Gheorghe-Adrian Cătană – Interpelare – Sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Adresată:  Domnului Radu OPREA, ministrul Economiei și domnului Angel TÎLVĂR, ministrul Apărării Naționale

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/06/2023

Obiectul interpelării: sprijinul deficitar al Guvernului pentru industria de apărare românească

Stimați domni miniștri,

              Am constat cu amărăciune și indignare atitudinea recentă a ministerelor pe care le conduceți referitoare la industria de apărare românească. Un conflict armat are loc în propria noastră vecinătate, ce reprezintă o posibilă amenințare pentru securitatea țării. Istoria ne-a învățat că în timpul războiului aprovizionare cu armament devine foarte problematică. Cu toate acestea, observă că Guvernul încurajează deficitar industria de apărare românească.

              Una din marile probleme ale acestei industrii este că nu produce pulbere, Românii fiind nevoită să o importe masiv. Apreciez că încercați să rezolvați problema, semnând recent un memorandum cu compania sud-coreeană Hanhwa. Rămâne de văzut dacă veți duce la îndeplinire acest obiectiv.

              Dacă industria de pulbere suferă probleme, nu același lucru îl putem afirma și despre industria producătoare de transportatoare românești blindate pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.

              Vă prezint faptele:

  • În martie 2011, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Oprea, a anunțat construcţia transportorului blindat de trupe TBT 8×8 la Automecanica Moreni. Programul TBT presupunea înlocuirea vechilor transportoare blindate ale Armatei Române, însă programul stagnează din lipsa banilor.
  • Din cele zece milioane de euro, cât ar fi trebuit alocați pentru susținerea lui, Ministerul Apărării a dat până acum doar 500.000.
  • A fost realizată o machetă, iar la testele balistice efectuate asupra carcasei în 2014 (la mine și gloanțe) rezultatele obținute au fost foarte bune. Pe o scară de la 1 la 5, ele au fost de nivel 4 și peste conform lui Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

              În ciuda performanțelor și a capacității de producție existente, transportorul nu a mai intrat în producția de serie din cauza lipsei de comenzi venite dinspre Ministerul Apărării, deși preţul final ar fi fost de sub două milioane de euro, mult sub ceea ce există pe piața internațională.

              Reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider au transmis o scrisoare deschisă Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Guvernului, președintelui României, Parlamentului, Ministerelor Economiei și Apărării prin care le solicită să intervină pentru deblocarea proiectului.

              Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual.

  1. Dacă colaborarea Guvernului cu compania sud-coreeană Hanhwa se va materializa în retehnologizare industriei din prezent sau în construcția unor noi capacități de producție.
  2. Dacă ați răspuns scrisorii primite de la reprezentanții companiilor Automecanica Moreni și Uzinsider. Vă rog să ne comunicați în scris răspunsul domniilor voastre.
  3. Dacă aveți un plan pentru relansarea producției de transportatoare blindate românești pentru trupe (8×8) de la Automecanica Moreni.
  4. Să ne comunicați dacă ați realizat recent o analiză a industriei de armament românești pentru a descoperi ce capacități din industria de apărare pot fi revitalizate.
  5. Dacă v-ați propus să realizați o astfel de analiză.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]