Către: Domnul Florin-Ionuț BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
De la: Domnul Darius POP, deputat în circumscripția electorală nr.26 Maramureș
Obiectul întrebării: Stabilizarea prețurilor la produsele agro-alimentare
Domnule ministru,
Continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază, pentru care se aplică măsura în prezent, desigur, este o măsură benefică pentru majoritatea românilor care trăiesc, deja, la limita sărăciei, dar, de fapt, impactul limitării adaosului comercial pentru o serie de astfel de produse se pare că are mai multe consecințe negative decât pozitive – iar un prim efect al acestei măsuri este majorarea adaosului comercial la alte produse, deoarece comercianții se confruntă cu majorarea costurilor asociate vânzării mărfurilor determinate direct, la care se adaugă și celelalte intervenții ale statului în economie prin majorarea salariului minim și a unor taxe și impozite, și, indirect, prin majorarea costurilor de transport, depozitare și a utilităților.
Intervenția statului pentru a controla un preț sau mai multe atrage, după sine, obligatoriu și o altă intervenție asupra prețurilor într-un lanț de cauzalitate care se termină cu un control total al prețurilor și un eșec, așa cum a arătat foarte bine economia comunistă.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi precizați care este efectul macroeconomic de stabilizare a inflației generat de această măsură, cum combateți, spre exemplu, fenomenul prin care se generează produse precum mălaiul la 1,05 kg, pentru a nu fi supus plafonării, precum și dacă efectul „waterbed” s-a concretizat într-o practică comercială neloială și ar trebui sesizat Consiliul Concurenței.
Nu există răspunsuri