Gheorghe-Adrian Cătană – Interpelare – Sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Adresată:  Domnului Radu OPREA, ministrul Economiei și domnului Angel TÎLVĂR, ministrul Apărării Naționale

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/06/2023

Obiectul interpelării: sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Stimați domni miniștri,

              Am constat cu amărăciune și indignare atitudinea recentă a ministerelor pe care le conduceți referitoare la industria de apărare românească. Un conflict armat are loc în propria noastră vecinătate, ce reprezintă o posibilă amenințare pentru securitatea țării. Istoria ne-a învățat că în timpul războiului aprovizionare cu armament devine foarte problematică. Cu toate acestea, observă că Guvernul încurajează deficitar industria de apărare românească.

              Una din marile probleme ale acestei industrii este că nu produce pulbere, Românii fiind nevoită să o importe masiv. Apreciez că încercați să rezolvați problema, semnând recent un memorandum cu compania sud-coreeană Hanhwa. Rămâne de văzut dacă veți duce la îndeplinire acest obiectiv.

              Dacă industria de pulbere suferă probleme, nu același lucru îl putem afirma și despre industria producătoare de transportatoare românești blindate pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.

              Vă prezint faptele:

  • În martie 2011, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Oprea, a anunțat construcţia transportorului blindat de trupe TBT 8×8 la Automecanica Moreni. Programul TBT presupunea înlocuirea vechilor transportoare blindate ale Armatei Române, însă programul stagnează din lipsa banilor.
  • Din cele zece milioane de euro, cât ar fi trebuit alocați pentru susținerea lui, Ministerul Apărării a dat până acum doar 500.000.
  • A fost realizată o machetă, iar la testele balistice efectuate asupra carcasei în 2014 (la mine și gloanțe) rezultatele obținute au fost foarte bune. Pe o scară de la 1 la 5, ele au fost de nivel 4 și peste conform lui Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

              În ciuda performanțelor și a capacității de producție existente, transportorul nu a mai intrat în producția de serie din cauza lipsei de comenzi venite dinspre Ministerul Apărării, deși preţul final ar fi fost de sub două milioane de euro, mult sub ceea ce există pe piața internațională.

              Reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider au transmis o scrisoare deschisă Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Guvernului, președintelui României, Parlamentului, Ministerelor Economiei și Apărării prin care le solicită să intervină pentru deblocarea proiectului.

              Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual.

  1. Dacă colaborarea Guvernului cu compania sud-coreeană Hanhwa se va materializa în retehnologizare industriei din prezent sau în construcția unor noi capacități de producție.
  2. Dacă ați răspuns scrisorii primite de la reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider. Vă rog să ne comunicați în scris răspunsul domniilor voastre.
  3. Dacă aveți un plan pentru relansarea producției de transportatoare blindate românești pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.
  4. Să ne comunicați dacă ați realizat recent o analiză a industriei de armament românești pentru a descoperi ce capacități din industria de apărare pot fi revitalizate.
  5. Dacă v-ați propus să realizați o astfel de analiză.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]