Evdochia Aelenei – Interpelare – Asumarea responsabilității sau girarea companiilor de stat în dauna mediului privat

Adresată: Domnului Prim-ministru al României, Marcel Ciolacu

De către: Senator AELENEI Evdochia

Circumscripția: nr. 14, Constanţa

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 27.09.2023

Obiectul interpelării: asumarea responsabilității sau girarea companiilor de stat în dauna mediului privat

Stimate domnule Prim-ministru,

                 Din momentul în care ați preluat mandatul de Prim-ministru, ați amenințat pur și simplu mediul privat cu un Pachetul de măsuri fiscale menit să aducă mai mulți bani în visteria Guvernului. Mai mult decât atât, în ultima perioadă, văzând că nu aveți adepți pentru această implementare a pachetului de măsuri fiscale, ați ieșit public și ați menționat că vă asumați răspunderea pentru ca aceste măsuri draconice să fie puse în practică.

                 Toate aceste măsuri preconizate nu fac decât să îngroape mediul privat, în timp ce companiile de stat stau nepăsătoare cu impozitele neplătite de ani de zile. În această situație se încadrează și SC Neptun Olimp SA.

               Compania a fost înfiinţată în anul 1990 prin hotărâre de Guvern, iar acționariatul este compus din: Ministerul Turismului, deţinător a unei cote de 52,22% din capitalul social; SIF Transilvania deţinător a unei cote de 41,18% şi persoane fizice si juridice deținătoare a unei cote procentuale de 6,60%.

                 În urma unui control demarat de ANAF, în urmă cu mai bine de ani, s-a constatat faptul că societatea are obligații fiscale suplimentare de plată, în cuantum de 197.159 de lei, reprezentând taxe pe profit și valoarea TVA. De atunci, și până în prezent, compania de stat nu și-a plătit acest debit.

                SC Neptun Olimp SA a declarat pentru anul fiscal 2022 cel mai mare profit din ultimii 12 ani, respectiv 576.945 lei, la o cifră de afaceri de 714.671 lei, dar datoriile au fost pe măsură.  Societatea de stat a înregistrat cele mai mari datorii din istoria sa, respectiv 3.472.442 lei (dublu față de 2021 și de zece ori mai mari față de 2020)

                În acest context, societatea de stat a cumulat pierderi de zeci de milioane de lei în ultimii ani, având datorii la stat ce datează din 2012 și se speculează o posibilă intrare în insolvență, astfel încât datoriile să dispară.

              Astfel, conform prerogativelor conferinte de funcția pe care încă o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Aveți în vedere, ca pentru acoperirea găurilor din buget, să impuneți încasarea sumelor restante ce reprezintă datorii fiscale ale companiilor de stat?
  2. Măsurile fiscale pentru care doriți să vă asumați răspunderea de ce nu încep prin forțarea companiilor de stat să își plătească datoriile?
  3. Ce alte companii de stat mai au datorii către bugetul de stat?
  4. Care este planul prin care Guvernul dorește să recupereze sumele restante de la companiile de stat?

        

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/05/2024 Obiectul întrebării: Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia […]
    Adresată:  Doamnei  Maria Monica GUBERNAT, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 28.05.2025 Obiectul întrebării: […]
  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României Domnului Adrian-Ioan VEȘTEA, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației Domnului Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, președinte al Consiliului               județean Arad Domnului Ilie BOLOJAN, președinte al Consiliului județean Bihor Domnului Sándor TAMÁS, președinte al Consiliului județean Covasna Domnului Csaba BORBOLY, președinte […]
Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care sesizam faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă. Cu scopul fals de a-și promova cartea pe […]
  Adresată:  Doamnei Ancuța Gianina OPRE – Președintele Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea […]
  Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/05/2024 Obiectul întrebării: Acțiunile ofensatoare de „comemorare” a Trianonului […]