Ionuț Neagu – Declarație politică – O mână criminală a pus foc Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, județul Covasna! Asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Adresată de către domnul senator: Ionuț Neagu

Circumscripţia electorală: nr 15 Covasna

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Şedinţa Senatului din data de: 07.11.2023

Titlul declaraţiei politice: O mână criminală a pus foc Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, județul Covasna! Asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Doamnelor și domnilor senatori,

În jurul orei 23:30 din noaptea de vineri (27 octombrie 2023) spre sâmbătă (28 octombrie) a fost semnalat un incendiu la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Echipajele de pompieri au luptat cu flăcările aproximativ cinci ore. Aproape 1 500 de metri pătrați din suprafața totală de 4000 au fost afectați de foc. Părerea cvasiunanimă este că incendiul nu a fost unul accidental, ci a fost provocat de o mână criminală, într-un scop precis.

Urmare a acestui incendiu primarul Arpad Antal al municipiului Sfântu Gheorghe, autoritate interesată să preia imobilul în proprietate, a adus acuzații de neglijență statului român, susținând: ”Haideți să trimitem un mesaj la București! Ajunge cu această neglijență! Dați clădirea orașului!”.

Aceste declarații au fost făcute în situația în care primăria Sfântu Gheorghe se află în litigiu judiciar cu Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR). Declarațiile au fost urmate îndată de lansarea, de către primar, ca pârghie de presiune politică, a unei petiții publice, menite să ateste ”voința populară” pentru preluarea imobilului de către primăria Sfântu Gheorghe, din patrimoniul ANCCSR. Așadar, asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Precizăm în context că, primăria Sfântu Gheorghe, anunțându-și intenția de a prelua în proprietate acest imobil, a recurs, încă în anul 2010, la un șir de constrângeri de natură fiscală împotriva proprietarului. Astfel, primăria a fixat un impozit local fantasmagoric, cu o creștere cu peste 500% față de anul precedent. Ulterior, în aceeași intenție de preluare a imobilului, primăria Sfântu Gheorghe a emis către proprietar, o adresă (nr. 5201/03.02.2010) prin care i-a formulat o ofertă pentru achiziționarea imobilului, în schimbul prețului derizoriu de 900 000 lei.

Precizăm de asemenea că terenul pe care a fost construită Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe aparține statului român, fiind transmis în folosință gratuită proprietarului clădirii. Astfel, ANCCSR deține dreptul de folosință gratuită asupra terenului, în timp ce filiala sa, Casa de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe, deține dreptul de proprietate asupra construcției.

Incendiul declanșat în noaptea de 27 octombrie 2023 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a intervenit, în mod cu totul suspect, la foarte scurt timp după examinarea în instanțele judecătorești a dosarului privind această proprietate. În data de 25 octombrie 2023 Curtea de Apel Brașov a admis recursul municipiului Sfântu Gheorghe și a respins acțiunea formulată de filiala ANCCSR cu privire la construcție pe motive de procedură, sub pretextul că societatea de avocatură care a formulat acțiunea inițială nu ar fi avut un mandat expres în acest sens și din partea filialei ANCCSR din Sfântu Gheorghe Astfel, există suspiciunea rezonabilă a unei corelații între momentul pronunțării instanței de judecată și momentul declanșării incendiului de către o mână criminală. Se pare că acest incendiu se înscrie în logica litigiului care opune primăria Sfântu Gheorghe și ANCCSR. Considerăm importantă luarea în considerare a unei asemenea ipoteze rezonabile și examinarea ei sub toate aspectele.

De asemenea, există rumori cum că schimbarea proprietarului Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe ar fi făcut obiectul negocierilor politice relativ recente dintre actuala guvernare și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), focul pus la 27 octombrie și campania publică de colectare a semnăturilor locuitorilor din municipiu pentru preluarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor de către primărie fiind doar elemente ale aceluiași plan convenit deja politic.

Având în vedere aceste aspecte, l-am interpelat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pe care l-am rugat se asigure personal, că investigarea cazului se va desfășura cu profesionalism și celeritate, cu examinarea tuturor versiunilor de lucru, inclusiv a celei potrivit căreia incendiul a fost provocat de o mână criminală și că primăria municipiului Sfântu Gheorghe, ca subiect interesat și aflat în litigiu cu proprietarul de drept, nu este străină de această crimă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]