Boris Volostîi – întrebare către Guvernul României/ Ministerul Educației – România Educată? Cauzele pentru care România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare.

Adresată:  Domnului Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare

Obiectul întrebării: România Educată? Cauzele pentru care România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,

Potrivit datelor furnizate de către Eurostat, România se situează pe ultima poziție printre statele Uniunii Europene în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare. Acest procentaj era în 2021 de doar 23% față de media europeană de 40%, în timp ce valorile acestui indicator sunt 35% în cazul Ungariei și de 46,6% în cazul Poloniei. De precizat că procentajul persoanelor cu studii superioare din România este în scădere an de an. Astfel acest indicator era de 24,9% în anul 2020 și de 25,5% în anul 2019.

Exprimăm opinia că, în această situație deloc încântătoare, educația, în general, și educația universitară, în special, trebuie să constituie priorități ale Guvernului României, iar aceste priorități trebuie realizate inclusiv prin politici bugetare adecvate.

Observăm totodată că ”Programul de guvernare 2023-2024 ”Viziune pentru națiune”. Partidul Social Democrat. Partidul Național Liberal” nu cuprinde ca obiectiv prioritar depășirea acestei situații.

Observăm de asemenea că Proiectul „România Educată” a fost inclus ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării, aprobată prin H.P. nr. 22/2020.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Care sunt cauzele reale ale faptului că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul de persoane cu studii superioare, precum și care sunt cauzele că acest procentaj este în continuă scădere în ultimii ani.

Ce complex de măsuri concrete are în vedere Guvernul României și, respectiv, Ministerul Educației pentru depășirea situației în ceea ce privește cel mai scăzut procentaj pe care îl are România în UE la capitolul persoanelor cu studii superioare și apropierea rapidă în următorii ani de media europeană de 40%?

Cum se reflectă acest complex de măsuri în proiecția bugetară pe anul 2024?

În ce orizont realist de timp considerați că România va putea atinge media europeană în ceea ce privește numărul persoanelor cu studii superioare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]
Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care […]
Claudiu Târziu Parlamentul European Ursula von der Leyen
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, […]
Delegația AUR în Parlamentul European a votat astăzi împotriva desemnării Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei Europene. În schimb, europarlamentarii PSD – PNL – USR – UDMR au susținut-o entuziaști și au ridicat mâna aprobator pentru continuarea tuturor politicilor de […]