Gheorghe-Adrian Cătană – Interpelare – Sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Adresată:  Domnului Radu OPREA, ministrul Economiei și domnului Angel TÎLVĂR, ministrul Apărării Naționale

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/06/2023

Obiectul interpelării: sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Stimați domni miniștri,

              Am constat cu amărăciune și indignare atitudinea recentă a ministerelor pe care le conduceți referitoare la industria de apărare românească. Un conflict armat are loc în propria noastră vecinătate, ce reprezintă o posibilă amenințare pentru securitatea țării. Istoria ne-a învățat că în timpul războiului aprovizionare cu armament devine foarte problematică. Cu toate acestea, observă că Guvernul încurajează deficitar industria de apărare românească.

              Una din marile probleme ale acestei industrii este că nu produce pulbere, Românii fiind nevoită să o importe masiv. Apreciez că încercați să rezolvați problema, semnând recent un memorandum cu compania sud-coreeană Hanhwa. Rămâne de văzut dacă veți duce la îndeplinire acest obiectiv.

              Dacă industria de pulbere suferă probleme, nu același lucru îl putem afirma și despre industria producătoare de transportatoare românești blindate pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.

              Vă prezint faptele:

  • În martie 2011, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Oprea, a anunțat construcţia transportorului blindat de trupe TBT 8×8 la Automecanica Moreni. Programul TBT presupunea înlocuirea vechilor transportoare blindate ale Armatei Române, însă programul stagnează din lipsa banilor.
  • Din cele zece milioane de euro, cât ar fi trebuit alocați pentru susținerea lui, Ministerul Apărării a dat până acum doar 500.000.
  • A fost realizată o machetă, iar la testele balistice efectuate asupra carcasei în 2014 (la mine și gloanțe) rezultatele obținute au fost foarte bune. Pe o scară de la 1 la 5, ele au fost de nivel 4 și peste conform lui Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

              În ciuda performanțelor și a capacității de producție existente, transportorul nu a mai intrat în producția de serie din cauza lipsei de comenzi venite dinspre Ministerul Apărării, deși preţul final ar fi fost de sub două milioane de euro, mult sub ceea ce există pe piața internațională.

              Reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider au transmis o scrisoare deschisă Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Guvernului, președintelui României, Parlamentului, Ministerelor Economiei și Apărării prin care le solicită să intervină pentru deblocarea proiectului.

              Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual.

  1. Dacă colaborarea Guvernului cu compania sud-coreeană Hanhwa se va materializa în retehnologizare industriei din prezent sau în construcția unor noi capacități de producție.
  2. Dacă ați răspuns scrisorii primite de la reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider. Vă rog să ne comunicați în scris răspunsul domniilor voastre.
  3. Dacă aveți un plan pentru relansarea producției de transportatoare blindate românești pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.
  4. Să ne comunicați dacă ați realizat recent o analiză a industriei de armament românești pentru a descoperi ce capacități din industria de apărare pot fi revitalizate.
  5. Dacă v-ați propus să realizați o astfel de analiză.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei Rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]