Dănuț Aelenei – întrebare către Ministerul Sănătății – Situația centrelor de mari arși.

Către: Domnul  Alexandru RAFILA – Ministrul sănătății

De la: Deputat AUR Dănuț  AELENEI –

  Circumscripția electorală nr. 14 Constanța

Subiectul întrebării:  Situația centrelor de mari arși.

Stimate domnule ministru,

     Opt ani de la tragedia de la Colectiv și, nici până acum, România nu are spitalele pentru salvarea Marilor Arși pe care autoritățile le-au promis imediat după devastatorul incendiu.

     În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are în acest moment niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

     Un procent infim dintre acești pacienți beneficiază de transfer în străinătate – adesea în urma presiunii presei și a supraviețuitorilor incendiului din Colectiv, chiar și după aprobarea Mecanismului de transfer.

     19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023. 12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat – explozia de la Crevedia, din luna august.

     Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa.

     Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.

     O hotărâre de Guvern aprobată în anul 2014 stabilea construirea a patru centre pentru tratarea marilor arși: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Decizia politică nu a fost pusă în practică.

     În ziua comemorării victimelor de la Colectiv ați avansat un nou termen pentru darea în folosință a numai trei centre de arși – 2025. Unul a fost pierdut pe drum în acești nouă ani de incompetență politică.

     Vă întreb, domnule ministru:

  1. În condițiile în care avem cadrele specializate pentru tratarea pacienților mari arși și ministerul pe care-l conduceți a cheltuit sume imense pentru achiziționarea aparaturii necesare tratării marilor arși și care acum zace nefolosită, uzându-se fizic și moral, de ce ați preferat să plătiți tratamentul acestor pacienți în străinătate, în timp ce aceste proiecte de construire a centrelor pentru marii arși au zăcut prin sertarele ministerului?

De ce, an de an, avansați un nou termen de dare în folosință a acestor centre pentru tratarea marilor arși numai în preajma comemorării victimelor de la Colectiv? Cât de real este acest nou termen – 2025?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]