Gianina Șerban – declarație politică – Nefinalizarea recensământului, armă electorală!

Nefinalizarea recensământului, armă electorală!

Așa cum se înțelege din titlul declarației mele politice, consider că recensământul din 2021, făcut in 2022 și fără rezultate finale nici măcar în 2023, este nerealizat, adică inexistent, iar cele 329,6 milioane lei, cât a costat, sunt astăzi doar o altă gaură la bugetul de stat.

Nefinalizarea recensământului poate fi o nouă dovadă a incompetenței, a nefunctionarii unei instituții care elaborează rapoarte ce trebuie să fie o bornă în acțiunile ulterioare ale statului, a guvernelor lui.

Însă astăzi nu voi pune sub semnul incompetenței lipsa unui rezultat final al recensământului, ci a intereselor meschine ale PSD și PNL, de a ține ascunse aceste cifre, pentru a le “juca” după bunul plac în 2024, cu ocazia celor 4 rânduri de alegeri.

Nu voi insista asupra cifrelor, știu că nu sunteți atenți la ele, sunt publice pe site-urile Institutului National de Statistică și al Autorității Electorale Permanente, dar nu pot să nu vă atrag atenția asupra discrepanțelor majore între cifrele raportate. INS ne spune chiar pe pagina de bun venit că populația rezidentă a României este de 19 milioane de cetățeni, iar AEP, în 28 februarie 2023, atenție, 2023!, ne spune că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.887.800, adică aproape toți cetățenii români au drept de vot.

De aici ne putem intreba unde sunt cei aproape 4 milioane de copii ai Romaniei de până in 18 ani? Iar aceste calcule simple ne dau indicii că în listele electorale figurează 4 milioane de români ce-au trecut la cele veșnice?

Comunicatele de presă ale INS și datele publicate de AEP sunt atat de alambicate, încât oricum ai vrea să afli cifre cât mai exacte din calcule, este practic imposibil să știm câți români mai suntem, câți mai avem drept de vot.

Am solicitat, atât eu, cât și alți colegi de-ai mei, la AEP, registrele electorale din câteva județe, însă sub pretextul că am făcut solicitarea în calitate de demnitari, nu din partea partidului, ni s-a transmis că nu avem dreptul de a avea acces la aceste date. Alianța pentru Unirea Românilor a depus o nouă solicitare în acest sens către AEP, sperând ca presiunea pusă pe această instituție să scoată la iveală jocul mârșav al celor ce organizează alegerile.

De ce ne interesează aceste cifre? Considerentele sunt simple: dacă a scăzut populația României, poate e cazul să nu mai avem atâția parlamentari, poate procentele partidelor, raportate la numarul cetatenilor cu drept de vot pot să crească în unele cazuri sau să scadă în altele, poate numărul parlamentarilor din unele județe trebuie să scadă, iar în altele sa crească, conform normei de reprezentare.

Nu ați vrut nici măcar dezbateri despre alegeri locale în două tururi, iar termenul de modificare a legii electorale nu mai poate fi atins, însă în unele dintre localități, câștigarea fotoliilor de primar ține clar de numărul alegătorilor, astăzi ținut la secret.

Nu știu dacă v-ați pus întrebările acestea, sunt convinsă că pe unii dintre voi nu vă interesează să fie publice clar aceste cifre pentru că ați pierde locul de aici, din parlament, unde nu faceți nimic pentru cei care și-au pus speranțele în dumneavoastră, ba dimpotrivă, conform directivelor de partid, îi subjugați.

În acest moment există suspiciuni că această întârziere ar putea fi folosită ca armă electorală și politică în alegerile din 2024. Dacă aceste suspiciuni sunt adevărate, ar fi un abuz grav de putere și o încălcare a principiilor democratice.

Folosirea datelor statistice în scopuri politice nu este doar etic greșită, ci și periculoasă. Cu PSD și PNL la guvernare nu putem decât să ne temem de cum sunt folosite datele de la recensământ. Alterarea acestora în funcție de interesele celor două partide poate duce la manipularea procesului electoral și la deturnarea unui proces democratic, în special în diaspora. Avem experiența alegerilor anterioare!

Este esențial ca INS să finalizeze recensământul cât mai curând posibil și să publice datele într-un mod transparent și accesibil. Aceasta este singura modalitate de a asigura că toți cetățenii sunt reprezentați în mod egal și că procesul electoral este corect și echitabil.

Solicităm conducerii INS să prezinte de urgență datele recensământului!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]
Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care […]
Claudiu Târziu Parlamentul European Ursula von der Leyen
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, […]
Delegația AUR în Parlamentul European a votat astăzi împotriva desemnării Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei Europene. În schimb, europarlamentarii PSD – PNL – USR – UDMR au susținut-o entuziaști și au ridicat mâna aprobator pentru continuarea tuturor politicilor de […]