Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Sănătății – Clarificări în cazul femeii care a născut pe trotuar la Urziceni

Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Clarificări în cazul femeii care a născut pe trotuar la Urziceni

Stimate domnule Ministru,

O femeie de 24 de ani a ajuns să nască pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni, în loc să fie asistată în spital. În ajutor i-au sărit doi paramedici de la Ambulanță, chemați să o transporte la alt spital. Cazul ridică grave semne de întrebare privind nepăsarea și discriminarea.

Ambulanțierul care a sosit să o ajute pe femeia de 24 de ani, de etnie romă și surdomută, a povestit că tânăra nu a fost primită la camera de gardă pentru că a fost chemată o ambulanță, deși travaliul se declanșase de aproximativ un sfert de oră.

Ambulanța a fost chemată la Spitalului Municipal Urziceni, luni dimineață, în jurul orei 5:00, pentru ca femeia să fie transportată la alt spital, unde s-ar fi aflat de gardă un medic ginecolog. Cel mai apropiat se află la 60 de kilometri.

Managerul spitalului, Daniela Elena Ianuș, a negat că asistenta care se afla de gardă a refuzat să-i acorde sprijin medical și a acuzat-o pe femeia gravidă că nu a așteptat ambulanța în camera de primiri urgențe (CPU) și că a mers în curtea spitalului, unde a și născut.

Sistemul de sănătate din România este o bombă cu ceas. În orice moment, în orice colț al țării riscăm să vedem noi tragedii petrecându-se. Seria tragediilor din ultimele luni a început la Urziceni, acolo unde o femeie a născut pe caldarâm.

La aproape două luni de la acest incident, primarul PNL al Urziceniului, în subordinea căruia se află spitalul cu pricina, doar a fost exclus din partid, dar a rămas în funcție pe mai departe. Managerul politic al spitalului doar a fost suspendat.

Suntem în această situație cu sistemul medical din cauză că sănătatea a fost permanent subfinanțată în ultimii 33 de ani, a fost un domeniu folosit în interes particular sau de grup și, în general, tratat ca o Cenușăreasă a societății românești. Sistemul sanitar din România a fost distrus în surlele reformelor trâmbițate de partidele ce s-au perindat la guvernare, în ultimele trei decenii. 

Date fiind aceste aspecte, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care sunt măsurile concrete luate de către Ministerul Sănătății în privința acestui caz scandalos? Cum și când se va concluziona suspendarea managerului spitalului din Urziceni?

2. Dacă au fost stabilite persoanele vinovate pentru modul în care a fost tratată această pacientă? Ce măsuri au fost dispuse în privința doctorilor care erau în gardă la acel moment?

3. Cum veți preveni apariția unor astfel de cazuri? Care este viziunea pe termen lung a Ministerului Sănătății cu privire la lipsa acută de personal și subfinanțarea multor spitale din zona rurală sau din orașele mici?  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]