Claudiu-Richard Târziu – Întrebare parlamentară – Prezentarea distorsionată a realităților din România în manualele școlare de geografie din Italia

Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 05/03/2024

Obiectul întrebării: Prezentarea distorsionată a realităților din România în manualele școlare de geografie din Italia

Stimată doamnă ministru,

Vă sesizez oficial asupra unui caz ieșit din comun. În unul din manualele de geografie pentru clasele 6-8 (treapta gimnazială), destinat elevilor din școlile publice din Republica Italiană, România este prezentată vădit distorsionat, inducându-se o falsă imagine a țării noastre și a poporului român.

Este vorba despre manualul Il giraMondo active. Gli stati d’Europa. Corso di Georgaria per la Scuola Secondaria di 1o grado // Călător activ în jurul lumii. Statele Europei. Curs de Georgarie pentru școlile gimnaziale de prima treaptă, apărut în 2015 și aflat în uz, avându-i ca autori pe Carlo Griguolo, Chiara Forgieri și Daniela Romagnoli.

Astfel, în manualul respectiv, elevilor din școlile publice din Italia, printre care și foarte mulți copii români, li se transmit, între altele, următoarele informații:

”Romania. La populazione e l’economia

La populazione

L’etnia rumena è dominante ed è concentrate nell’anello piageggiante esterno al cerchio dei Carpazi. Gli ungheresi, secondo gruppo etnico, sono invece concentrati in Transilvania; pur avendo ottenuto il riconoscimento ufficiale della propria lingua, aspirano tuttavia all’indipendenza. Il Paeze vive inoltre fenomeni di rassismo e intoleranza, particolarmente accentuati in periodi di crisi economica, nei confronti degli zingari, spesso malvisti dagli altri grupi etnici. La lingua ufficiale è il rumeno, praticamente l’unica lingua a derivare dal latino tra quelle slave parlate nei Paesi dell’Est europeo. La religione diffusa presso l’86,8% della popolazione è il cristianesimo ortodosso rumeno.

La Romania è uno dei principali centri internazionali del traffico di clandestini verso l’Europa occidentale. La forte emigrazione dalla Romania e la bassa natalità provocano la mancaza di lavoratori per le aziende nazionali e straniere presenti nel Paese.

Di conseguenza, molti clandestini provenienti dall’Oriente si fermano invece in Romania, dove trovano facilmente lavoro; oggi molti operai e muratori di origine cinese e indiana lavorano nelle fabbriche e nei cantieri rumeni”. (sublinierile autorilor – nota noastră)

Traducerea în limba română:

„România. Populația și economia

Populația

Etnia română este dominantă și este concentrată în câmpia plată din afara arcului carpatic. Ungurii, al doilea grup etnic, sunt concentrați în schimb în Transilvania; în ciuda faptului că au obținut recunoașterea oficială a limbii lor, ei aspiră totuși la independență. Țara se confruntă și cu fenomene de rasism și intoleranță, deosebit de accentuate în perioadele de criză economică, față de țigani, care sunt adesea descurajați de alte grupuri etnice. Limba oficială este româna, practic singura limbă care derivă din latină dintre cele slave vorbite în țările est-europene. Religia răspândită în rândul a 86,8% din populație este creștinismul ortodox român.

România este unul dintre principalele centre internaționale de trafic de imigranți ilegali în Europa de Vest. Emigrația puternică din România și natalitatea scăzută provoacă o lipsă de muncitori pentru companiile naționale și străine prezente în țară.

Drept urmare, mulți imigranți ilegali din Est ajung în schimb în România, unde își găsesc cu ușurință de lucru; astăzi mulți muncitori și zidari de origine chineză și indiană lucrează în fabrici și șantiere românești”.

Printre ideile de bază ale acestei prezentări se regăsesc următoarele:

1. Limba maghiară este oficială în România;

2. Ungurii din România aspiră la independență;

3. Românii locuiesc în principal în afara arcului carpatic, în timp ce Transilvania este locuită de unguri;

4. România se confruntă cu fenomenele rasismului și intoleranței față de țigani;

5. România este unul dintre principalele centre internaționale ale traficului de imigranți ilegali în Europa Occidentală;

6. Muncitorii și zidarii chinezi și indieni sunt principalii imigranți ilegali care lucrează în fabricile și pe șantierele din România, unde își găsesc cu ușurință de lucru.

Exprimăm opinia că o asemenea prezentare a realităților din România nu doar că este distorsionată, ci induce populației școlare din Italia, inclusiv miilor de elevi români din această țară, o imagine falsă și negativă a țării și poporului român. Prezentarea făcută României în manualul de geografie asupra căruia vă sesizăm este susceptibilă de propagandă antiromânească, fiind de natură să aducă o gravă atingere bunelor relații tradiționale dintre popoarele italian și român.

Nu cunoaștem dacă din anul 2015, când acest manual școlar a fost introdus în uz de către autoritățile Republicii Italiene, vreo autoritate română s-a autosesizat sau nu asupra situației. Considerăm că Ambasada României la Roma, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României și Guvernul țării noastre ar fi trebuit să ia atitudine promptă și fermă, cerând autorităților Republicii Italiene scoaterea din uz a acestui manual, în scopul revizuirii lui și prezentării obiective a țării noastre.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă din 2015 până în prezent Ambasada României în Republica Italiană a adus la cunoștința Ministerului Afacerilor Externe român cazul asupra căruia v-am sesizat prin prezenta. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, care au fost reacția și deciziile MAE.
  • Dacă Ministerul Afacerilor Externe român are în vedere o intervenție oficială, legată de acest caz, pe lângă autoritățile statului italian, în cadrul dialogului politic bilateral.
  • O informație succintă, în baza interpelării de către MAE a misiunilor diplomatice ale României, privind prezentarea corectă sau distorsionată a României și a poporului român în manualele școlare din statele Uniunii Europene.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu o echipă de voluntari, au organizat o acțiune de curățenie în Delta Văcărești din București. Această zonă, situată la doar 5 km de centrul orașului, reprezintă cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață […]
Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta. AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort. „O oroare fără margini a fost votată de […]
Revendicăm atenția asupra unui eveniment profund șocant, care a avut loc recent în cadrul sistemului medical românesc și care aruncă o umbră întunecată asupra integrității acestui malaxor condus de Ministrul Rafila. Un asistent medical din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București aduce acuzații grave, sugerând că […]
În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Municipiului București, solicită președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, retragerea de urgență a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar al Capitalei. Potrivit lui Mihai Enache, în ultimele zile au apărut mai multe informații care devoalează […]