Ionuț Neagu – declarație politică – 15 martie: o zi neagră pentru națiunea română

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 17.03.2021.

Doamnelor și domnilor senatori,

Acum două zile, pe 15 martie 2021, am fost martorii unui act de trădare națională la nivelul unei instituții care ar trebui să reflecte voința poporului.

După cum știți, noi, românii, nu am dorit să reamintim zbaterile istorice între popoarele român și maghiar. În previzionarea acestei sărbatoriri a Republicii Ungare am facut o declarație politică prin care am reafirmat sprijinul pentru românii din județele noastre Covasna, Harghita și Mureș. Am întors și celălalt obraz, creștinește, însă când vedem că suntem scuipați pe acel obraz trebuie să putem spune: nu, niciodată!

Astfel, ”stimații” noștri colegi au catadicsit să dea continuitate unei cutume instituite în anul 2017 de guvernarea de atunci. UDMR a condiționat susținerea legislativă prin faptul ca ziua de 15 martie să fie zi liberă pentru tot Parlamentul României (nu cel al Ungariei). Parlamentarii guvernării nu au binevoit sa fie prezenți la muncă.

Parlamentarii UDMR au vrut să aibă o zi liberă, ca să-și serbeze ziua în care, la 1848, prin punctul 12 al proclamației dietei de la Pojon (Bratislava) slovacul maghiarizat Lajos Kossuth cerea anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest act a fost unul forțat, care nu ținea seama de dorința românilor majoritari din Transilvania! Din fericire, a existat o reacție imediată a lui Avram Iancu şi Aron Pumnul la acea proclamație.

Coaliția de guvernământ PNL-USR-UDMR, fără nicio participare a Alianței pentru Unirea Românilor, a decis, sub pretextul desfășurării activităților în circumscripții, ca Parlamentul României să nu se mai convoace în ședință plenară, pentru a nu se vedea nevoit să onoreze cum se cuvine memoria zecilor de mii de martiri români căzuți de mână maghiară începând cu 15 martie 1848.

Pentru noi, românii, 15 martie este o zi tragică, care a declanșat uciderea a peste 40.000 de români nevinovați. Au existat adevărate pogromuri antiromânești. Bătrâni, femei și copii, țărani, preoți și călugări români schingiuiți sau uciși fără milă. Este greu să descrii în cuvinte tragedia acelor timpuri.

Sângele acestor români a scăldat pământul românesc al Transilvaniei. Vina acestor oameni era că, deși majoritari și autohtoni în propriile orașe și sate, făceau parte dintr-o națiune căreia i se refuza orice drept cu excepția celuia de a fi masă demografică pentru maghiarizare forțată.

S-a dorit anexarea Transilvaniei la Ungaria, dar o Transilvanie fără români, una doar pentru maghiari.

Din păcate, și în ziua de astăzi încă mai întrezărim acest filon ideologic prin care unii vor să-i ghetoizeze pe secuii maghiarizați în chiar mijlocul României.

Îi respectăm pe maghiarii de rând din România, pe intelectualii onești și de bun simț, pe țăranii maghiari care muncesc pământul și așteaptă roadele lui, pe toți cei care acceptă statutul de minoritate etnică în țara noastră. Aici trebuie să precizăm că nicăieri în lume, decât în România, o minoritate maghiară nu are garantate și asigurate mai multe drepturi. Dar, domnilor guvernanți, nu ne obligați să-i sărbătorim pe pământ românesc pe călăii maghiari ai strămoșilor noștri!

Este suficient cât ni se falsifică istoria! Sunt un român din județul Covasna. Străbunicii mei au fost ctitori de biserici în zonă. Atâta doar că punctul de informare turistică finanțat de Consiliul Județean Covasna, format exclusiv din reprezentanți ai UDMR, falsifică istoria și pune la îndoială calitatea de ctitori a strămoșilor mei români. Reclam aceste lucruri de detaliu ca să înțelegeți cât de grav este gestul coaliției PNL-USR-UDMR de a închide sălile de plen ale Camerei Deputaților și Senatului României într-o zi tragică pentru noi, 15 martie.

În calitate de români și de reprezentați în forul legislativ suprem al țării, noi, deputații și senatorii AUR, am fost prezenți în data de 15 martie 2021 în sala de plen a Parlamentului și am încercat deschiderea sesiunii de lucru, în ciuda chiulului generalizat.

Cei care au evitat cinstirea memoriei zecilor de înaintași ai noștri uciși după 15 martie 1848 de către criminalii maghiari pot fi numiți așa cum i-a numit poporul nostru întotdeauna pe asemenea inși: trădători de neam și țară.

De la gruparea extremistă și antiromânească UDMR, care nu exprimă adevăratele aspirații ale minorității maghiare de conviețuire pașnică cu românii, nu aveam la ce ne aștepta bun. Problema sunt însa cei care au fost complicii acestei grupări extremist și antiromânești. De fapt, pentru a spune lucrurilor pe nume este corect să redenumim guvernarea astfel: UDMR-PNL-USR plus PSD-ul complice.

Într-o Românie normală, 15 martie ar fi trebuit declarată zi de doliu național pentru cinstirea celor peste 40 de mii de români uciși de mână criminală maghiară. Și ar fi fost o zi de doliu adevărat, pentru niște oameni. Nu doliu ridicol pentru teritorii sau pentru imperii, așa cum decretează pentru 4 iunie Ungaria, care sfidează Tratatul de pace de la Trianon și ordinea juridică de pe continentul european de după Primul și al Doilea Război Mondial.

În memoria martirilor români din Transilvania uciși de criminalii maghiari în 1848 și 1849, vă propun să păstrăm un moment de reculegere.

(Se păstrează un moment de reculegere.)

Închei parafrazându-l pe Avram Iancu: ”No, hai!”

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]