Dumitrina Mitrea – întrebare parlamentară către Guvernul României – Crearea unui sistem unic de evidență a salariaților din România.

Adresată:  Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministru al României

De către: Deputat Dumitrina MITREA, ales în circumscripția nr. 29 Neamț

Obiectul întrebării: Crearea unui sistem unic de evidență a salariaților din România

Stimate domnule prim-ministru,

De-a lungul timpului, în România au avut loc mai multe încercări de creare a unui registru unic al personalului plătit din fonduri publice. Ultima inițiativă, i-a aparținut chiar colegei dumneavoastră de partid, fostul ministru al muncii, dna Violeta Alexandru, și viza modificarea radicală a REVISAL, astfel încât acest sistem să conțină date privind întreaga forță de muncă din țară, inclusiv date despre angajații din sectorul public, nu doar despre angajații din sectorul privat.

Inițiativa nu a fost dusă la bun sfârșit.

Discutăm despre o problemă spinoasă care trenează de foarte mulți ani: statul român nu are un sistem național unitar de evidență a ocupării forței de muncă, nici măcar un sistem unic dedicat pentru angajații din sectorul public. Evidența bugetarilor este fragmentată și nu a existat niciodată posibilitatea unei radiografii în timp real a personalului plătit din bani publici. În plus, există obligații diferite între entitățile publice și cele private în privința evidenței angajaților, ceea ce implică un anumit tratament discriminator.

Potrivit unei numărători paralele a bugetarilor din România, realizată recent de portalul Economedia.ro, numărul bugetarilor este mult mai mare decât cel prezentat în statisticile oficiale ale autorităților: peste 1,38 milioane, la care se adaugă 267 de mii de angajați la companii cu capital de stat și angajații „speciali”.

În aceste condiții, domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care este numărul real al angajaților din România plătiți din fonduri publice?

2. Considerați că este necesară o evidență clară, centralizată și interogabilă a tuturor persoanelor plătite din bani publici?

2. Dacă răspunsul la întrebarea precedentă este pozitiv, ce demersuri ați făcut în acest sens, de la preluarea mandatului și până în prezent?

3. Având în vedere că Inspecția Muncii administrează cu succes sistemul ReGES/REVISAL, pentru evidența salariaților din mediul privat din România, care sunt considerentele pentru care instituțiile publice și alte entități controlate de stat nu utilizează acest sistem de evidență a angajaților?

Este regretabil faptul că statul nu are, nici până în prezent, o imagine clară asupra dinamicii forței de muncă din România, în special din sectorul public. Am încredere însă că împreună putem rezolva astfel de deficiențe nepermise pentru o țară membră a Uniunii Europene.

***

Menționăm că obiectul întrebării de mai sus a mai fost formulată sub formă de interpelare cu nr. 253B/11.05.2021[1], dar un răspuns din partea dumneavoastră nu a fost formulat în termenul legal[2].

Având în vedere că pe perioada vacanței parlamentare nu se permite formularea unei reiterări a unei interpelări, vă retransmit obiectul interpelării sub formă de întrebare și vă cer respectuos să-mi răspundeți prompt și explicit, indicând totodată motivele încălcării termenului legal pentru prezentarea răspunsului.


[1] http://www.cdep.ro/interpel/2021/i253B.pdf

[2] A se vedea alineatul (3) al articolului 195 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pentru a evita în viitor eșecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă și rapidă a raporturilor bilaterale cu țările care îi prejudiciază interesele politice și economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal și ilogic al reprezentantului Olandei, prin […]
AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]