Claudiu-Richard Târziu – Interpelare -Monumentul din Cimitirul Eroilor – Pitești

Claudiu Tarziu

Adresată: Domnului Vasile DÂNCU, Ministrul Apărării Naționale

DOMNULUI GENERAL-mAIOr (r) prof.univ.dr. Visarion NEAGOE,

PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR REGINA MARIA

DOMNULUI Colonel Petruț-Dănuț SÂRGHE-CIOBANU,

DIRECTORUL OFICIULUI NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

De către: Senator Claudiu-Richard TÂRZIU

Membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

Circumscripţia electorală: 42 București

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 19.10.2022

Obiectul interpelării: Monumentul din Cimitirul Eroilor – Pitești

Stimate Domnule Ministru,

Stimate Domnule General,

Stimate Domnule Colonel,

Pe 14 septembrie 2022 a fost inaugurat în Cimitirul Eroilor din Pitești un monument dedicat „eroilor” fostei Securități care au activat „pe frontul nevăzut în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României” – cum spune inscripția de pe monument.

Monumentul și evenimentul sunt opera Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din S.R.I.

Au fost prezente cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN și MAI și membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria.

Manifestarea a stârnit indignare inclusiv în rândul reprezentanților Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Istorici și alți reprezentanți ai societății civile au condamnat ridicarea monumentului tocmai în oraşul unde a avut loc unul din cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din perioada comunistă: „Fenomenul Pitești”.

Se știe că în fostul penitenciar de la Pitești s-a desfășurat cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele „Experimentul Pitești“, între 1949–1952.

Este amplu documentat faptul că „Fenomenul Pitești” a fost un experiment de reeducare violentă, de o brutalitate ieșită din comun, urmărind distrugerea psihică a individului. Deținuții au fost torturați cumplit, pentru a le „șterge” personalitatea și inocula „conștiința comunistă”.

Metodele, de o perversitate și ferocitate inumană, au inclus cruzimi și abjecții greu de imaginat, prin care deținuții erau forțați să se tortureze unii pe alții.

Cei împuşcaţi sau torturați de Securitate în represiunile sângeroase din anii ’50 n-au o cruce a lor.

În schimb s-a ridicat un monument celor care i-au ucis în bătăi.

La Piteşti securiştii sunt cei ce au cruce în Cimitirul Eroilor, nu victimele lor.

Crucea-monument e pentru pomenirea eroilor Securităţii, nu a adevăraților eroi.

Departamentul Securităţii Statului are un monument fix la Piteşti.

În spațiul public s-au exprimat proteste și nemulțumiri și s-au formulat cereri ca monumentul să fie îndepărtat din Cimitirul Eroilor. De asemenea, s-a cerut ca instituțiile statului să se delimiteze oficial și explicit de această manifestare imorală, menită să legitimeze regimul comunist totalitar.

Îngrijorător e că monumentul Eroilor Securităţii s-a amplasat cu sprijinul autorităţilor.

Ridicarea unui monument presupune niște avize.

Cimitirul Eroilor din Pitești ține de Ministerul Apărării Naționale.

El e administrat de Asociația Cultul Eroilor Regina Maria aflată (conform Statutului ei) sub patronajul MapN.

Având în vedere cele prezentate, solicit:

1) Să mi se trimită copii ale tuturor avizelor și autorizațiilor emise pentru amplasarea monumentului în Cimitirul Eroilor din Pitești. Sunt documente de interes public și nu există temei legal pentru a mi se refuza accesul la ele.

2) Retragerea avizelor / autorizărilor pentru amplasarea acestui monument inadmisibil în Cimitirul Eroilor și o delimitare oficială, explicită de aceasta.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]