Evdochia Aelenei – Interpelare – Asumarea responsabilității sau girarea companiilor de stat în dauna mediului privat

Adresată: Domnului Prim-ministru al României, Marcel Ciolacu

De către: Senator AELENEI Evdochia

Circumscripția: nr. 14, Constanţa

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 27.09.2023

Obiectul interpelării: asumarea responsabilității sau girarea companiilor de stat în dauna mediului privat

Stimate domnule Prim-ministru,

                 Din momentul în care ați preluat mandatul de Prim-ministru, ați amenințat pur și simplu mediul privat cu un Pachetul de măsuri fiscale menit să aducă mai mulți bani în visteria Guvernului. Mai mult decât atât, în ultima perioadă, văzând că nu aveți adepți pentru această implementare a pachetului de măsuri fiscale, ați ieșit public și ați menționat că vă asumați răspunderea pentru ca aceste măsuri draconice să fie puse în practică.

                 Toate aceste măsuri preconizate nu fac decât să îngroape mediul privat, în timp ce companiile de stat stau nepăsătoare cu impozitele neplătite de ani de zile. În această situație se încadrează și SC Neptun Olimp SA.

               Compania a fost înfiinţată în anul 1990 prin hotărâre de Guvern, iar acționariatul este compus din: Ministerul Turismului, deţinător a unei cote de 52,22% din capitalul social; SIF Transilvania deţinător a unei cote de 41,18% şi persoane fizice si juridice deținătoare a unei cote procentuale de 6,60%.

                 În urma unui control demarat de ANAF, în urmă cu mai bine de ani, s-a constatat faptul că societatea are obligații fiscale suplimentare de plată, în cuantum de 197.159 de lei, reprezentând taxe pe profit și valoarea TVA. De atunci, și până în prezent, compania de stat nu și-a plătit acest debit.

                SC Neptun Olimp SA a declarat pentru anul fiscal 2022 cel mai mare profit din ultimii 12 ani, respectiv 576.945 lei, la o cifră de afaceri de 714.671 lei, dar datoriile au fost pe măsură.  Societatea de stat a înregistrat cele mai mari datorii din istoria sa, respectiv 3.472.442 lei (dublu față de 2021 și de zece ori mai mari față de 2020)

                În acest context, societatea de stat a cumulat pierderi de zeci de milioane de lei în ultimii ani, având datorii la stat ce datează din 2012 și se speculează o posibilă intrare în insolvență, astfel încât datoriile să dispară.

              Astfel, conform prerogativelor conferinte de funcția pe care încă o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Aveți în vedere, ca pentru acoperirea găurilor din buget, să impuneți încasarea sumelor restante ce reprezintă datorii fiscale ale companiilor de stat?
  2. Măsurile fiscale pentru care doriți să vă asumați răspunderea de ce nu încep prin forțarea companiilor de stat să își plătească datoriile?
  3. Ce alte companii de stat mai au datorii către bugetul de stat?
  4. Care este planul prin care Guvernul dorește să recupereze sumele restante de la companiile de stat?

        

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reunit la Palatul Parlamentului aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice. Acest forum a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 07 decembrie 2023, dezbaterea cu tema „România – placă turnantă a transporturilor europene”. Perspectiva suveranistă asupra transporturilor din România pune accentul pe promovarea intereselor naționale și asigurarea suveranității și securității statului în domeniul transporturilor. Alături de specialiști în […]
Guvernul Ciolacu își dă încă o dată testul incompetenței. Prin draftul de ordonanță de urgență care a apărut în spațiul public vedem că Guvernul PSD-PNL pregătește un atac distructiv la adresa educației din România. Marcel Ciolacu se pregătește să taie finanțarea de 15% din Bugetul General […]
După ce a acordat burse de merit pentru elevii cu medii 2 și 3, doamna Deca nu s-a oprit aici cu masacrarea educației copiilor noștri! Pentru doamna Deca, rezultatele catastrofale de la testele PISA sunt motiv de optimism, deoarece de pe ultimul loc am „avansat” pe […]
Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]