Dumitrina Mitrea – întrebare parlamentară către Guvernul României – Crearea unui sistem unic de evidență a salariaților din România.

Adresată:  Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministru al României

De către: Deputat Dumitrina MITREA, ales în circumscripția nr. 29 Neamț

Obiectul întrebării: Crearea unui sistem unic de evidență a salariaților din România

Stimate domnule prim-ministru,

De-a lungul timpului, în România au avut loc mai multe încercări de creare a unui registru unic al personalului plătit din fonduri publice. Ultima inițiativă, i-a aparținut chiar colegei dumneavoastră de partid, fostul ministru al muncii, dna Violeta Alexandru, și viza modificarea radicală a REVISAL, astfel încât acest sistem să conțină date privind întreaga forță de muncă din țară, inclusiv date despre angajații din sectorul public, nu doar despre angajații din sectorul privat.

Inițiativa nu a fost dusă la bun sfârșit.

Discutăm despre o problemă spinoasă care trenează de foarte mulți ani: statul român nu are un sistem național unitar de evidență a ocupării forței de muncă, nici măcar un sistem unic dedicat pentru angajații din sectorul public. Evidența bugetarilor este fragmentată și nu a existat niciodată posibilitatea unei radiografii în timp real a personalului plătit din bani publici. În plus, există obligații diferite între entitățile publice și cele private în privința evidenței angajaților, ceea ce implică un anumit tratament discriminator.

Potrivit unei numărători paralele a bugetarilor din România, realizată recent de portalul Economedia.ro, numărul bugetarilor este mult mai mare decât cel prezentat în statisticile oficiale ale autorităților: peste 1,38 milioane, la care se adaugă 267 de mii de angajați la companii cu capital de stat și angajații „speciali”.

În aceste condiții, domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care este numărul real al angajaților din România plătiți din fonduri publice?

2. Considerați că este necesară o evidență clară, centralizată și interogabilă a tuturor persoanelor plătite din bani publici?

2. Dacă răspunsul la întrebarea precedentă este pozitiv, ce demersuri ați făcut în acest sens, de la preluarea mandatului și până în prezent?

3. Având în vedere că Inspecția Muncii administrează cu succes sistemul ReGES/REVISAL, pentru evidența salariaților din mediul privat din România, care sunt considerentele pentru care instituțiile publice și alte entități controlate de stat nu utilizează acest sistem de evidență a angajaților?

Este regretabil faptul că statul nu are, nici până în prezent, o imagine clară asupra dinamicii forței de muncă din România, în special din sectorul public. Am încredere însă că împreună putem rezolva astfel de deficiențe nepermise pentru o țară membră a Uniunii Europene.

***

Menționăm că obiectul întrebării de mai sus a mai fost formulată sub formă de interpelare cu nr. 253B/11.05.2021[1], dar un răspuns din partea dumneavoastră nu a fost formulat în termenul legal[2].

Având în vedere că pe perioada vacanței parlamentare nu se permite formularea unei reiterări a unei interpelări, vă retransmit obiectul interpelării sub formă de întrebare și vă cer respectuos să-mi răspundeți prompt și explicit, indicând totodată motivele încălcării termenului legal pentru prezentarea răspunsului.


[1] http://www.cdep.ro/interpel/2021/i253B.pdf

[2] A se vedea alineatul (3) al articolului 195 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]