Evdochia Aelenei – Declarație politică – Politica – arta de a vinde  iluzii!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 13.02.2024

Titlul declaraţiei politice:  Politica – arta de a vinde  iluzii!

Doamnelor, domnilor senatori!

     Au trecut mai mult de 150 de ani de când scriitorul francez Balzac a publicat romanul Iluzii pierdute și, totuși, oamenii încă se iluzionează, se lasă vrăjiți de vânătorii de iluzii.

     Dar mi se pare că nici un popor nu cade în mod repetat și atât de ușor victimă vânzătorilor de iluzii ca românii.    

Exemple evidente. A venit domnul Băsescu cu iluzia că va lupta cu sistemul care-l învinsese pe domnul Constantinescu și s-a dovedit că era omul sistemului cu acte în regulă! 

     A venit apoi domnul Iohannis cu pachetul de iluzii că va integra pas cu pas România pe deplin în Uniunea Europeană de s-au înghesuit diasporenii să-l voteze ca pe trimisul lui Mesia și că va livra România educată! În schimb, suntem tot în afara spațiului Shenghen, am rămas singura țară UE cu deficit cronic excesiv și, după 10 ani, avem același procent de analfabeți funcționali!

     Până când și-a pierdut iluziile, cetățeanul lui Balzac a fost adus la sapă de lemn.Să nu cobim!

     Campaniile electorale se dovedesc cel mai fertil sol de cultivare a iluziilor. Suntem în anul 2024 în care avem patru runde de alegeri. Guvenul, coaliția politică de guvernare, partidele politice, liderii politici, toți cei mufați sau aspiranți la banii publici s-au pus pe croșetat noile iluzii pe care vor încerca să le vândă românilor de această dată.

     Una din iluziile aruncate deja pe piață este aceea că se recalculează pensiile și în urma acestei operații pensiile vor crește chiar și cu 70%. Cei vizați să fie iluzionați sunt seniorii noștrii, un bazin mare de votanți. Nu degeaba în ultimii 3-4 ani se vorbește zilnic depre pensii. Iluzia creșterii pensiilor trebuie întreținută în timp ce puterea de cumpărare a acestora s-a redus considerabil. Sondajele de opinie ne artă că iluzia creșterii pensiilor are încă destui adepți. PNL-iștii au sesizat acest aspect și de aceea, în ciuda faptului că se declară de centru-dreapta, vin și ei cu o completare de stânga a iluziei, aceea a neimpozitării pensiilor.

     Uniunea Salvați România, care în campania electorală trecută a reușit să iluzioneze un mare număr de români tineri cu lozinca „Modernizăm România!” este în căutare de noi iluzii și pentru că singuri nu le-au găsit se aliază cu partidul domnului Ludovic Orban și cu Mișcarea domnului Băsescu pentru ca împeună să aibă mai mare succes electoral. Aici poate fi vorba de o autoiluzionare. Adunarea mai multor nulități nu poate da decât tot un rezultat nul.

     Cu celelalte categorii sociale, în afară de bătrâni și tineri, care în bună parte sunt arondați politic, cu salariații, cu oamenii de afaceri, cu fermierii și micii comercianți lucrurile sunt mai complicate.

     Pe voturile acestora concurează toate partidele. Nu întâmplător reprezentanții acestor categorii sunt încurajați să meargă la Guvern pentru discuții și negocieri.Iar Pemierul și miniștrii le promit tuturor că problemele și solicitările lor au soluții. Soluții teoretice, fantasmagorice, pentru că sursele de finanțare nu sunt identificate cu precizie. Ci doar ipotetice. Dar ceva voturi se vor culege și de pe urma acestor iluzorii discuții și negocieri.

     Până la urmă rezultatul va fi dat de credibilitatea acestor politicieni demagogi. Problema lor este aceea că românii îi știu deja ca vânzători de iluzii. Întrebarea care se ridică nu este cea a propunerilor și promisiunilor iluzorii, ci dacă românii mai au disponibilitate de a crede în ele și de a-și da votul pentru promovarea electorală a vânzătorilor lor.

Ca întotdeauna rămâne și problema alternativei. Au românii posibilitatea altei alegeri decât aceea dintre mai multe seturi de iluzii. În măsura în care se reușește crearea unei alternative cu programe mai credibile în aceeași măsură vânzătorii de iluzii vor fi cei perdanți.

Ca oameni politici onești, avem datoria să lucrăm la această alternativă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Simularea Evaluării Naționale arată încă o dată, dacă mai era nevoie, deficiențele sistemului de învățământ din România. Această „Românie educată” a lui Klaus Iohannis și cei în mâinile cărora a lăsat frâiele Educației. „România educată”, proiectul de suflet al președintelui Iohannis, este un eșec. Nu o […]
România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Controverse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Priorități dubioase între salarii și protecția pădurilor Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Amenzi drastice pentru poluarea din Capitală – Primăria este în vizorul Gărzii de Mediu Stimate domnule […]
Adresată: Ministerului Sănătății, domnului Ministru al Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, domnului Manager Feraru Ciprian Cosmin De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul întrebării: Dreptul pacientului […]
Adresată:  Doamnei Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul interpelării: consultanța financiară oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu primăriilor din judeţ Stimată doamnă președinte, În calitate de […]