Guvernul a prezentat astăzi încă o așa-zisă realizare: salariul mediu net a ajuns la finele anului 2022 la 4398 lei

AUR

Guvernul a prezentat astăzi încă o așa-zisă realizare: salariul mediu net a ajuns la finele anului 2022 la 4398 lei, în creştere cu 6,2% faţă de noiembrie 2022.
Ceea ce nu spun în realitate datele Institutului Național de Statistică este faptul că, în realitate, puterea de cumpărare a românilor a scăzut drastic în ultimul an.

Scade puterea de cumpărare în România, iar săracii deveni mai săraci, asta este realitatea economică de zi cu zi. După un 2022 care a adus o creștere explozivă a inflației, a prețurilor și facturilor, nici 2023 nu se „simte” prea bine.

România se află mai mereu pe ultimele locuri în Europa în privința salariilor și a puterii de cumpărare. Dar explozia prețurilor și a inflației din 2022 a făcut ca lucrurile să degradeze și mai mult.
Deși produsele și serviciile sunt mai ieftine la noi în țară, românii tot nu și le permit din cauza veniturilor mici, lucru susținut de datele pe care INS le-a prezentat în luna ianuarie.

Supraviețuirea a devenit tot mai dificilă, în contextul în care majorarea veniturilor pare să nu poată țină pasul cu ritmul și amploarea scumpirilor de tot felul.
Rata anuală a inflației în luna decembrie 2022 comparativ cu 2021 a fost de 16,4%. In ceea ce priveste preturile marfurilor alimentare, acestea au crescut cu 22% din luna decembrie 2021 pana in luna decembrie 2022. Cele mai mari scumpiri le-au avut zaharul, al carui pret a crescut cu 63%, untul al carui pret a crescut cu 45% si uleiul, al carui pret a crescut cu 37%.

Această creștere a prețurilor este resimțită diferit în regiunile României. Potrivit unei centralizări a datelor INS de către Ziarul Financiar, un angajat din Bucureşti are un salariu mediu net de peste 5.200 de lei, iar în Cluj salariile au ajuns aproape de 4.800 de lei net. În Timiş salariile au o medie de circa 4.300 de lei net. Însă, în vreme ce în aceste județe putem vorbi de salarii care depășesc 4.000 de lei pe lună, avem județe precum Vaslui, unde salariul mediu net este de 3.055 lei, Vrancea, cu salariul mediu net de 2.955 lei, Teleorman, cu venituri de 2.967 lei, Vâlcea, cu un salariu mediu net de 2.976 lei sau Harghita cu 2.886 lei. În cele mai multe dintre județele României, salariile medii nete se învârt în jurul valorii de 3.100 – 3.200 lei.

Așadar, după cum se poate vedea, salariul mediu net raportat la nivel de țară nu este același peste tot în România, ceea ce face ca în diverse regiuni ale țării să avem de a face cu o și mai mare povară a creșterii decalajului între venituri și majorarea prețurilor. Pentru că, până la urmă, prețurile cresc la fel peste tot.

Avem nevoie să fie luate măsuri în cel mai scurt timp pentru a reduce decalajele existente între regiuni. Este singura soluție prin care putem vorbi despre o dezvoltare unitară a țării, de creșterea nivelului de trai al tuturor românilor. Altfel, vom rămâne cu ruptura uriașă existentă între județele unde veniturile sunt la un nivel ridicat și cele în care oamenii abia își duc traiul de pe o zi pe alta.

AUR a venit cu mai multe propuneri pentru creșterea nivelului de trai, dar și pentru reducerea decalajelor între regiuni. Am propus, spre exemplu, încă de anul trecut, ca pensia minimă și salariul minim să fie majorate în funcție de coșul minim de consum. Au ignorat complet cei din coaliția de guvernare acest subiect.

Dacă așa vor face cu toate măsurile care vin în sprijinul românilor, atunci vom fi captivi într-o Românie a sărăciei, până când vom avea un Guvern care să pună românii pe primul loc, un Guvern de patrioți!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

               Adresată de către domnul senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorala:  nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Sedința Senatului din data de: 29.03.2023 Titlul declarației: Petre Daea, un bufon care trebuie să plece acasă. 10 milioane Euro pentru o ţară întreagă, cea mai […]
Adresată:  Domnului Nicu MARCU, președinte al Autorității Naționale de Supraveghere Financiară De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 29/03/2023 Obiectul întrebării: Acoperirea despăgubirilor de către firmele de asigurări în situația producerii unor cutremure majore. Stimate domnule […]
Adresată: Doamnei Ministru al Educației Naționale- Ligia Deca De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: cumulul sporului de doctorat cu cel de grad didactic în învățământul preuniversitar Stimată doamnă Ministru, […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: situația medicilor de familie la nivel național Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,                 La începutul săptămînii […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Situația privind importul deșeurilor Stimate domnule Ministru, Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră pentru mediul […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Combaterea secetei și protejarea mediului în regiunea Valea Prutului Stimate domnule Ministru, În ultimii ani, […]