de flagelul alcoolismului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după fumat și hipertensiunea arterială, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură pentru populația generală din Uniunea Europeană (UE).

România se situează atât la nivelul UE, cât și la nivelul întregii omeniri printre statele cel mai grav afectate de alcoolism, fapt consemnat oficial de către OMS.

Astfel, la nivelul UE, România ocupă locul III după cantitatea de alcool consumată și locul II în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum (după Lituania, în prezent, iar în anii anteriori după Irlanda).

Totodată, România se situează la acest capitol pe locul V la nivelul întregului continent european (după Belarus, Republica Moldova, Lituania, și Federația Rusă).

De asemenea, la nivel mondial, România ocupă locul X în ceea ce privește consumul de alcool per capita și cel mai dăunător model de consum în rândul adulților.

Ultima analiză de situație privind efectele consumului de alcool în România datează din iulie 2018.

Alcoolismul comportă un impact cât se poate de negativ asupra stării de sănătate a populației României, asupra situației și perspectivei demografice a națiunii, precum și asupra economiei naționale.

În România mor anual peste 17 mii de oameni din cauza consumului de alcool, dintre care jumătate mor la vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Se consideră că mortalitatea din cauza consumului de alcool în România este, în comparație cu statele Uniunii Europene, de 1,5  ori mai mare la femei și de 3 ori mai mare la bărbați.

Peste 14% din anii potențiali de viață în rândul populației feminine și peste 25% în rândul populației noastre masculine sunt pierduți prin decese legate de alcool, în condițiile în care România înregistrează una din cele mai reduse speranțe de viață din Uniunea Europeană.

În această situație, România este unul dintre puținele state europene în care nu există nici măcar un centru de tratare a dependenței de alcool, finanțat din bani publici.

Singurele centre de tratare a dependenței românilor de alcool sunt centre private finanțate de organizații neguvernamentale. Printre aceste ONG-uri sunt Alianța pentru Lupta împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) și Crucea Albastră din România.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. O analiză de situație la zi privind efectele consumului de alcool în România.
  2. Motivele temeinice pentru care România, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, nu are niciun centru de tratare a alcoolismului, nicun spital de alcoologie, niciun ambulatoriu de alcoologie finanțate din bani publici.
  3. Câte centre de tratare a alcoolismului, spitale sau ambulatorii de alcoologie au existat în România în ultimele 5 decenii, defalcat pe fiecare deceniu, și când anume a fost închisă ultima instituție medicală de stat în domeniul alcoologiei.
  4. Dacă Ministerul Sănătății a adus sau intenționează să aducă pe agenda guvernului înființarea de centre de tratare a alcoolismului, de spitale de alcoologie sau ambulatorii de alcoologie finanțate din bani publici, după modelul existent în alte state europene, în vederea diminuării amplorii bolii și a impactului ei negativ asupra stării de sănătate, asupra situației și perspectivei demografice a națiunii române, precum și asupra economiei noastre naționale.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]