Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Sănătății – Clarificări în cazul femeii care a născut pe trotuar la Urziceni

Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Clarificări în cazul femeii care a născut pe trotuar la Urziceni

Stimate domnule Ministru,

O femeie de 24 de ani a ajuns să nască pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni, în loc să fie asistată în spital. În ajutor i-au sărit doi paramedici de la Ambulanță, chemați să o transporte la alt spital. Cazul ridică grave semne de întrebare privind nepăsarea și discriminarea.

Ambulanțierul care a sosit să o ajute pe femeia de 24 de ani, de etnie romă și surdomută, a povestit că tânăra nu a fost primită la camera de gardă pentru că a fost chemată o ambulanță, deși travaliul se declanșase de aproximativ un sfert de oră.

Ambulanța a fost chemată la Spitalului Municipal Urziceni, luni dimineață, în jurul orei 5:00, pentru ca femeia să fie transportată la alt spital, unde s-ar fi aflat de gardă un medic ginecolog. Cel mai apropiat se află la 60 de kilometri.

Managerul spitalului, Daniela Elena Ianuș, a negat că asistenta care se afla de gardă a refuzat să-i acorde sprijin medical și a acuzat-o pe femeia gravidă că nu a așteptat ambulanța în camera de primiri urgențe (CPU) și că a mers în curtea spitalului, unde a și născut.

Sistemul de sănătate din România este o bombă cu ceas. În orice moment, în orice colț al țării riscăm să vedem noi tragedii petrecându-se. Seria tragediilor din ultimele luni a început la Urziceni, acolo unde o femeie a născut pe caldarâm.

La aproape două luni de la acest incident, primarul PNL al Urziceniului, în subordinea căruia se află spitalul cu pricina, doar a fost exclus din partid, dar a rămas în funcție pe mai departe. Managerul politic al spitalului doar a fost suspendat.

Suntem în această situație cu sistemul medical din cauză că sănătatea a fost permanent subfinanțată în ultimii 33 de ani, a fost un domeniu folosit în interes particular sau de grup și, în general, tratat ca o Cenușăreasă a societății românești. Sistemul sanitar din România a fost distrus în surlele reformelor trâmbițate de partidele ce s-au perindat la guvernare, în ultimele trei decenii. 

Date fiind aceste aspecte, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care sunt măsurile concrete luate de către Ministerul Sănătății în privința acestui caz scandalos? Cum și când se va concluziona suspendarea managerului spitalului din Urziceni?

2. Dacă au fost stabilite persoanele vinovate pentru modul în care a fost tratată această pacientă? Ce măsuri au fost dispuse în privința doctorilor care erau în gardă la acel moment?

3. Cum veți preveni apariția unor astfel de cazuri? Care este viziunea pe termen lung a Ministerului Sănătății cu privire la lipsa acută de personal și subfinanțarea multor spitale din zona rurală sau din orașele mici?  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]