Ionuț Neagu – Interpelare – Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi,

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul interpelării: Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Stimate domnule prim-ministru,

Aflându-vă la începutul lunii curente în vizită la fabrica din Ploiești a firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ați declarat oficial, în calitate de prim-ministru: ”În pachetul de măsuri fiscal am propus inclusiv mărirea accizei la băuturile cu zahăr. Este o măsură legitimă în susţinerea sănătăţii populaţiei, mai ales a tinerilor, care sunt consumatori de astfel de băuturi. Începând de astăzi am un gentlemen’s agreement cu conducerea companiei că toată această supraimpozitare se va întoarce în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. Temeiul și conformitatea legală a ”gentlemen’s agreement”-ului făcut de dumneavoastră, în calitate oficială, cu conducerea companiei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL. Pe cât de legitim este, în opinia dumneavoastră, un asemenea demers, din perspectiva interesului public privind economicitatea, eficacitatea și eficiența finanțelor publice?
  • Dacă această chestiune a făcut obiectul discuțiilor în ședință de Guvern și dacă Guvernul v-a încredințat un mandat privind relația dumneavoastră, în calitate oficială, cu firma Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL.
  • Cu câte alte firme și cu care anume dintre ele aveți ”gentlemen’s agreement”-uri cu conducerea ca supraimpozitarea se se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete ați întreprins și ce decizii ați adoptat dumneavoastră ca prim-ministru sau a întreprins și adoptat Guvernul României începând cu ziua în care ați vizitat una din cele 3 fabrici din țara noastră ale firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL în legătură cu ”gentlemen’s agreement”-ul dumneavoastră ca supraimpozitarea să se întoarcă în această companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. Vă rugăm să precizați dacă inițiativele și deciziile Guvernului în această chestiune au fost sau nu expertizate sub aspectul euroconformității și sub cel al riscurilor de corupție.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete urmează să întreprindeți și ce decizii  urmează să adoptați dumneavoastră ca prim-ministru sau urmează să întreprindă și să adopte Guvernul României în legătură cu acest ”gentlemen’s agreement” pe care îl aveți cu firma respectivă.
  • Care este impactul estimat în cifre absolute pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice al ”gentlemen’s agreement”-ului dumneavoastră cu conducerea firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ca supraimpozitarea să se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. În eventualitatea că aveți ”gentlemen’s agreement”-uri similare și cu alte firme, vă rugăm să vă referiți și la impactul estimat al acestora pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]