Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – Achizițiile neconforme efectuate în timpul pandemiei

Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul Guvernului României

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: Achizițiile neconforme efectuate în timpul pandemiei

Stimate Domnule Prim-ministru,

          Conform declarațiilor oficialilor români de la Direcția Națională Anticorupție, la sfârșitul lui mai 2020 erau în lucru 33 de dosare penale privind achiziții efectuate în timpul pandemiei (dintre care 25 au pornit ca sesizări din oficiu), în iunie 2021  mai erau înregistrate 95 de dosare în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie, iar pe data de 2 februarie, domnul Crin Bologa, Procuror-șef DNA, la prezentarea bilanțului de activitate pe 2022, anunța că DNA are în lucru “grămezi” de dosare referitoare la pandemie cum ar fi achiziţii neconforme, ”cu sume exorbitante”, de aparaturi medicale, măşti şi izolete. „În prezent, avem în derulare comisii rogatorii internaţionale aproape pe toate continentele în încercarea de a găsi bani şi bunuri obţinute de persoane cercetate de noi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie atât în ţările UE, dar şi în ţări din Africa, din Asia. Şi aici, sigur, şi în legătură cu dosare pe care le avem în lucru în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie. Încă mai avem înregistrate 95 de astfel de dosare. S-au adus diferite aparaturi medicale, măşti, izolete din ţări precum Turcia, China şi din alte state ale lumii pentru a vedea ce resorturi au stat la baza unor achiziţii de materiale neconforme cu sume exorbitante şi cu încălcarea procedurilor”, a declarat Crin Bologa. Printre motivele care stau în spatele deschiderii dosarelor penale, au fost enumerate achizițiile de echipamente de protecție – măști, izolete – și achiziții de măști medicale neconforme, interzise în Uniunea Europeană ca fiind periculoase. „Vă confirm că se dispune și ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a apărut în presă este în atenția procurorilor DNA. Se fac verificări și la societăți private, și în instituții ale statului. Nu vă putem da detalii, dar în momentul în care vom avea informații de interes public, vom face asta, precizând că nu pot fi date alte detalii când a fost întrebat de achizițiile efectuate prin ONAC “.

          „Procurorii au o datorie prevăzută de lege și nu dată de persoane publice. Mi se par mult mai grave infracțiunile din contextul pandemiei decât într-un alt context. Infracțiunile de corupție sunt grave oricum, dar acum sunt și mai grave pentru că pun în pericol sănătatea cetățenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupții eventuale, ci împotriva unor persoane care caută să se îmbogățească în ciuda îmbolnăvirii oamenilor”, a declarat Crin Bologa.

          „Sunt dosare referitoare doar la achiziția din timpul pandemiei, am avut chiar patru dosare cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituție care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informația și alte instituții s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză”, a arătat procurorul-șef DNA.

          În starea de urgență (care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România), autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile, dar presa a arătat numeroase cauze de achiziții controversate la prețuri nejustificate, fie făcute de firme deținute de personaje controversate sau cu puternice legături politice, cât și de materiale sanitare neconforme cu standardele cerute. Unele dintre persoanele investigate dispun de sume mai mari decât bugetul Direcției Naționale Anticorupție, relatează Agerpres.

          Stimate domnule Prim-ministru, ar fi fost un semn de minim respect și responsabilitate ministerială ca, la  un an de la preluarea mandatului de către Dvs., să prezentați în fața Parlamentului un raport asupra cheltuielilor efectuate de la Bugetul de stat în timpul pandemiei?

          Au trecut 3 ani de când Direcția Națională Anticorupție investighează aceste achiziții efectuate în timpul pandemiei, acum vedem public doar scandalul mediatic în care sunt implicați Victor Pițurcă, fiul său și Gabriel Țuțu, directorul Romarm (pe înregistrările transmise în media, inclusiv Dvs. participați la inaugurarea liniei de producție de măști autohtone în Uzina de produse speciale de armament de la Dragomirești), poate de aceea a fost blocată Comisia de anchetă referitoare la achizițiile neconforme efectuate în timpul pandemiei!

          Aveți vreo legătură cu achiziția celor două linii de producție măști achiziționate din China, în valoare de 1 milion de dolari care nu au funcționat niciodată, au fost aduse doar pentru inaugurarea la care ați participat, alături de Primul-ministru de la acea dată?

          La sfârșitul anului 2020 au fost achiziționate măști, mănuși medicinale, seringi, soluții igienice. Câte și la ce valoare au fost contractele? Câte izolete au fost achiziționate de România, cât au costat și unde se află în prezent? Aveți un raport de activitate al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) din perioada pandemiei, dar al Companiei Naţionale Unifarm SA? Sunt date publice?

          Care este în prezent valoarea contractelor cu firmele producătoare de vaccinuri anti-COVID pentru țara noastră? Câte vaccinuri au fost importate, câte ai fost folosite corespunzător, câte au fost donate și câte au fost distruse?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]