Dănuț Aelenei – declarație politică – Securitatea alimentară a României!

Avertizarea cu o grevă sanitară generală este o provocare foarte serioasă. La starea de sănătate a românilor, la cea socială și la situația precară a sistemului nostru de sănătate, un stres în plus, indus de greva personalului sanitar, ar avea urmări dramatice, pe care nu știu cine și le poate permite.

De aceea, eu solicit o negociere responsabilă a părților pentru evitarea declanșării și derulării unei greve generale în domeniul serviciilor medicale. Și fără aceasta avem o rată a mortalității foarte ridicată la toate categoriile de vârstă a populației.

În 11 martie a.c. prin protestul a câtorva mii de anagajați ai spitalelor din fața parlamentului, a guvernului și a ministerelor cu atribuții în rezolvarea solicitărilor prezentate de protestatari s-a parcurs o fază pregătitoare, iar opinia publică și autoritățile statului au fost atenționate cu intenția declanșării conflictului de muncă cel mai sever, dacă solicitările personalului medical nu vor fi tratate cu seriozitate.

După cum am fost informați de sindicatele din sănătate, salariul reprezintă principalul motiv de nemulțumire al angajaților din acest domeniu. Aici se întâmplă ceva asemănător cu ceea ce s-a petrecut cu sarabanda legislației pensiilor: guvernanții tot amăgesc diferite categorii de salariți cu o nouă lege a salarizării, cu eliminarea inechităților și cu înlăturarea unor nedreptăți cuprinse în lagislația în vigoare privind salarizarea.

Creșterea exagerată a prețurilor din ultimile luni a făcut ca angajații mai multor instituții bugetare să nu mai aibă răbdare și au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile.

Mai toate protestele sunt legate de scăderea puterii de cumpărare pe fondul inflației galopante, întreținută și aceasta mai mult de motive artificiale, administrative și mai puțin obiective cum guvernanții ar vrea să ne facă să credem.

Din acest motiv și pe baza măsurilor fiscal-bugetare guvernamentale, pe fondul creșterii continue a prețurilor la bunurile de consum curent, nemulțumirea salariaților este de înțeles.

Este un adevăr că puterea de cumpărare se află de ceva timp pe un trend descendent. În tot acest timp a lipsit dialogul social între partenerii sociali. Angajatorii, fie cei de stat fie cei privați, trebuie să țină cont de această realitate, să reia dialogul social și să îmbunătățească salarizarea personalului.

În acest sens,, sunt criticate și noile modificări legislative. Protestul de săptămâna trecută era  îndreptat și împotriva ultimei  forme ai Ordonanței de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, pe care protestatarii au taxat-o ca fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților.  

Prin această OUG  nu sunt rezolvate cererile ci sun create noi probleme, care agravează unele din cele preexistente.

Mă întreb de ce nu au fost consultate sindicatele din sănătate atunci când s-a elaborat proiectul de ordonanță. Dacă nici de această dată solicitările nu le vor fi luate în calcul, sindicaliștii avertizează că urmează greva generală.  Procedura pentru grevă și demonstrațiile din 11 martie sunt ultimele acțiuni înaintea grevei.

Se solicită o majorare a salariilor cu 26%. Fără a avea datele în față, nu pot aprecia dacă e mult sau puțin.

În schimb, cer și eu o reluare a dialogului dintre minister și sindicate, o negociere responsabilă și să ne vedem fiecare de treaba care ne revine.

Ministerul Sănătății, prin vocea domnului ministru Alexandru Rafila s-a arătat dispus să rezolve problemele care se pot rezolva în acest moment și a invocat buna–credință. Mai rămâne problema banilor. Fără bani nu va funcționa nici dialogul nici buna cedință.

Să sperăm că partenerii sociali se vor înțelege și vor găsi cele mai bune soluții până la greva generală.

Nu am fost destul de critic în acestă declarație tocmai pentru că mă aștept la o soluție negociată și agreată de toate părțile.

One response

  1. In calitate de persoana din sistemul medical si de cetatean, imi doresc ca sistemul nostru de sanatate sa functioneze la parametrii normali si sa nu fim nevoiti sa ajungem la greve care afecteaza direct vietile oamenilor. Sa speram ca se va gasi o solutie satisfacatoare pentru toti si ca se va investi in sistemul nostru de sanatate, pentru a putea raspunde nevoilor si cerintelor populatiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu o echipă de voluntari, au organizat o acțiune de curățenie în Delta Văcărești din București. Această zonă, situată la doar 5 km de centrul orașului, reprezintă cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață […]
Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta. AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort. „O oroare fără margini a fost votată de […]
Revendicăm atenția asupra unui eveniment profund șocant, care a avut loc recent în cadrul sistemului medical românesc și care aruncă o umbră întunecată asupra integrității acestui malaxor condus de Ministrul Rafila. Un asistent medical din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București aduce acuzații grave, sugerând că […]
În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Municipiului București, solicită președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, retragerea de urgență a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar al Capitalei. Potrivit lui Mihai Enache, în ultimele zile au apărut mai multe informații care devoalează […]