Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Prezența aditivului E536 în sarea alimentară
Stimate domnule Ministru,
Ferocianura de potasiu sau E536 este clasificată ca fiind o sare neutră și este din ce în ce mai întâlnită în alimentație, prin introducerea sa în sarea iodată ca antiaglomerant.
Aceasta este ușor toxică, adăugând acid pentru soluția apoasă a emisiilor de gaze toxice de cianură de hidrogen. Deși nu este mutagenă, aceasta poate provoca iritații, dacă este ingerată, inhalată sau în cazul în care vine în contact cu pielea. Efectele adverse ale aditivului alimentar E536 cresc odată cu cantitatea și regularitatea cu care sunt introduse în organism, așadar ele sunt toxice în cantități mari. Acestea se acumulează oricum pentru că sarea iodată este din ce în ce mai frecventă în majoritatea produselor alimentare.
În Marea Britanie adăugarea acestui antiaglomerant în sarea de masă este interzisă. Totuși observăm că adaosul alimentar E536 este prezent și în sarea produsă în țara noatră, respectiv de Sucursala Salina Ocna Dej. Având în vedere faptul că acest aditiv alimentar este considerat toxic și că un stat european a decis deja interzicerea sa în produse alimentare, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Care sunt informațiile de care dispune Ministerul Sănătății în ceea ce privește siguranța alimentară a sării care conține antiaglomerant E536?
2. Ia în considerare Ministerul Sănătății interzicerea acestui aditiv alimentar, având în vedere toxicitatea sa?
3. În ce proporții se adaugă respectivul compus în produsele din România?
Nu există răspunsuri