Ionuț Neagu – Interpelare – Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi,

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul interpelării: Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Stimate domnule prim-ministru,

Aflându-vă la începutul lunii curente în vizită la fabrica din Ploiești a firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ați declarat oficial, în calitate de prim-ministru: ”În pachetul de măsuri fiscal am propus inclusiv mărirea accizei la băuturile cu zahăr. Este o măsură legitimă în susţinerea sănătăţii populaţiei, mai ales a tinerilor, care sunt consumatori de astfel de băuturi. Începând de astăzi am un gentlemen’s agreement cu conducerea companiei că toată această supraimpozitare se va întoarce în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. Temeiul și conformitatea legală a ”gentlemen’s agreement”-ului făcut de dumneavoastră, în calitate oficială, cu conducerea companiei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL. Pe cât de legitim este, în opinia dumneavoastră, un asemenea demers, din perspectiva interesului public privind economicitatea, eficacitatea și eficiența finanțelor publice?
  • Dacă această chestiune a făcut obiectul discuțiilor în ședință de Guvern și dacă Guvernul v-a încredințat un mandat privind relația dumneavoastră, în calitate oficială, cu firma Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL.
  • Cu câte alte firme și cu care anume dintre ele aveți ”gentlemen’s agreement”-uri cu conducerea ca supraimpozitarea se se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete ați întreprins și ce decizii ați adoptat dumneavoastră ca prim-ministru sau a întreprins și adoptat Guvernul României începând cu ziua în care ați vizitat una din cele 3 fabrici din țara noastră ale firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL în legătură cu ”gentlemen’s agreement”-ul dumneavoastră ca supraimpozitarea să se întoarcă în această companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. Vă rugăm să precizați dacă inițiativele și deciziile Guvernului în această chestiune au fost sau nu expertizate sub aspectul euroconformității și sub cel al riscurilor de corupție.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete urmează să întreprindeți și ce decizii  urmează să adoptați dumneavoastră ca prim-ministru sau urmează să întreprindă și să adopte Guvernul României în legătură cu acest ”gentlemen’s agreement” pe care îl aveți cu firma respectivă.
  • Care este impactul estimat în cifre absolute pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice al ”gentlemen’s agreement”-ului dumneavoastră cu conducerea firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ca supraimpozitarea să se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. În eventualitatea că aveți ”gentlemen’s agreement”-uri similare și cu alte firme, vă rugăm să vă referiți și la impactul estimat al acestora pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Importanți lideri conservatori din Europa îl susțin pe liderul AUR, George Simion, în cursa pentru Cotroceni. Printre ei se află și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului „Lege și Justiție”, din Polonia, care a transmis, de altfel, un videoclip în care își arată aprecierea față de lupta pe […]
În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]