Ionuț Neagu – Declarație politică – Așa-zisul Plan Kos Karoly și para-ndărătul la maghiari. Cazul Emanuel Mureșan-Petran scoate la iveală scheme financiare dubioase la care recurge Budapesta și clientela sa din România.

Adresată de către domnul senator: Ionuț NEAGU

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 15.06.2022

Titlul declarației politice: Așa-zisul Plan Kos Karoly și para-ndărătul la maghiari. Cazul Emanuel Mureșan-Petran scoate la iveală scheme financiare dubioase la care recurge Budapesta și clientela sa din România.

Doamnelor și domnilor senatori,

Am vorbit de mai multe ori de la această tribună a Camerei superioare a Parlamentului României despre așa-zisul Plan Kos Karoly derulat de Ungaria, în mod sfidător, în 16 județe ale României în răspăr cu norma juridică și bunele practici europene, cadrul politico-juridic bilateral și legislația noastră națională. Puțină lume cunoaște că Planului Kos Karoly este susceptibil în mod rezonabil de practicarea para-ndărătului în beneficiul unor structuri și persoane de la Budapesta, cum ar fi bunăoară partidul de guvernământ FIDESZ al prim-ministrului Viktor Orban. Para-ndărătul desemnează un fenomen numit în engleză rollback. El presupune restituirea, contra unui procent din sumă convenit cu intermediarul sau beneficiarul, a unei părți din sumă către finanțator sau către o entitate indicată de către acesta.

Aduc în atenție publică un caz grav și revoltător de încălcare flagrantă a drepturilor omului în România – cazul Emanuel Mureșan-Petran, actor al Teatrului Național Cluj-Napoca ”Lucian Blaga”, regizor și fost director al Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca.

Acest caz a devenit cunoscut după ce Emanuel Mureșan-Petran a ținut greva foamei timp de mai bine de trei săptămâni, în semn de protest față de un șir de decizii contrare legislației luate în privința sa, mai multe dosare judiciare fabricate împotriva sa, față de cazuri grave de corupție și delapidare a banului public și hărțuirea politică la care a fost supus de către reprezentanți ai UDMR și complicii acestora.

După ce a fost mulți ani manager al Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, cu rezultate excepționale, evaluate periodic cu note între 9,33 și 10,00, având o prestație ireproșabilă, inclusiv recunoscută public de către Guvernul României, acum un an Consiliul Județean Cluj, printr-o Dispoziție a președintelui Alin Tișe, reprezentantul PNL, a încetat contractul de management încheiat în 2016. Cazul ar fi părut unul strict individual dacă nu ar fi scos la iveală nereguli financiare grave în cadrul Planului Kos Karoly asupra căruia planează suspiciunea rezonabilă de practicare a para-ndărătului în beneficiul unor persoane sau structuri de la Budapesta.

Să revenim însă la cazul Mureșan-Petran. Totul a pornit de la faptul că o fundație guvernamentală din Ungaria, fundația Gabor Bethlen, care acționează ca un braț geocultural al statului maghiar în România, dar și ca o mașină de spălat bani, a decis, în noiembrie și în decembrie 2019, finanțarea cu 15 milioane de forinți (circa 45-50 000 de euro) a Asociației ”Apropo” din Cluj-Napoca apropiată de UDMR și condusă de angajați ai Teatrului, persoane direct interesate. Urma ca ONG-ul Apropo să primească și să gestioneze banii alocați de la Budapesta, iar directorul Teatrului  Emanuel Mureșan-Petran să semneze contractul de finanțare, asumându-și răspunderea ca unic beneficiar, în realitate Asociația Apropo propunându-i Teatrului o așa-zisă ”donație” în valoare de 1000 sau 2000 de euro, iar diferența de 48-43000 de euro să rămână acestui ONG. De precizat că proiectul a fost refuzat prin hotărârea Consiliului Administrativ al Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, din care fac parte și etnici maghiari, pentru motivul simplu și rezonabil că nu-ți poți asuma răspunderea pentru o subvenție de 50 de mii de euro, când în realitate vei beneficia de o donație de 1000, maximum 2000 de euro. Fără să fi dorit, poate, Asociația Apropo a scos la suprafață o schemă dubioasă de finanțare susceptibilă în mod rezonabil de practicarea para-ndărătului practicat de guvernanții de la Budapesta. Altminteri, fundația guvernamentală Gabor Bethlen ar semna contracte directe cu orice beneficiar, fără intermediari care să rețină peste 95% din sumele alocate.

