Gheorghe Piperea (AUR): “România a reușit să NU piardă procesul cu Gabriel Resources, în ciuda propagandei acerbe de la TV și a antepronunțării politicienilor aflați la putere”

România a reușit să NU piardă procesul cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), în ciuda propagandei acerbe de la tv și a antepronunțării politicienilor aflați la putere, în special a ministrului Boloș, a premierului Ciolacu, a președintelui Senatului, Ciucă și a președintelui României, Iohannis.

Continua insistență a televiziunilor (plătite de stat și de Partidul Comasat Român să livreze știri pozitive), de a furniza și fixa ca certă pierderea de către România a acestui proces, îmbracă haina știrilor false și urmează a fi motivația unei sesizări către CNA pentru a se lua măsurile legale corespunzătoare.

Toți cei care, ca realizatori tv, influenceri și agenți de publicitate ai RMGC, camuflați sub denumirea de politicieni, au susținut acest mesaj fals, cu convingerea că singura soluție ar fi să ne rugăm pentru o sumă minimală de un miliard de dolari și pentru o păsuire din partea canadienilor, ar urma să fie supuși oprobriului public.

Îi vom numi, îi vom blama și îi vom face de rușine.

Mai importantă și mai gravă este latura penală a afacerii.

Pe un prim palier, trebuie să remarcăm insistența politicienilor de la putere asupra riscului de deficit bugetar în caz că s-ar fi achitat anul acesta, dintr-o dată, suma de 6,7 miliarde de dolari (estimarea aberantă de ieri a ministrului Boloș). Soluția rostită cu subînțeles era ca, în loc de plata acestei sume, să fie oferită licența de exploatare și concesiunea gratuită asupra minei de aur și metale rare de la Roșia Montană, afacere estimată, în ultimele zile, la 140 de miliarde de dolari. Ar fi fost vorba despre o dare în plată în care debitorul nu doar că nu ar fi fost eliberat de datorie, ci ar fi fost covârșit de obligații infinit mai mari, precum și de riscuri (geo)politice incomensurabile.

Un întreg munte, de peste 300 de ha, ar fi urmat să se transforme, treptat, într-un lac de cianură. Procedura propusă de canadieni nu ar fi putut fi acceptată niciodată de UE, întrucât încalcă cele mai elementare norme ecologice. În plus, situl de la Roșia Montană este încă în patriomoniul universal UNESCO și nu poate fi exploatat antiecologic. Pe aceste motive, procesul de despăgubire ar fi fost luat de la capăt de către Gabriel Resources, dar din postura de proprietar. Pe un al doilea palier, este de observat că Gabriel Rescources, acționarul majoritar al RMGC, este o companie listată la bursa din Toronto.

Antepronunțarea exponenților puterii de la București asupra unui proces despre care nu se știa că are șanse de câștig sau nu reprezintă infracțiunea de delict de inițiat, adică manipulare a pieței de capital – în limbajul bursei americane, insider tranding. Indiferent dacă acești exponenți au sau nu, direct sau indirect, acțiuni la Gabriel Resources, fapta are caracter penal cel puțin sub forma complicității sau a favorizării autorilor direcți a delictului de inițiat.

Pe de altă parte, există indicii că mulți exponenți ai puterii actuale au, direct sau indirect, prin persoane interpuse, participații la Gabriel Resousces. Creșterea exponențială a cursului acțiunilor acestei societăți, în ultimele 5 săptămâni, de când mass media și politicienii români au început să vorbească despre pierderea certă a acestui proces, a putut duce la câștiguri ilegitime ale acestui gen de acționari, fie ei ascunși sau vizibili public.

Remarcăm că o companie românească de brokeraj din Cluj deține 1 (un) milion de acțiuni la Gabriel Resources. Precum este cunoscut, companiile de brokeraj dețin acțiuni fie în nume propriu, fie în numele unor acționari (pe care, astfel, îi anonimizează). Este o importantă pistă de cercetare penală.

De asemenea, o pistă importantă este și verificarea patrimoniilor influencerilor care au făcut, de-a lungul timpului, reclamă și promovare acestor canadieni care nu au avut niciodată nici capacitatea financiară și logistică, nici intenția reală de a scoate aur de la Roșia Montană, ci numai intenția de a specula la bursă și de a obține de la România (adică de la noi, contribuabilii onești) despăgubiri în arbitraje internaționale”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, candidat AUR pentru Parlamentul European.

2 Responses

  1. Este o veste imbucuratoare pentru Romania faptul ca a castigat procesul cu Gabriel Resources, chiar daca multi politicieni si televiziuni faceau propaganda pentru pierderea acestuia. Continua insistenta a acestora, sub acoperirea unor influenceri si politicieni, este un comportament inacceptabil care trebuie sa fie pedepsit de catre CNA. Mai grava insa este latura penala a acestei afaceri, in care politicienii de la putere incercau sa preia controlul asupra minei de la Rosia Montana prin metode ilegale si neprofesioniste. Aceasta victorie a Romaniei trebuie sa fie urmata de anchetarea si pedepsirea celor care au incercat sa manipuleze piata de capital si sa obtina beneficii nelegale. Sper sa ramanem vigilenti si sa asiguram o justitie corecta si corectament in aceasta situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]