Dănuț Aelenei – întrebare către Ministerul Sănătății – Situația centrelor de mari arși.

Către: Domnul  Alexandru RAFILA – Ministrul sănătății

De la: Deputat AUR Dănuț  AELENEI –

  Circumscripția electorală nr. 14 Constanța

Subiectul întrebării:  Situația centrelor de mari arși.

Stimate domnule ministru,

     Opt ani de la tragedia de la Colectiv și, nici până acum, România nu are spitalele pentru salvarea Marilor Arși pe care autoritățile le-au promis imediat după devastatorul incendiu.

     În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are în acest moment niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

     Un procent infim dintre acești pacienți beneficiază de transfer în străinătate – adesea în urma presiunii presei și a supraviețuitorilor incendiului din Colectiv, chiar și după aprobarea Mecanismului de transfer.

     19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023. 12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat – explozia de la Crevedia, din luna august.

     Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa.

     Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.

     O hotărâre de Guvern aprobată în anul 2014 stabilea construirea a patru centre pentru tratarea marilor arși: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Decizia politică nu a fost pusă în practică.

     În ziua comemorării victimelor de la Colectiv ați avansat un nou termen pentru darea în folosință a numai trei centre de arși – 2025. Unul a fost pierdut pe drum în acești nouă ani de incompetență politică.

     Vă întreb, domnule ministru:

  1. În condițiile în care avem cadrele specializate pentru tratarea pacienților mari arși și ministerul pe care-l conduceți a cheltuit sume imense pentru achiziționarea aparaturii necesare tratării marilor arși și care acum zace nefolosită, uzându-se fizic și moral, de ce ați preferat să plătiți tratamentul acestor pacienți în străinătate, în timp ce aceste proiecte de construire a centrelor pentru marii arși au zăcut prin sertarele ministerului?

De ce, an de an, avansați un nou termen de dare în folosință a acestor centre pentru tratarea marilor arși numai în preajma comemorării victimelor de la Colectiv? Cât de real este acest nou termen – 2025?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]