Cerând explicații în legătură cu acest caz de finanțare a unui ONG maghiar sub pretextul susținerii secției maghiare a Teatrului de Păpuși din Cluj-Napoca, directorul Emanuel Mureșan-Petran a fost subit evaluat ca manager de către o Comisie pusă sub președinția vicepreședintelui Consiliului județean Cluj udemeristul Istvan-Valentin Vakar.

Încetarea contractului de management a fost însoțită de o campanie de denigrare în presă a directorului Emanuel Mureșan-Petran și de intentarea de procese de judecată pentru pretinse discriminări pe criteriul etnic a președintelui Asociației Apropo, Eugen Urmanczi, actor și șef al secției maghiare a Teatrului de Păpuși din Cluj-Napoca, precum și a altor reprezentanți ai acestui ONG angajați ai Teatrului.

De asemenea, deputatul UDMR de Cluj, Botond Csoma, împreună cu vicepreședintele Consiliului județean Cluj, udemeristul Istvan-Valentin Vakar, au exercitat, în mod suspect, presiuni asupra directorului Emanuel Mureșan-Petran  ca acesta să semneze proiectul din fondurile fundației guvernamentale maghiare Gabor Bethlen, fără ca Teatrul să primească suma din contract, aceasta revenind în proporție covârșitoare Asociației Apropo.

În mod evident, evaluarea finală a fost trucată, managerul Emanuel Mureșan-Petran a fost depunctat prin fraudă, atribuindu-i-se nota de 8,87, sub pretexte care nu rezistă criticii, inclusiv că secția maghiară a Teatrului ar fi fost discriminată. A urmat contestarea rezultatului evaluării și adresarea în instanță. 36 de angajați ai Teatrului de Păpuși ”Puck”, români și maghiari deopotrivă, au formulat un protest adresat Consiliului Județean Cluj, prin care s-a arătat că până și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a stabilit că nu a existat nicio discriminare și nu a fost încălcat niciun drept în ceea privește secția maghiară a Teatrului. De asemenea, angajații Teatrului au cerut desemnarea domnului Emanuel Mureșan-Petran în calitate de manager interimar până la finalizarea acțiunii în instanță. Timp de 24 de zile, cât s-a aflat în greva foamei, Emanuel Mureșan-Petran, nu a fost contactat de niciun oficial din județul Cluj.

Concluziile pe care le tragem din acest caz trist și totodată revoltător sunt următoarele: 1. În cadrul așa-zisului Plan Kos Karoly, Ungaria își finanțează clientela politică din 16 județe ale României sub pretextul că ar subvenționa cultura și limba maghiară a minorităților maghiară și secuiască din țara noastră; 2. Partidul FIDESZ din Ungaria recurge sau tolerează, în cadrul așa-zisului Plan Kos Karoly, la scheme de finanțare prin intermediari, care intermediari rețin cea mai mare parte din sumele alocate, existând suspiciunea rezonabilă că acestea se întorc în Ungaria, beneficiar fiind partidul de guvernământ FIDESZ al premierului Viktor Orban; 3. Partidul Național Liberal răspunde comandamentelor UDMR, acceptând pe linie politică satisfacerea oricărei cereri abuzive a exponenților UDMR din teritoriu, cu prețul încălcării legislației, demonstrând opacitate la adevăr și dreptate; 4. Pentru reprezentanții PNL Cluj și cei ai UDMR viața și sănătatea unui om, care recurge la greva foamei ca măsură extremă de protest contrat abuzurilor și ilegalităților, nu valorează absolut nimic.

Dat fiind că sumele importante alocate de fundația guvernamentală Gabor Bethlen unor structuri intermediare din 16 județe ale României provin din fondurile bugetare ale Republicii Ungare, existând suspiciunea rezonabilă a practicării para-ndărătului de către persoanele și grupările politice aflate la guvernare la Budapesta, facem apel către Curtea de Conturi a Republicii Ungare și organele de combatere a corupției ca, pornind de la cazul Emanuel Mureșan-Petran, să verifice gestiunea și eficiența utilizării fondurilor în toate cazurile de subvenționare a unor persoane și entități din România.

De asemenea, ne adresăm Procurorului-șef al Parchetului european Laura Codruța Kövesi să se autosesizeze asupra cazului, dispunând cele de rigoare, conform normelor și practicilor europene în domeniu.

Nu în ultimul rând cer președintelui Consiliului Județean Cluj Alin Tișe să se retragă din complicitățile politice cu UDMR-ul și să pună capăt persecuției domnului Emanuel Mureșan-Petran, care a acționat corect, în interesul legii și al societății.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintămPropunerea legislativă ”Lege pentru aprobarea Programului național de conformare a fondului […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„Lege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„Lege pentru completarea art. 128 din Legea învățământului […]