Ionuț Neagu – declarație politică – Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 10.03.2021.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică privește Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș, respectiv 14 martie.

De mai mulți ani marcăm, pe 14 martie, Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Anul acesta, în pofida pandemiei, nu va constitui o excepție.

Inițiativa în acest sens le-a aparținut Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, care activează sub egida Academiei Române.

Așa cum se cunoaște, românii din cele trei județe din inima geografică a țării sunt în inferioritate numerică și întâmpină multiple dificultăți pe plan cultural-identitar și lingvistic, făcând adesea obiectul discriminării pe criterii etnice și lingvistice, după cum se constată și de către deciziile Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Istoric, românii sunt locuitorii autohtoni și mai vechi ai zonei arcului intracarpatic. Mulți dintre români au servit, timp de câteva secole – de altfel, ca și secuii de origine și limbă turcică de tip kâpceak, astăzi dispărută -, drept masă de asimilare lingvistică prin maghiarizare. Vă aduc exemplu cazul Dăboi, comuna Plăieșii de Jos, din județul Harghita. Este un caz destul de cunoscut în toată România. Românii de acolo și-au păstrat numele românești, credința ortodoxă, dar, în schimb, și-au pierdut propria limbă, fiind asimilați de maghiari.

Ne asumăm complicata istorie a regiunii așa cum a fost ea. Tragem însă învățăminte și încercăm să readucem în atenție necesitatea unei solidarități exemplare cu acești români.

Ca senator de Covasna și singurul parlamentar de etnie română din județele Covasna și Harghita, consider că ar fi bine ca ziua de 14 martie să fie marcată nu doar de mediul asociativ și de Biserica strămoșească drept Zi a solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Aceasta trebuie să devină o zi în calendarul zilelor și sărbătorilor oficiale ale României. În acest sens, voi depune în această legislatură un proiect de lege care sper să fie susținut de parlamentarii din toate grupurile politice. Cauza națională este una transpartinică și, ca reprezentanți legali ai românilor în forul legislativ suprem, trebuie să ne dăm mâna în numele și în beneficiul românilor.

Rămânând atașat cauzei românilor din Covasna, Harghita și Mureș, doresc să-i asigur pe toți, bărbați și femei, tineri și vârstnici, locuitori din orașe și sate, de întreaga și permanenta mea susținere. În acest sens, îi îndemn pe toți cei care întâmpină probleme sau dificultăți să mă contacteze fără ezitare, pentru a putea identifica împreună soluțiile cele mai potrivite.

În ciuda vicisitudinilor și provocărilor istorice, românii au făcut dovada unei solidarități exemplare și au parcurs veacuri întregi păstrându-și identitatea culturală, religioasă și, în special, lingvistică în locurile lor de viețuire tradițională. Trebuie să confirmăm, a mia și a mia una oară, adevărul și justețea unei ziceri din bătrâni: Românul nu piere!

Al dumneavoastră senator Ionuț Neagu, Grupul parlamentar AUR.

Mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]