Ionuț Neagu – Declarație politică – O mână criminală a pus foc Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, județul Covasna! Asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Adresată de către domnul senator: Ionuț Neagu

Circumscripţia electorală: nr 15 Covasna

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Şedinţa Senatului din data de: 07.11.2023

Titlul declaraţiei politice: O mână criminală a pus foc Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, județul Covasna! Asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Doamnelor și domnilor senatori,

În jurul orei 23:30 din noaptea de vineri (27 octombrie 2023) spre sâmbătă (28 octombrie) a fost semnalat un incendiu la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Echipajele de pompieri au luptat cu flăcările aproximativ cinci ore. Aproape 1 500 de metri pătrați din suprafața totală de 4000 au fost afectați de foc. Părerea cvasiunanimă este că incendiul nu a fost unul accidental, ci a fost provocat de o mână criminală, într-un scop precis.

Urmare a acestui incendiu primarul Arpad Antal al municipiului Sfântu Gheorghe, autoritate interesată să preia imobilul în proprietate, a adus acuzații de neglijență statului român, susținând: ”Haideți să trimitem un mesaj la București! Ajunge cu această neglijență! Dați clădirea orașului!”.

Aceste declarații au fost făcute în situația în care primăria Sfântu Gheorghe se află în litigiu judiciar cu Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR). Declarațiile au fost urmate îndată de lansarea, de către primar, ca pârghie de presiune politică, a unei petiții publice, menite să ateste ”voința populară” pentru preluarea imobilului de către primăria Sfântu Gheorghe, din patrimoniul ANCCSR. Așadar, asupra primarului Arpad Antal planează suspiciunea rezonabilă de a avea o legătură, directă sau indirectă, cu această crimă.

Precizăm în context că, primăria Sfântu Gheorghe, anunțându-și intenția de a prelua în proprietate acest imobil, a recurs, încă în anul 2010, la un șir de constrângeri de natură fiscală împotriva proprietarului. Astfel, primăria a fixat un impozit local fantasmagoric, cu o creștere cu peste 500% față de anul precedent. Ulterior, în aceeași intenție de preluare a imobilului, primăria Sfântu Gheorghe a emis către proprietar, o adresă (nr. 5201/03.02.2010) prin care i-a formulat o ofertă pentru achiziționarea imobilului, în schimbul prețului derizoriu de 900 000 lei.

Precizăm de asemenea că terenul pe care a fost construită Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe aparține statului român, fiind transmis în folosință gratuită proprietarului clădirii. Astfel, ANCCSR deține dreptul de folosință gratuită asupra terenului, în timp ce filiala sa, Casa de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe, deține dreptul de proprietate asupra construcției.

Incendiul declanșat în noaptea de 27 octombrie 2023 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a intervenit, în mod cu totul suspect, la foarte scurt timp după examinarea în instanțele judecătorești a dosarului privind această proprietate. În data de 25 octombrie 2023 Curtea de Apel Brașov a admis recursul municipiului Sfântu Gheorghe și a respins acțiunea formulată de filiala ANCCSR cu privire la construcție pe motive de procedură, sub pretextul că societatea de avocatură care a formulat acțiunea inițială nu ar fi avut un mandat expres în acest sens și din partea filialei ANCCSR din Sfântu Gheorghe Astfel, există suspiciunea rezonabilă a unei corelații între momentul pronunțării instanței de judecată și momentul declanșării incendiului de către o mână criminală. Se pare că acest incendiu se înscrie în logica litigiului care opune primăria Sfântu Gheorghe și ANCCSR. Considerăm importantă luarea în considerare a unei asemenea ipoteze rezonabile și examinarea ei sub toate aspectele.

De asemenea, există rumori cum că schimbarea proprietarului Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe ar fi făcut obiectul negocierilor politice relativ recente dintre actuala guvernare și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), focul pus la 27 octombrie și campania publică de colectare a semnăturilor locuitorilor din municipiu pentru preluarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor de către primărie fiind doar elemente ale aceluiași plan convenit deja politic.

Având în vedere aceste aspecte, l-am interpelat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pe care l-am rugat se asigure personal, că investigarea cazului se va desfășura cu profesionalism și celeritate, cu examinarea tuturor versiunilor de lucru, inclusiv a celei potrivit căreia incendiul a fost provocat de o mână criminală și că primăria municipiului Sfântu Gheorghe, ca subiect interesat și aflat în litigiu cu proprietarul de drept, nu este străină de această crimă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]