Ionuț Neagu – Declarație politică – Comportament rușions și provocator al  primarului din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Arpad Antal, și  al tuturor entităților implicate, care au condiționat amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu pe domeniul public.

Adresată de către senator: Ionuț Neagu

Circumscripția electorală: nr. 15 – Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 23/11/2022

Titlul declarației politice: Comportament rușions și provocator al  primarului din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Arpad Antal, și  al tuturor entităților implicate, care au condiționat amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu pe domeniul public.

Doamnă președinte, stimați colegi,

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, organizație reprezentativă a comunității românești din acest areal, a cerut oficial Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe acordarea unui spațiu pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu. Deși pentru poetul național al maghiarilor, Sándor Petőfi, o astfel de inițiativă a fost aprobată, pentru Mihai Eminescu propunerea întâmpină încă de la început opreliști cu caracter discriminatoriu, în special din partea primarului Arpad Antal, care nu este la prima recidivă de șovinism.

Acesta, cu sfidarea-i caracteristică, declară că va discuta cu Forumul despre amplasarea bustului poetului național Mihai Eminescu, doar dacă această organizație reprezentativă a românilor va renunța la anumite demersuri pe care le întreprinde în instanțele de drept din România sau la demersurile adresate Guvernului României. Trebuie spus aici că acțiunile Forumului nu au fost decât o reacție defensivă în fața discriminărilor repetate la care au fost și sunt supuși românii de către unii reprezentanți ai comunității maghiare, aleși în funcții publice și care dețin controlul real asupra instituțiilor locale din România.

Între condiționările deplasate ale primarului vădit antiromân Arpad Antal puse în fața Forumului se numără pentru început, căci lista nu este nici pe departe una completă, așa cum chiar el afirmă, următoarele pretenții:

  1. Retragerea demersurilor Forumului privind anularea Hotărârii guvernului României nr. 711 din 29 iunie 2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe ca însemn oficial al oraşului. Se referă aici la acel drapel  despre care Curtea de Apel Brașov a concluzionat în luna aprilie a acestui an că este discriminatoriu întrucât nu-i reprezintă și pe români. Dar desigur, în țara în care instituțiile servesc orice interese, numai pe ale românilor nu, acest instigator, își permite cu de la sine putere, să se poziționeze deasupra instanțelor de judecată.
  2. Retragerea demersurilor Forumului privind anularea hotărârii Guvernului României nr. 1044 din 28 decembrie 2018 privind transmiterea Clubului Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe. Miza cererii sale este desigur preluarea controlului asupra acestei clădiri.

Evident, asemenea condiționări aberante nu pot fi acceptate. Instalarea unui bust al poetului Mihai Eminescu nu poate face obiectul unor negocieri. Președintele Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), Dragoș Burghelia, a condamnat acest tip de comportament declarând următoarele: „primarul municipiului Sfântu Gheorghe, instituție publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată și perfect simetrică cu toți membrii comunității indiferent de naționalitatea sau etnia căreia îi aparțin, șantajează pur și simplu FCRCHM”.

Sunt bine cunoscute afronturile aduse românilor și statului român de către primarul în discuție. Cele enumerate mai sus, la care se adaugă multe altele, sunt dovada clară a unui comportament dușmănos atât față de România, cât și față de români, incitând totodată la o învrăjbire artificială între cele două comunități di municipiu și din județ.

De aceea, de la înalta tribună a Senatului României transmit primarului, prefectului și tuturor celor implicați în acest demers antinațional că nu vom tolera meschinăriile pe care le practică și nu ne vom lăsa provocați! Autorităților din România, din păcate deloc românești, le transmit că lipsa de reacție la acest tip de atitudine de care a făcut dovadă primarul Arpad Antal demonstrează servilism față de politicile revizioniste ale Budapestei și implicit un atentat la suveranitatea poporului și statului român! De asemenea, cer Guvernului României și Ministerului Culturii să se implice ferm și determinant în situație, pe plan politic, financiar și administrativ, astfel încât bustul poetului național Mihai Eminescu să poată fi edificată în municipiul Sfântu Gheorghe odată cu bustul poetului național al maghiarilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă cu fermitate limbajul extremist și xenofob exprimat în spațiul public de sociologul Gelu Duminică și atrage atenția asupra încercării de resuscitare a unor practici de represiune din perioada nazistă și din comunism. Gelu Duminică a evocat posibilitatea deportării deputatului George […]
Ordonanța care introduce taxa pe soare este un nou tun marca Virgil Popescu! Este uluitor tupeul cu care ministrul Energiei dă românilor asigurări că nimeni, niciodată, nu va plăti taxe pentru energia solară, în același discurs în care enumeră situațiile în care statul se angajează să […]
Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]