Boris Volostîi – întrebare către Guvernul României/ Ministerul Educației – România Educată? Cauzele pentru care România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare.

Adresată:  Domnului Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare

Obiectul întrebării: România Educată? Cauzele pentru care România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,

Potrivit datelor furnizate de către Eurostat, România se situează pe ultima poziție printre statele Uniunii Europene în ceea ce privește procentajul persoanelor cu studii superioare. Acest procentaj era în 2021 de doar 23% față de media europeană de 40%, în timp ce valorile acestui indicator sunt 35% în cazul Ungariei și de 46,6% în cazul Poloniei. De precizat că procentajul persoanelor cu studii superioare din România este în scădere an de an. Astfel acest indicator era de 24,9% în anul 2020 și de 25,5% în anul 2019.

Exprimăm opinia că, în această situație deloc încântătoare, educația, în general, și educația universitară, în special, trebuie să constituie priorități ale Guvernului României, iar aceste priorități trebuie realizate inclusiv prin politici bugetare adecvate.

Observăm totodată că ”Programul de guvernare 2023-2024 ”Viziune pentru națiune”. Partidul Social Democrat. Partidul Național Liberal” nu cuprinde ca obiectiv prioritar depășirea acestei situații.

Observăm de asemenea că Proiectul „România Educată” a fost inclus ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării, aprobată prin H.P. nr. 22/2020.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Care sunt cauzele reale ale faptului că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentajul de persoane cu studii superioare, precum și care sunt cauzele că acest procentaj este în continuă scădere în ultimii ani.

Ce complex de măsuri concrete are în vedere Guvernul României și, respectiv, Ministerul Educației pentru depășirea situației în ceea ce privește cel mai scăzut procentaj pe care îl are România în UE la capitolul persoanelor cu studii superioare și apropierea rapidă în următorii ani de media europeană de 40%?

Cum se reflectă acest complex de măsuri în proiecția bugetară pe anul 2024?

În ce orizont realist de timp considerați că România va putea atinge media europeană în ceea ce privește numărul persoanelor cu studii superioare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]
Către: Florin – Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării RuraleDe la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Lipsa măsurilor eficiente în beneficiul agricultorilor Stimate domnule Ministru, Situația agriculturii din România reprezintă unul dintre principalele subiecte de interes și preocupare pentru cetățenii țării, […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul Guvernului RomânieiDe la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Decizia de impozitare a concediilor medicale și a indemnizației de maternitate Stimate domnule Prim-ministru, Recenta introducere a unei noi taxe pentru angajații aflați în concediu medical sau de […]