Dumitrina Mitrea – întrebare parlamentară către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Clarificări asupra poluării râului Moldova, situație critică, a cărei remediere nu mai suportă amânare.

Adresată: Domnului  Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor

               Barna Tanczos

De către:  Mitrea Dumitrina,

                Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț

Obiectul întrebării: Clarificări asupra poluării râului Moldova, situație critică,

a cărei remediere nu mai suportă amânare

Stimate Domnule Ministru,

Râul Moldova este poluat cu dejecții refulate din sistemul de canalizare, iar Primăria Roman și Apa Serv Neamț, instituție din subordinea Consiliului Județean Neamț, responsabile de acest act abominabil la adresa cetățenilor romașcani, tratează cu nepăsare subiectul, considerând că, lupta politică dintre cele două mari partied, PNL și PSD, care administrează cele două instituții este mai importantă decât situația în care se află cetățenii din Roman.

Din 1990 până în prezent, deși au fost inundații puternice care au dus la refularea dejecțiilor din canalizare pe câmpul din localitatea  Bălcescu, iar de acolo în râul Moldova, nici Garda de Mediu și nici Sistemul de Gospodărire  al Apelor Neamț nu s-au deplasat să constate situația apărută și nu au luat atitudine împotriva celor responsabili.

La ultima sesizare de acum 3 ani Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire al Apelor au avertizat Primăria Roman să remedieze defecțiunile care duc la deversarea dejecțiilor, dar Primăria a pasat responsabilitatea către Apa Serv.

Abia după 31 de ani Garda de Mediu si Sistemul de Gospodărire al Apelor Neamț, în urma numeroaselor reclamații, au binevoit să dea amenzi către Apa Serv, instituție subordonată politic catre  PSD, uitând, însă, că responsabilitatea principală era a Primăriei Roman, subordonată politic catre PNL, pe care nu o amendează.

Canalizarea municipiului Roman este una construită de acum 60 de ani, pe un

sistem de tip unitar ce colectează atât apele menajere cât și cele pluviale, la care nu s-a făcut nici un fel de modificări și nici înlocuiri ale conductelor vechi cu altele noi.

Problema este cea a apei pluviale care, din cauza modului în care a fost construită rețeaua de canalizare, ajunge în stația de epurare.

În ciuda amenzilor aplicate, ceea ce se întâmplă cu poluarea râului Moldova nu se va rezolva, indiferent dacă se vor blinda conductele, deoarece  dejecția va refula în alta parte.

Intervenim, deci, către dumneavoastră, domnule ministru, deoarece avem o situație de mediu care nu are nici o rezolvare de 31 de ani și vă solicit sa imi precizati:

  1. Ce masuri se vor lua pentru a rezolva in cel mai scurt timp aceata situatie?
  2. Care vor fi elementele avute in vedere a fi implementate pentru ca toți actorii implicați – autoritățile de mediu, primăria și Compania Județeană să lase la o parte luptele pe criterii politice, să conlucreze în interesul cetățenilor și să găsească, urgent, cea mai bună soluție pentru ca dejecțiile să nu mai polueze râul Moldova?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]