Dumitrina Mitrea – întrebare parlamentară către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Clarificări asupra poluării râului Moldova, situație critică, a cărei remediere nu mai suportă amânare.

Adresată: Domnului  Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor

               Barna Tanczos

De către:  Mitrea Dumitrina,

                Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț

Obiectul întrebării: Clarificări asupra poluării râului Moldova, situație critică,

a cărei remediere nu mai suportă amânare

Stimate Domnule Ministru,

Râul Moldova este poluat cu dejecții refulate din sistemul de canalizare, iar Primăria Roman și Apa Serv Neamț, instituție din subordinea Consiliului Județean Neamț, responsabile de acest act abominabil la adresa cetățenilor romașcani, tratează cu nepăsare subiectul, considerând că, lupta politică dintre cele două mari partied, PNL și PSD, care administrează cele două instituții este mai importantă decât situația în care se află cetățenii din Roman.

Din 1990 până în prezent, deși au fost inundații puternice care au dus la refularea dejecțiilor din canalizare pe câmpul din localitatea  Bălcescu, iar de acolo în râul Moldova, nici Garda de Mediu și nici Sistemul de Gospodărire  al Apelor Neamț nu s-au deplasat să constate situația apărută și nu au luat atitudine împotriva celor responsabili.

La ultima sesizare de acum 3 ani Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire al Apelor au avertizat Primăria Roman să remedieze defecțiunile care duc la deversarea dejecțiilor, dar Primăria a pasat responsabilitatea către Apa Serv.

Abia după 31 de ani Garda de Mediu si Sistemul de Gospodărire al Apelor Neamț, în urma numeroaselor reclamații, au binevoit să dea amenzi către Apa Serv, instituție subordonată politic catre  PSD, uitând, însă, că responsabilitatea principală era a Primăriei Roman, subordonată politic catre PNL, pe care nu o amendează.

Canalizarea municipiului Roman este una construită de acum 60 de ani, pe un

sistem de tip unitar ce colectează atât apele menajere cât și cele pluviale, la care nu s-a făcut nici un fel de modificări și nici înlocuiri ale conductelor vechi cu altele noi.

Problema este cea a apei pluviale care, din cauza modului în care a fost construită rețeaua de canalizare, ajunge în stația de epurare.

În ciuda amenzilor aplicate, ceea ce se întâmplă cu poluarea râului Moldova nu se va rezolva, indiferent dacă se vor blinda conductele, deoarece  dejecția va refula în alta parte.

Intervenim, deci, către dumneavoastră, domnule ministru, deoarece avem o situație de mediu care nu are nici o rezolvare de 31 de ani și vă solicit sa imi precizati:

  1. Ce masuri se vor lua pentru a rezolva in cel mai scurt timp aceata situatie?
  2. Care vor fi elementele avute in vedere a fi implementate pentru ca toți actorii implicați – autoritățile de mediu, primăria și Compania Județeană să lase la o parte luptele pe criterii politice, să conlucreze în interesul cetățenilor și să găsească, urgent, cea mai bună soluție pentru ca dejecțiile să nu mai polueze râul Moldova?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]