Ionuț Neagu – declarație politică – Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 10.03.2021.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică privește Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș, respectiv 14 martie.

De mai mulți ani marcăm, pe 14 martie, Ziua solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Anul acesta, în pofida pandemiei, nu va constitui o excepție.

Inițiativa în acest sens le-a aparținut Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, care activează sub egida Academiei Române.

Așa cum se cunoaște, românii din cele trei județe din inima geografică a țării sunt în inferioritate numerică și întâmpină multiple dificultăți pe plan cultural-identitar și lingvistic, făcând adesea obiectul discriminării pe criterii etnice și lingvistice, după cum se constată și de către deciziile Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Istoric, românii sunt locuitorii autohtoni și mai vechi ai zonei arcului intracarpatic. Mulți dintre români au servit, timp de câteva secole – de altfel, ca și secuii de origine și limbă turcică de tip kâpceak, astăzi dispărută -, drept masă de asimilare lingvistică prin maghiarizare. Vă aduc exemplu cazul Dăboi, comuna Plăieșii de Jos, din județul Harghita. Este un caz destul de cunoscut în toată România. Românii de acolo și-au păstrat numele românești, credința ortodoxă, dar, în schimb, și-au pierdut propria limbă, fiind asimilați de maghiari.

Ne asumăm complicata istorie a regiunii așa cum a fost ea. Tragem însă învățăminte și încercăm să readucem în atenție necesitatea unei solidarități exemplare cu acești români.

Ca senator de Covasna și singurul parlamentar de etnie română din județele Covasna și Harghita, consider că ar fi bine ca ziua de 14 martie să fie marcată nu doar de mediul asociativ și de Biserica strămoșească drept Zi a solidarității cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Aceasta trebuie să devină o zi în calendarul zilelor și sărbătorilor oficiale ale României. În acest sens, voi depune în această legislatură un proiect de lege care sper să fie susținut de parlamentarii din toate grupurile politice. Cauza națională este una transpartinică și, ca reprezentanți legali ai românilor în forul legislativ suprem, trebuie să ne dăm mâna în numele și în beneficiul românilor.

Rămânând atașat cauzei românilor din Covasna, Harghita și Mureș, doresc să-i asigur pe toți, bărbați și femei, tineri și vârstnici, locuitori din orașe și sate, de întreaga și permanenta mea susținere. În acest sens, îi îndemn pe toți cei care întâmpină probleme sau dificultăți să mă contacteze fără ezitare, pentru a putea identifica împreună soluțiile cele mai potrivite.

În ciuda vicisitudinilor și provocărilor istorice, românii au făcut dovada unei solidarități exemplare și au parcurs veacuri întregi păstrându-și identitatea culturală, religioasă și, în special, lingvistică în locurile lor de viețuire tradițională. Trebuie să confirmăm, a mia și a mia una oară, adevărul și justețea unei ziceri din bătrâni: Românul nu piere!

Al dumneavoastră senator Ionuț Neagu, Grupul parlamentar AUR.

Mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]