Evdochia Aelenei – Întrebare parlamentară – Cine apără consumatorii de produsele contrafăcute?

Adresată:  Către Florin-Ionuț  BARBU  –  Ministrul  Agriculturii și Dezvoltării  Rurale; 

De către: Senator  AUR Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală: nr. 14 Constanța

 Şedinţa Senatului Romaniei din data de: 12.03.2024

Obiectul înterpelării:Cine apără consumatorii de produsele contrafăcute?

    

Domnule Ministru,

     Prin dumneavoastră vreau să mă adresez structurilor din subordinea ministerului pe care îl conduceți, pe tema alimentelor contrafăcute.

     Cetățenii români cheltuiesc mai mult de un sfert din veniturile lunare pe alimente. Dar nu acesta este aspectul cel mai supărător cât mai ales faptul că alimentele cumpărate scump nu sunt de calitate, ci, în multe cazuri, contrafăcute.

     Săptămâna trecută a fost publicată o listă a top-ului alimentelor contrafăcute pe care românii le consumă zilnic și pe care le cumpără de la supermarket, de la firme autorizate și controlate de autoritățile statului.

     Cei care au întocmit lista declară că cel puțin 10% din acestea nu sunt conforme. Produsele cel mai adesea contrafăcute sunt și cele mai necesare pentru hrana populației.

     Între acestea se înscriu: brânza, vinul, fructele, mierea, peștele, uleiurile vegetale ș.a. Cam tot ce consumă o familie în mod curent.

     Contrafacerea alimentelor care se comercializează în țara noastră a fost documentată de mai mult timp dar, până în prezent, nu i s-a găsit antidotul. De aceea, tema aceasta este recurentă în viața oamenilor și în opinia publică.

     Problema care se ridică este aceea dacă există soluții pentru apărarea consumatorilor de mareea produselor contrafăcute.

     Cum ajung acestea în magazine și în piețe? Ce se mai poate face pentru a diminua practicile de contrafacere a alimentelor? 

     Dată fiind periculozitatea acestei practici ilegale, aș dori să știu cum se raportează autoritatea cu răspundere pentru calitatea alimentelor din subordinea dumneavoastră la fenomenul denaturării calității alimentelor și la cel de inducere în eroare a cumpărătorilor cu etichete false.

     În comformitate cu regulamentele parlamentare, aștept răspunsul dumneavoastră scris la Senatul României!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila              Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 23.04.2024 Obiectul interpelării: Migrația personalului medical Domnule Ministru, România a pierdut cel puțin 45.000 de medici […]
Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța Grupul Parlamentar:  AUR Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024 Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri ! Doamnelor și  domnilor senatori!      Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii […]
Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor. Care sunt […]
Comasare alegerilor reprezintă, cu siguranță, încă o bătaie de joc la adresa cetățenilor acestei țări! Concretizarea acestei coaliții împotriva naturii – PSD-PNL nu reflectă, nici pe departe, vreo preocupare pentru viitorul european al acestei țări ci, mai degrabă, veșnica preocupare a unor adevărate găști mafiote de […]