Ionuț Neagu – declarație politică – Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 10.03.2021.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică privește Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș, respectiv 14 martie.

De mai mulți ani marcăm, pe 14 martie, Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Anul acesta, în pofida pandemiei, nu va constitui o excepție.

Inițiativa în acest sens le-a aparținut Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, care activează sub egida Academiei Române.

Așa cum se cunoaște, românii din cele trei județe din inima geografică a țării sunt în inferioritate numerică și întâmpină multiple dificultăți pe plan cultural-identitar și lingvistic, făcând adesea obiectul discriminării pe criterii etnice și lingvistice, după cum se constată și de către deciziile Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Istoric, românii sunt locuitorii autohtoni și mai vechi ai zonei arcului intracarpatic. Mulți dintre români au servit, timp de câteva secole – de altfel, ca și secuii de origine și limbă turcică de tip kâpceak, astăzi dispărută -, drept masă de asimilare lingvistică prin maghiarizare. Vă aduc exemplu cazul Dăboi, comuna Plăieșii de Jos, din județul Harghita. Este un caz destul de cunoscut în toată România. Românii de acolo și-au păstrat numele românești, credința ortodoxă, dar, în schimb, și-au pierdut propria limbă, fiind asimilați de maghiari.

Ne asumăm complicata istorie a regiunii așa cum a fost ea. Tragem însă învățăminte și încercăm să readucem în atenție necesitatea unei solidarități exemplare cu acești români.

Ca senator de Covasna și singurul parlamentar de etnie română din județele Covasna și Harghita, consider că ar fi bine ca ziua de 14 martie să fie marcată nu doar de mediul asociativ și de Biserica strămoșească drept Zi a solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Aceasta trebuie să devină o zi în calendarul zilelor și sărbătorilor oficiale ale României. În acest sens, voi depune în această legislatură un proiect de lege care sper să fie susținut de parlamentarii din toate grupurile politice. Cauza națională este una transpartinică și, ca reprezentanți legali ai românilor în forul legislativ suprem, trebuie să ne dăm mâna în numele și în beneficiul românilor.

Rămânând atașat cauzei românilor din Covasna, Harghita și Mureș, doresc să-i asigur pe toți, bărbați și femei, tineri și vârstnici, locuitori din orașe și sate, de întreaga și permanenta mea susținere. În acest sens, îi îndemn pe toți cei care întâmpină probleme sau dificultăți să mă contacteze fără ezitare, pentru a putea identifica împreună soluțiile cele mai potrivite.

În ciuda vicisitudinilor și provocărilor istorice, românii au făcut dovada unei solidarități exemplare și au parcurs veacuri întregi păstrându-și identitatea culturală, religioasă și, în special, lingvistică în locurile lor de viețuire tradițională. Trebuie să confirmăm, a mia și a mia una oară, adevărul și justețea unei ziceri din bătrâni: Românul nu piere!

Al dumneavoastră senator Ionuț Neagu, Grupul parlamentar AUR.

Mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 05/10/2022 Obiectul întrebării: Înlăturărarea statuii lui Avram Iancu, Erou al […]
Adresată:  Domnului Ionel Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe                    Domnului Barna TÁNCZOS, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor                    Domnului Petre DAEA, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile […]
Adresată: Domnului Alexandru RAFILA – Ministrul Sănătăţii, Domnului CSEKE Attila-Zoltán – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 05.10.2022 Obiectul întrebării – Clarificări asupra anchetei de la Spitalul […]
Adresată:  Domnului Ionel Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul Afacerilor Interne                    Domnului Raed ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: […]
În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm ”Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile […]
În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm ”Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind […]