George-Nicolae Simion – interpelare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Dotarea cu echipamente necesare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov.

Către: Domnul Lucian Nicolae BODE

             Ministrul Afacerilor Interne

De la: George-Nicolae SIMION

          Deputat ales în circumscripția electorală nr. 42, București

          Lider al grupului parlamentar AUR din Camera Deputaților

Obiectul întrebării: Dotarea cu echipamente necesare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov

Stimate domnule Ministru,

         Luna trecută românii au asistat neputincioși la o tragedie. Marți, 16 februarie, în municipiul Constanța, a avut loc un incendiu care, pe lângă decesul unui concetățean de-al nostru, a adus din nou în prim-plan, din păcate, ineficiența și proasta pregătire a instituțiilor statului român.

         Fac referire la incendiul care a izbucnit chiar în mijlocul orașului Constanța, într-un apartament aflat la etajul 6, în incinta căruia se afla o femeie. După zeci de minute de așteptare a unei intervenții din partea echipelor specializate, doamna în cauză s-a agățat disperată de balcon pentru a nu arde de vie. Într-un final, aceasta a căzut și a decedat. Spun zeci de minute având ca reper datele furnizate de o cameră de supraveghere din zonă, deoarece Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea nu a reușit să vină cu un mesaj public în care să spun cu exactitate cât a durat intervenția. Mult prea mult pentru un astfel de incident și, atenție, vorbim de o intervenție care s-a petrecut într-o zonă aflată la aproximativ 500 de metri de sediul ISU Dobrogea.

         Există doar 3 autospeciale pentru acest tip de intervenții la nivelul întregului județ Constanța și nici măcar o saltea gonflabila, chiar dacă vorbim de cel mai urbanizat județ al țării, cu trei municipii și opt orașe.

         În raportul făcut public de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență[1] sunt prezentate o serie de disfuncționalități în intervenție. Primele echipaje de intervenție au plecat cu un minut mai târziu față de timpul maxim prevăzut de regulament, iar autoscara a fost alertată la 11 minute de la apel, deși trebuia imediat, conform protocoalelor. Apelul de urgență a fost efectuat la Centrul 112 la ora 09:14:56 de către un locatar al imobilului în care se manifesta incendiul, acesta fiind transferat, după colectarea primelor date, la ora 09:15:51, către agenția Pompieri (dispeceratul ISU Constanța). Coroborând cele două momente orare cu imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video din Detașamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”, rezultă că momentul alertării este 09:16:24, forțele de intervenție începând deplasarea la ora 09:20:14, cu un minut mai mult față de intervalul maxim stabilit prin legislația subsecventă.

         Dincolo de intervenția întârziată, s-a constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenției, superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menținerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenție din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ.

         Capacitatea de intervenție și pregătirea din punct de vedere al resurselor umane și a echipamentelor trebuie să corespundă și cadrului legal, și așteptărilor pe care le au cetățenii cărora trebuie să le asigurăm securitatea. La Constanța, nepregătirea autorităților statului au dus la moartea unui om.

         Ținând cont de toate aceste aspecte, în calitate de deputat ales în circumscripția electorală nr. 42 București, vă solicit, domnului ministru, să îmi comunicați următoarele:

         1. Dispune ISU București-Ilfov de suficiente saltele gonflabile, utilitare cu autoscară?

         2. Care este numărul exact al acestora și dacă sunt toate funcționale?

         3. Dacă nu sunt sau dacă numărul lor nu corespunde prevederilor legale în vigoare, ce măsuri ați luat, până în prezent, pentru a remedia situația și ce măsuri vă propuneți să luați pe viitor?

         4. Când a avut loc ultima inspecție la ISU București-Ilfov? În caz că există un raport întocmit în urma verificărilor dispuse la ISU București-Ilfov, vă rog să mi-l prezentați. Dacă un astfel de document nu există, când vă propuneți să efectuați verificarea ISU București?

         5. Cum estimați dvs., în calitate de ministru, pregătirea ISU București-Ilfov pentru incidente similare celui petrecut la Constanța?


Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]